Levende by
Ny vri på kostymer
Kunstnerne: Utstillingen "Omkledd" er et samarbeid mellom kostymedesignerne Jenny Hilmo Teig og Berit Haltvik With og fotograf Theodor With. – Når vi som mennesker er rotfestet et sted har vi mulighet til å påvirke og utvikle det stedet. I bildene prøver jeg å skildre en smak av en karakter og et sted, sier kunstfotografen. Foto: Unni Skoglund
En utendørs fotoutstilling av kostymer skapt og fotografert på Nyhavna, pryder Strandveikaia. Kunsten vil fortsatt ha en sentral plass også når Nyhavna utvikles til Trondheims nye, sentrumsnære bydel.
Vi ser de på lang avstand i det vi trasker langs monumentale Dora. I det fjerne stikker det opp firkanter med ulike fargesjatteringer på. Vel fremme ved utstillingen er det bilder av fargerike kostymer som åpenbarer seg. Utstillingen «Omkledd» er et samarbeid mellom kostymedesignerne, Jenny Hilmo Teig og Berit Haltvik With fra Teateratelier. Fotograf Theodor With har avbildet kostymene i det industrielle miljøet som i dag preger bydelen. De tre kunstnerne har hatt tilhold på Nyhavna i en årrekke.
– Det er slik at stedet der du jobber legger premisser for det jordsmonnet du gror i som kunstner. Vi har holdt til på Nyhavna i mer enn 10 år. Hver dag vi sykler til jobb, eller går rundt i området, blir vi inspirert av teksturer og stemninger som Nyhavna har i seg. Her inspireres vi også av andre kunstnere, industri og teknologi og vi har plass til å jobbe og utvikle oss som kunstnere, sier Berit Haltvik With og tilføyer: – Utstillingen er summen av alt dette.
Kostymer på et nytt vis
Et trettitalls mennesker har trosset trøndersk høstregn og tatt turen til åpningen av Omkledd den første fredagen i oktober. Utstillingen på Strandveikaia er støttet av Trondheim kommune både gjennom ordningen for Kunst- og kulturtiltak og gjennom Bylivsprosjektet, Hendelser på Nyhavna og SpareBank 1 SMN. I og med at utstillingen skal stå lenge, er håpet at mange av byens innbyggere får se og oppleve utstillingen.
– Vi vil synliggjøre området ved Strandveikaia som et sted for kulturproduksjon. Kostymene som stilles ut har vært ute i verden og er kommet tilbake til Nyhavna hvor de ble laget. I nye omgivelser får kostymene ny karakter, sier fotograf Theodor With.
Kostymene som vises er designet til ulike forestillinger som er vist rundt i Norge og utenlands. Nå har kostymedesignerne hentet de fram både fra ferske forestillinger, og fra mørke lager. I utstillingen kan publikum nærme seg kostymene på et annerledes vis. I motsetning til på teater hvor kostymekledde skuespillere fyker over scenen, er det på Nyhavna tid til å observere og studere kostymene på nært hold. Bildene de tre kunstnerne har komponert, er fulle av detaljer, mønster og teksturer. Her er det mye man kan studere og et univers man kan drømme seg bort i.
– Det er ikke så ofte at to kostymedesignere jobber sammen så det har vært en veldig spennende prosess. Vi har kombinert våre design, vridd og vendt på dem, satt de sammen og skapt en ny type karakter utav det. Deretter har vi tre i samarbeid funnet fram til stedet hvor kostymene er fotografert. Theodor har så jobbet med lyssetting, komposisjon og redigering av bildene. Det har vært en kreativ prosess med mye improvisasjon, sier Jenny Hilmo Teig.
– Helt nydelig
– Jeg synes at dette er et nydelig kunstprosjekt. Tenk så flott det hadde vært hvis prosjektet Omkledd kunne blitt en oppskrift på den transformasjonsprosessen som Nyhavna skal gjennom: Ta med oss den kreativiteten og kvalitetene stedet har i dag, og skape noe nytt og særegent. Akkurat slik Omkledd har gjort, sier Nadja Sahbegovic. Hun er prosjektleder for byliv Nyhavna i Trondheim kommune og Trondheim havn. – Fra politisk hold er det kommet sterke føringer om at Nyhavna også i fremtiden skal ha rom for kunstnere. Den tanken må vi holde fast i, tilføyer hun.
Alle bildene har hver sin QR-kode som kan scannes. Da får du informasjon om hvilke plagg som er brukt og hvor de kommer fra. Kunstnerne er svært glade for at prosjektet deres har blitt støttet med penger fra flere kanter. De opplever at de har fått et raust rom å jobbe og utvikle seg i. Nå er de spente på hvordan bydelen vil se ut etter hvert som den blir utbygd med boliger, butikker med mere.
– Vi er mange kunst- og kulturaktører som holder til i området og som i lengre tid har jobbet med å synliggjøre Nyhavna. Det er mange flotte folk i kommuneadministrasjon og vi opplever at de forstår og ønsker at Nyhavna også i framtiden skal romme kreativ virksomhet. Men så er det klart at erfaringer fra andre byer viser at det ofte er pengesekken som rår når sentrumsnære bydeler utvikles, sier Berit Haltvik With.
– Vi som jobber med kostymer kan ikke bare sitte ved en kontorpult med en PC. Vår virksomhet er plasskrevende og samtidig ikke veldig kommersiell. Vi håper det blir rom for slike som oss også når Nyhavna relanseres, sier Jenny Hilmo Teig.
– Spennende uttrykk
Mellom utstillingsmontrene treffer vi to godt voksne damer som har tatt turen til åpningen av Omkledd.
– Vi synes kunstnerne er veldig kreative og dyktige. De får fram spennende uttrykk med ulike teksturer og draperinger, og delvis med gjenbruk av materialer. Det er så tøft at disse superkreative folkene er i Trondheim og ikke har stukket til Oslo. De finner stadig nye måter å komme fram til produkter på, sier Elin Antonisen og Linda Westergaard, begge to tidligere lærere ved tegning, form og farge på Gerhard Schøning videregåendeskole (nå Thora Storm).
Lengre nede i rekka av bilder treffer vi igjen Nadja Sahbegovic. Hun står støtt mellom havnebassenget og bilene som suser forbi på motsatt side.
– Jeg håper prosjektet Omkledd vil bli sett av flest mulig. Strandveikaia er i sterk utvikling. Kulturaktøren Havet omformer nå et lagerbygg og et kaiområde til kulturarena. I løpet av høsten skal både konsertscene og badstuflåter på plass. Omkledd er et fint bindeledd mellom byen og den nye kulturarenaen som bygges, sier Nadja Sahbegovic og tilføyer: – Kunsten trenger et rom, også nå som havneområdet skal utvikle seg til en ny og attraktiv bydel i Trondheim.