Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Dalen aktitivitetspark skapt med 800 ungdommer på laget

Del denne artikkelen
Undring: Apekattastronauten ønsker velkommen til parken. Kunsten til Erik Pirolt skaper undring, og prosjektet hans i parken heter GNIRDNU - som er ordet undring - lest baklengs.

Undring: Apekattastronauten ønsker velkommen til parken. Kunsten til Erik Pirolt skaper undring, og prosjektet hans i parken heter GNIRDNU - som er ordet undring - lest baklengs.

Dalen aktivitetspark står ferdig. Både unge og gamle i området har fått et smykke av en park med original kunst, høy kvalitet og stort eierskap hos brukerne.

Tekst
Ingunn Grøtte
Foto
Ingunn Grøtte

Under åpningen av Dalen aktivitetspark er noen voksne ungdommer til stede som gjester. De sier at det føles litt uvirkelig at parken er blitt til virkelighet.

– Vi kan nesten ikke tro at parken står ferdig. Denne parken tegna vi på i flere uker på skolen. Nå står den ferdig. Det var flere runder, opp- og nedturer, og vi hadde mange workshops hvor vi diskuterte hva som skulle være med i parken, forteller Mia Bjerkan. Hun synes det er spesielt å tenke på at de har vært med på å lage en park for framtida.
– Det er fint å tenke på at parken kan bli brukt av flere generasjoner framover, at også våre barn og barnebarn kan bruke den.

Fra skolearbeid til virkelighet. De har alle vært involvert i arbeidet med parken og synes det er utrolig å se den stå ferdig, fra venstre Misac Kucukcelik, Mia Bjerkan, Memet Emil Tavukcu og Wergiz Tahtaci.

Fra skolearbeid til virkelighet: De har alle vært involvert i arbeidet med parken og synes det er utrolig å se den stå ferdig. Fra venstre Misac Kucukcelik, Mia Bjerkan, Memet Emil Tavukcu og Wergiz Tahtaci.

Medvirkningsprosjekt til etterfølgelse

Memet Emil Tavukcu legger til at han syntes de har vært tålmodige. Det var så langt tilbake som i 2013 at idéen oppstod. Uansett er det viktigste at den er ferdig.
– Nå håper jeg virkelig at alle føler seg velkommen her!

Vi kan nesten ikke tro at parken står ferdig!

Det var i faget demokrati i praksis på Huseby ungdomsskole at 13 år gamle Kine Storflor Grøtt ønsket seg en park. Flere ungdommer tente på ideen, og etter hvert har til sammen nærmere 800 ungdommer vært med på å skape parken gjennom å fortelle hva de ønsker seg. Mia, Memet, Misac og Wegiz har alle vært engasjert i bydelen sin og med i ungdomsrådet. Nå har nye tatt over engasjementet. 16 år gamle Live Naomi Lumbamba-Husby er med i Saupstad-Kolstad ungdomsråd i dag og stiller som crew på åpningsdagen.

Crew: Live Naomi Lumbamba-Husby er engasjert i ungdomsrådet og stiller som crew på åpningsdagen - her ved bålplassen som er hennes favorittområde i parken.

Crew: Live Naomi Lumbamba-Husby er engasjert i ungdomsrådet og stiller som crew på åpningsdagen. Her er hun ved bålplassen som er hennes favorittområde i parken.

Lærerikt prosjekt

– Det som er kult, er at vi unge har fått satt vårt preg på parken. Det er et felles ønska prosjekt, og vi har sitteplasser hvor foreldrene mine kan spise middag. Men vi har også et område for parkour. Det hadde neppe blitt laget hvis bare voksne skulle ha planlagt parken.

Live er også veldig glad i kunsten i parken, og hun er glad for at det er blitt plass til tegning av mandalaer flere steder på asfalten i parken. Mandala er blomsterlignende sirkler og kan være et symbol på selvet eller på kosmos. Nergiz Tahtachi bor på Saupstad Kolstad og maler disse. Dessverre ble ikke all malekunsten klart til åpningen på grunn av været som har vært den siste tiden.

