Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Trygg ferdsel langs elva

Del denne artikkelen
Gåsaparken: Det kan være fristende å ta et bad i Nidelva en sommerdag i Gåsaparken. Men elva byr på tøffe understrømmer, og bading i elva har ført til flere alvorlige hendelser.

Gåsaparken: Det kan være fristende å ta et bad i Nidelva en sommerdag i Gåsaparken. Men elva byr på tøffe understrømmer, og bading i elva har ført til flere alvorlige hendelser.

“Nidelven stille og vakker du er. Her hvor jeg går å drømmer…” Ja, Nidelva er vakker, og vi er veldig glad i elva vår. Den ser ofte stille ut, men den kan være tøffere og mer stri enn de fleste kan tenke seg.

Tekst
Ingunn Grøtte
Foto
Ingunn Grøtte

Lunefull elv

Faktaskilt: Kanskje har du sett noen mystiske skilt rundt omkring i byen med #elvrespekt? Vi håper at økt kunnskap om elva og farene knyttet til den vil være budskap som kan få folk til å stoppe opp og tenke seg om før de nærmer seg vannet.

Faktaskilt: Kanskje har du sett noen mystiske skilt rundt omkring i byen med #elvrespekt? Vi håper at økt kunnskap om elva og farene knyttet til den vil få folk til å tenke seg om før de nærmer seg vannet.

Strømmen i Nidelva varierer mye, også i løpet av enkeltdager. Trondheim Havn måler strømmen i elva i sentrum og har målt strømmen i vannet til både 2, 3 og 4,5 meter i sekundet. Det høres kanskje ikke så mye ut, men 4,5 meter i sekundet tilsvarer 16,2 kilometer i timen. Til sammenligning har verdens raskeste på 50 meter i svømming, brasilianeren Cesar Cielo Filho, en rekord på 20,91. Det blir en snittfart på 2,39 meter i sekundet. Da sier det seg selv at du og jeg ikke har en sjanse til å svømme tilbake dit vi kom fra når det er mye strøm i elva.

I august kommer en rekke nye studenter til byen. Mange av dem kjenner verken byen eller elva. Kommer du ny til byen, kan ingen forvente at du vet hvordan elva oppfører seg. Det er derfor god grunn til å informere om farene.

Sikringsarbeid: Tidligere i prosjektet er det satt opp over 800 meter gjerde langs vannkanten. I høst blir enda flere områder sikret med gjerder, forteller prosjektleder Tove Haugland i Trondheim kommune.

Sikringsarbeid: Tidligere i prosjektet er det satt opp over 800 meter gjerde langs vannkanten. I høst blir enda flere områder sikret med gjerder, forteller prosjektleder Tove Haugland i Trondheim kommune.

Tverrfaglig samarbeidsgruppe

Trondheim kommune samarbeider med Trondheim Havn, Politi og Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT) for å finne ut hvor det er mest nødvendig å sette opp fysiske sikringstiltak, etablere redningsstasjoner og sette ut livbøyer.

– Vi har gjort mange tiltak og flere er planlagt nå i høst. Men vi kan ikke sette opp gjerder overalt. Alle må også selv ta ansvar for hvordan de opptrer.

I desember i fjor gjennomførte vi en holdningskampanje. Den la vekt på å passe på hverandre og holde seg vekk fra vannkanten etter julebordet. Da er det gjerne mørkt og glatt, du er kanskje ikke helt edru og må tisse. Nå ønsker vi å nå spesielt studentene, forteller Tove Haugland som er prosjektleder i Trondheim kommune for «Sikring langs Nidelva og kanalen».

Siden 2016 har over 48 personer havnet i Nidelva. De fleste ble heldigvis hjulpet opp i live.

Det kan være fristende å bade i elva på godværsdager, og mange studentaktiviteter foregår i og ved elva. Vi håper at fakta om risikofaktorer ved Nidelva, alkohol og overmodig atferd langs vannkanten skal nå fram til studentene og andre som beveger seg langs elva. Lanseringen skjer i august i forbindelse med studiestart og fadderarrangement. At både NTNU, Studentsamskipnaden og KLP Eiendom og et bredt spekter av utelivsaktører denne gangen er med og står bak kampanjen, tyder på at mange synes dette er viktig arbeid: Vi har nemlig ingen å miste.

Budskap på bordet: Mange utelivsaktører er med og støtter kampanjen. Hos Olivia på Solsiden har de gjort mer enn å henge opp plakater. Her har de produsert kort på alle bordene med budskapene fra kampanjen.

Budskap på bordet: Mange utelivsaktører er med og støtter kampanjen. Hos Olivia på Solsiden har de gjort mer enn å henge opp plakater. Her har de produsert kort på alle bordene med budskapene fra kampanjen.

Uterom ved Bakke bro sikres

Tidligere er bryggene ved Bakke Bru fra Adressabygget mot Solsiden sikret med gjerde hele veien. I høst vil også de to kommunale uterommene, Verftstomta og Nygata, på den andre siden av brua bli sikret med gjerde.

– Dette er høyeste prioritet i høst. I tillegg er Rosenborgbassenget og kaiområde fra St. Olavs gate til Ravnkloa områder som skal sikres med gjerde i år, forteller Haugland.

Alle disse tiltakene har stått på arbeidsgruppas plan etter at de har vært på befaring og selv følt på hvor det føles utrygt å bevege seg langs elva. Med ekstra stimuleringsmidler fra Staten, blir det mulig å få det gjennomført allerede i høst.

På 1 sekund flytter Nidelva 188 000 halvlitere.

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?