Levende by
Midtbyen friskner til etter korona
Korona forandret handlemønsteret i Trondheim og rammet Midtbyen hardt. Næringslivet i Olav Tryggvasons gate tok seg godt inn etter en tøff start på 2020.
Covid-19 påførte handel og servering i Midtbyen en stygg smell. Men det fantes lyspunkter også i 2020.
Viktige områder i sentrum reiste seg raskt etter den første nedstenginga i mars-april i fjor. Og trass i stupende omsetning er Midtbyen fortsatt større enn byområdene syd (Tiller/Heimdal) og nord (blant annet Lade og Sirkus) på servering og klær og sko. Det viser den endelige handelsstatistikken for 2020.
Se alle detaljer for trondheimsindeksen.
Vi var hjemme
Stengte dører og restriksjoner på kollektivbruk rammet Midtbyen med dobbelt kraft i 2020. Tall fra Miljøpakken viser at billettsalget på bussen falt med 35 prosent sammenlignet med 2019. Trikken hadde 28 prosent færre passasjerer enn året før.
- Kunder forsvant da folk som jobber i Midtbyen endte opp på hjemmekontor.
- Tunge bransjer i Midtbyen merket viruset sterkest. Dette gjelder spesielt servering og service/tjenester, der kropp og pleie dominerer.
Servering
falt naturlig nok som en stein. Omsetninga på restauranter, kafeer og barer i sentrum krympet med ca. 25 prosent i 2020, og var nede på nivået fra 2012 etter mange år med god vekst.
Kropp og pleie
måtte stenge dørene i perioder og ellers innføre strenge restriksjoner. Salget av denne type service og tjenester falt til et nivå langt under det som er målt siden statistikken startet i 2009. Men fortsatt var omsetninga både innen servering og kropp/pleie høyere i Midtbyen enn i hvert av de to store handelsområdene utenfor sentrum.
Trondheim under pandemien
Totalt sett økte handelen i Trondheim med 2,9 prosent (nesten 1 milliard kroner) i 2020. Det skyldes at folk kjøpte mer mat og drikke. Handelen gikk også som smurt innenfor planter, byggevarer og interiør, der Midtbyen er en liten aktør.
De store handelsområdene i syd og nord økte dermed markedsandelen sin kraftig på bekostning av Midtbyen. Midtbyen hadde en stabil andel av omsetninga i flere år før korona. Nå har den falt fra drøyt 17 til drøyt 13 prosent.
Midtbyen står han av
Men det er flere lyspunkt for en levende bykjerne. Midtbyen er fortsatt størst på flere områder. Mye av fallet kom tidlig i 2020. Butikker og serveringssteder på Torget og i Olav Tryggvasons gate tok seg fort inn da smittetrykket avtok.
Leder Kirsten Schultz i Midtbyen Management er optimist etter en tøff periode:
– Folk i Trondheim og tilreisende er sultne på opplevelser, urbanitet, hyggelig og unik shopping, møteplasser og gode spisesteder. Jeg har en god magefølelse foran denne sommersesongen. Mange aktører i Midtbyen har hatt krevende tider fordi antall folk i Midtbyen har gått ned, men flere har også gjort det både bra og veldig bra gjennom pandemien. Det er usikkert hvordan situasjonen blir når vi kommer inn i høsten. Har handlevaner endret seg for godt, blir det fortsatt mange på hjemmekontor, hva er det de besøkende kommer til byen for? Uansett skal vi jobbe hardt for å øke attraktiviteten.