Levende by
Alkohol og bading er en dårlig kombinasjon
Vakker: Nidelva ser stille og vakker ut, men strømmen i elva kan være sterk.
Vet du hvorfor alkohol og bading er en dårlig kombinasjon? Eller vet du hvorfor det er vanskelig å legge merke til at noen drukner? Og vet du hva du kan gjøre hvis noen har havnet i vannet? Du skal være trygg i Trondheim.
Nidelva – vakker, men lumsk
I Trondheim er vi veldig glade i elva vår. Vi håper også at alle som kommer ny til byen blir glad i elva. Men vi ønsker også at alle skal vite om elvas farer. Strømmen i Nidelva kan nemlig være veldig sterk. På 1 sekund flytter Nidelva 188 000 halvlitere.
I 2020 ga vi tre unge mennesker en utfordring: Mål krefter med Nidelva. Vi ba dem hoppe i Nidelva og la seg føre med strømmen fem meter og svømme tilbake. Det var vanskeligere enn en skulle tro. Se filmen og se hvordan det gikk.
Vi ønsker at alle skal være trygge. Gjerder er satt opp på noen steder, men det viktigste er å passe på hverandre og ha respekt for elva og kaikantene.
Alkohol og bading er en dårlig kombinasjon
Det hjelper ikke å være god til å svømme edru, når du faller i elva dritings. Er du i vann reduseres kroppsvarmen fortere enn om du er på land, og overlevelsestiden reduseres betraktelig. Det er ingen god idé å svømme når du har drukket alkohol – uansett om du hopper i vannet frivillig eller om du ramler i vannet fra kaikanten eller fra en båt.
Når du drikker utvider blodkarene i huden seg. Det gjør at varmetapet blir større, og du blir fortere kald. Samtidig føles kroppen varmere enn den faktisk er. Disse to tingene kombinert øker sannsynligheten for at svømmeturen ender skikkelig ille.
Du mister balansen ved ca. 1 i promille.
Dømmekraften forsvinner allerede ved 0,5.
Mange tror at alkohol har en oppkvikkende effekt, men faktisk er det som skjer at man bedøves. Det er hjernens hemmende funksjoner som bedøves først, det er derfor en føler seg lett til sinns, impulsiv og ofte ikke tenker på konsekvenser.
Etter hvert som man drikker mer, påvirkes de delene av hjernen som styrer følelser og koordinasjon. Humøret forandres, dømmekraften og evnen til å konsentrere seg og huske svekkes. Og man tar større sjanser enn ellers. Drikker man mer, blir balansen dårligere og bevegelsene ukoordinerte. Ved enda høyere promille blir hjernen ytterligere bedøvd, og man faller lett i søvn.
Utover nedkjølingen gjør promillen at du blir dårligere på selvberging. Svømmetakene blir slappere, evnen til å løse utfordringer dårligere, og du har lettere for å miste bevisstheten. Derfor kan berusede svømmetak være livsfarlige.
Drukning er ikke som på film
En drukning er ikke som på film, med rop om hjelp, plasking i vannet og veiving med armene. En drukningsulykke skjer ofte stille og kanskje uten at noen legger merke til den. En person som holder på å drukne, bruker all energi på å forsøke å puste. Han vil ikke ha energi til å snakke eller rope. En drukning kan skje raskt og stille.
Hva kan du gjøre?
Du må alltid ta vare på din egen sikkerhet hvis du skal redde noen i vann. Rop til personen og spør om det er behov for hjelp. Kanskje er det nok til at personen klarer å orientere seg og klarer å komme til land selv. Hvis dette ikke går, prøv gjerne å rekke ut noe som personen kan holde seg i slik at du kan dra han i land – en åre, fiskestang, flytevest, et tau eller gjerne en livbøye hvis det er tilgjengelig. Bruk båt hvis det er mulig.
Siste alternativer å svømme ut. Hvis personen er våken, er det lurt å bruke noe mellom dere, som en forlenget arm slik at personen kan trekkes på land.
- Rop om hjelp og ring 113.
- Gi livreddende førstehjelp.
- Snu hodet til siden slik at vann i munnhulen renner ut.
- Sørg for frie luftveier og start med fem innblåsinger når den bevisstløse ikke puster normalt.
- Start hjerte- og lungeredning. Gi 30 brystkompresjoner og to innblåsinger (30:2) til ambulansepersonell overtar eller personen våkner og viser tydelige tegn til liv.
Ved drukning kan det samle seg vann i lungene. Dette vannet er der fortsatt, selv om pasienten kommer til live, blir bevisst og tilsynelatende virker grei etter forholdene. Vannet kan utløse betennelser, ødem og redusert oksygenopptak i blodet. Druknede pasienter som overlever, må derfor overvåkes nøye 1-3 dager etter drukningen.
Lyst til å lære mer om livredning? Her finner du Redningsselskapets digitale livredningskurs. Det er gratis!
Kilder og mer informasjon: