Levende by
Flytende flyvende på flyttefot
Ny plassering: Forslaget er at "båten" plasseres i Korsvika og vinkles slik at den presenteres godt fra Leiv Eiriksons vei og viser retning ut i Trondheimsfjorden. Spiralen plasseres på den svakt skrånende plenen, på linje mellom båten og veikrysset. (Illustrasjon fra Agraff arkitektur)
Flytende flyvende er et minnesmerke etter vikingen Leiv Eiriksson. Siden 1997 har kunstverket preget plassen ved Krambuveita som nå har fått navnet Elsa Laula Renberg plass. På grunn av tekniske utfordringer, byggearbeider og endringer i byrommet er nå skulpturen på flyttefot.
Det er ikke bare enkelt å flytte et kunstverk som er laget av en 50 tonn tung granittblokk. Et slikt kunstverk kan heller ikke plasseres hvor som helst.
En løsning som kler stedet
Flere steder er vurdert og kunstneren har selvfølgelig vært med i arbeidet med å finne en ny plassering. Både Skansen, friområdet ved Ilsvikørbassenget, ulike steder på havna, Hansbakkfjæra og og flere steder langs Ladestien er vurdert.
– Jeg har vært på flere befaringer sammen med ansatte i Trondheim kommune og landskapsarkitekten. Vi fant til slutt stedet i Korsvika som jeg synes var veldig godt egnet. Jeg håper anlegget havner her, sier Geir Stormoen som har laget Flytende flyvende.
Han synes at stedet understreker noe av de samme egenskapene som var tanken da anlegget ble plassert i Krambuveita.
– Her har vi nærheten til vannet og fjorden og mulighet til å lage en akse rett vestover mot Fosen og havet der Leiv Eiriksson la ut på sin ferd. Her kan vi få en løsning som kler stedet og blir en diskre del av kulturlandskapet. Skulpturene er laget av naturmaterialer og vil passe godt på stedet, sier Stormoen som ser for seg solnedgangen rett bak den store steinbåten.
Siden Korsvika er kommunens egen eiendom, plasseringen er avklart med antikvariske myndigheter og kunstverket så og si blir vedlikeholdsfritt, håper Stormoen at flytteprosjektet ikke møter noen uforutsette problemer.
Utfordrende å flytte kunst
Berit Kirksæther er ansvarlig for kommunens ordning med kunst i offentlige rom. Hun forteller at det ikke er uproblematisk å flytte et kunstverk.
– Det sitter langt inne å gjøre det. Men her var det to forhold som gjorde det nødvendig. Den tekniske tilstanden i bassenget var dårlig og byggearbeidene for Kjøpmannsgata Ung Kunst skulle starte. Når vi måtte finne en ny løsning, er vi veldig fornøyd med hvordan kunstneren har tatt imot henvendelsen. Han har virkelig vært både konstruktiv og kreativ i prosessen.
Fra et kunstfaglig synspunkt, hva er viktigst når en skal finne ny plassering?
– Det er sjelden vi skal finne plass til et ferdig kunstverk, de fleste av våre prosesser starter med stedet hvor kunsten skal være. Men det er viktig at kunsten understreker, utvikler og bygger opp under stedets identitet. I Korsvika blir skulpturen plassert nært fjorden – der Leiv Eirikson la ut på sin ferd.
Viktig at mange får oppleve kunsten
Andre ting som er viktig, er å finne et sted som gir luft og rom rundt verket, og som gjør at publikum kan oppleve verket både på nært hold, på avstand og fra flere sider.
– Vi ønsker også at kunstverket skal plasseres et sted som er tilgjengelig for mange slik at mange får se og oppleve kunsten, forteller Marit Solum fra Kommunalteknikk som er prosjektleder sammen med Kirksæther.
Både den store steinen, båten, og spiralen skal være med på flytteferden mens vannbassenget utgår. Det er arbeidet med en plassering på Korsvikberget i samarbeid med kunstneren. Båten plasseres og vinkles slik at den presenteres godt fra Leiv Eirikssons vei og viser retning ut Trondheimsfjorden.
– Det er sårbare naturtyper i området, og vi har justert våre planer slik at vi reduserer inngrepet i naturen. I tillegg har vi planlagt å redusere høyden på haugen for å redusere høyden fra båten og ned til terrenget under. På den måten vil det oppleves tryggere hvis noen skulle finne på å klatre på skulpturen, forklarer Solum.
Men når kan vi få se solnedgangen i fjorden bak Flytende flyvende?
– Hvis alt går etter planen, vil flyttingen skje en gang på høsten når det er mindre folk som ferdes i området. Først håper vi på en strålende sommer med yrende folkeliv i Korsvika.