– Arbeidet med parken har også vært veldig lærerikt for oss unge. I dette arbeidet har vi vært nødt til å konkretisere ting. Det har ikke vært nok å bare si at vi ønsker oss et sted hvor vi kan ha det gøy.

Åpningsdag med både ordfører og statsråd

På åpningsdagen 21. september var det både underholdning og taler. Ordfører Rita Ottervik klippet snora og omtalte en bydel som skaper ny historie med bakgrunn i alt som har skjedd i Områdeløft Saupstad-Kolstad. Flere som hadde jobbet med prosjektet pratet fra scenen, og til og med kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup var til stede og gratulerte med åpningen. Stor jubel ble det både da verdensmestre i triksing Fagerlibrothers hadde trikseshow med ball og BulmBoys sørget for musikk.

Selv om arealet ikke er så stort i parken, er det blitt plass til både volleyballbane, skateområde og parkour, bordtennisbord, hengekøyer, lekeplasser og møteplasser og et eget sceneområde som kan brukes til ulike arrangement. En ny ballbinge er på plass hvor det også er montert basketballkurver slik at det er mulig med mange ulike ballsporter. Alt med god kvalitet.

Lyssetting: I stedet for å hogge ned den skumle skogen i parken, er det nå hengt opp lykter for å gjøre den spennende og koselig.

Lyssetting: I stedet for å hogge ned den skumle skogen i parken, er det nå hengt opp lykter for å gjøre den spennende og koselig.

Lyssetting for trivsel og trygghet

Dalen var tidligere et sted som mange følte var skummelt og lite hyggelig på kveldstid.
– Lyssettingen fikk derfor høy prioritet i prosjektet, forteller Borghild Hårstad som er prosjektleder hos Kommunalteknikk i Trondheim kommune.

Store deler av året er det mørkt, og det var viktig at Dalen skulle være et hyggelig å dra til også når det er mørkt. Hårstad forteller at det ble brukt egen lysdesigner i prosjektet, og lyssettingen skal bidra både til en funksjonell park og til å skape stemning.
– Det viktigste er at lyssettingen skal gjøre det tryggere å være i parken og bidra til at alle aktivitetene kan brukes selv om det blir mørkt. Men i tillegg skal lyssettingen gi parken særpreg og identitet og skape stemning. I stedet for å hogge ned den skumle skogen i parken, er det nå hengt opp lykter for å gjøre den spennende og koselig.

Bålplassen: Skulpturen Humans ble avduket på åpningsdagen. Rundt bålet sitter et par mennesker fra steinalderen og ser ut i nattehimmelen og undrer seg over hva som finnes ute i verdensrommet.

Bålplassen: Skulpturen Humans ble avduket på åpningsdagen. Rundt bålet sitter et par mennesker fra steinalderen og ser ut i nattehimmelen og undrer seg over hva som finnes ute i verdensrommet.

Kunst som setter prikken over i-en

I tillegg til alle områdene for aktivitet, er det mye friareal og trær og annen beplantning. Og det er lagt til rette for sitteplasser rundt om i hele området. På toppen av det hele, er parken krydret med spennende kunst.

Kunsten i parken gir den et ekstra løft. Erik Pirolt er en allsidig kunstner som har utført flere store utendørsprosjekter. Pirolt har to skulpturer i parken og var selv til stede under åpningen. Den ene skulpturen, Apekattastronaut, ønsket velkommen inn. Den andre skulpturen, Humans, ble avduket på åpningsdagen.
– Rundt bålet sitter et par mennesker fra steinalderen og ser ut i nattehimmelen og undrer seg over hva som finnes ute i verdensrommet, slik vi mennesker alltid har gjort. Slik håper jeg også brukerne av parken vil bruke stedet, fortalte Pirolt.En flott ballbinge er på plass hvor det også er montert basketballkurver slik at det er mulig med mange ulike ballsporter. Den gamle ballbingen i parken har fått nytt liv i et borettslag

Ballbinge: En flott ballbinge er på plass hvor det også er montert basketballkurver slik at det er mulig med mange ulike ballsporter. Den gamle ballbingen i parken har fått nytt liv i et borettslag.

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?