Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Otto er på plass på Bakklandstorget

Del denne artikkelen
Radioskulptur: Minnesmerke etter Otto Nielsen er på plass på Bakklandstorget. Skulpturen er en to meter høy kurerradio i granitt hvor Otto Nielsen formet i bronse titter ut av ruta. (Foto: Ingunn Grøtte)

Radioskulptur: Minnesmerke etter Otto Nielsen er på plass på Bakklandstorget. Skulpturen er en to meter høy Kurér-radio i granitt hvor Otto Nielsen formet i bronse titter ut av ruta. (Foto: Ingunn Grøtte)

Minnesmerket etter Otto Nielsen ble avduket på datoen for hans fødselsdag 19. juni. Men det var bare første del av oppgraderingen av plassen. Nederst i Brubakken vil det bli bygget en liten park.

Tekst
Ingunn Grøtte
Foto
Tove-Nanny Edvardsen og Ingunn Grøtte

Bakklandstorget er flere ganger kåret til Trondheims best likte byrom. Likevel har mange vært opptatt av at Bakklandet kunne vært grønnere, og det er kommet forslag om å gjøre om parkeringsplassen til park.

Ønsker mest mulig park

Tove Haugland

Berikelse: Tove Haugland er sikker på at den planlagte parken blir en berikelse både for turister og innbyggerne i Trondheim.

Planene begynner å ta form. Ulike alternativ ble lagt fram da formannskapet i mai behandlet saken om Bakklandstorget. Alternativene handlet først og fremst om i hvilken grad en skulle ta vare på parkeringsplasser på området. Formannskapet ønsket mest mulig park, men i tillegg tilrettelegging for handikapparkering og parkering for tjenestebiler. Siden dette ikke var et av de opprinnelige alternativene, ber de om å få tilbake en sak som viser hvordan dette kan gjennomføres.

– Jeg synes det er veldig flott at politikerne ønsker å satse på grønne lunger i byen og tør å ta bort parkeringsplasser, sier Tove Haugland som er avdelingsleder for Byrom og grønnstruktur i Trondheim kommune.

Grønt bakteppe: Det skal etableres en park som skaper et grønt bakteppe for minnesmerket, men i tillegg skal det tilrettelegges for handikapparkering og parkering for tjenestebiler. (Illustrasjon fra Agraff arkitektur)

Grønt bakteppe: Det skal etableres en park som skaper et grønt bakteppe for minnesmerket, men i tillegg skal det tilrettelegges for handikapparkering og parkering for tjenestebiler. (Illustrasjon fra Agraff arkitektur)

Hjertet på Bakklandet

– Bakklandstorget er selve hjertet på Bakklandet, og fortjener så mye mer enn en parkeringsplass. Torget er omgitt av nydelige historiske omgivelser og både statuen og stedet fortjener mer grønt. Jeg er sikker på at parken blir en berikelse både for turister og innbyggerne våre. Parken vil heve kvaliteten på hele området, sier Haugland. Hun tenker at perioden vi nå har vært gjennom med koronaepidemien, har vært med på å ytterligere understreke behovet for grønne arealer i nærheten av der folk bor.

Bakklandstorget er selve hjertet på Bakklandet

Siden området ligger i en bakke, er parken utformet som terrasser med lave støttemurer mellom. Dette skaper et naturlig amfi, som samsvarer med ønske om bruk av Bakklandstorget til flere arrangement. Den nye torgdelen ved skulpturen gir plass til en liten scene eller paviljong i tilknytning til minnesmerket. Haugland håper at det er mulig å starte bygging av parken neste år.

Radio Otto

Minnesmerket “Radio Otto” har allerede blitt en publikumsmagnet og skaper nysgjerrighet fra alle som passerer. Skulpturen er 8,2 tonn tung og er hogget ut av en enkelt steinblokk i granitt. Radioen er tre meter bred og to meter høy. Selve skulpturen vil fungere godt som bakgrunn for små opptredener og plassen ved siden av skulpturen er godt tilrettelagt for oppsett av en mindre midlertidig scene ved større arrangement.
– Første del av parken med skulpturen er blitt riktig så fin. Her har vi brukt skifer som ble til overs fra Torvet. De store steinene på plassen kan også brukes som sitteplasser. Noe ny beplanting er allerede på plass, men det vil bli noe helt annet når hele prosjektet er ferdig, forsikrer Haugland.

Parken vil skape et enda bedre grønt bakteppe for minnesmerket spesielt når man kommer fra Gamle Bybro eller fra Nedre Bakklandet. Dette er viktig for brukernes totalopplevelse av torget og for å gi minnesmerket et ærverdig uttrykk.

Benk: På baksiden av skulpturen er det en benk i eik - så skulpturen er også noe man faktisk kan bruke.

Benk: På baksiden av skulpturen er det en benk i eik – så skulpturen er også noe man faktisk kan bruke. (Foto: Ingunn Grøtte)

Har du lest disse sakene?