Levende by
Hvem bryr seg om toaletter?
Toalettdag: Hvem bryr seg om toaletter? På verdens toalettdag 19. november kan vi i Trondheim og Norge være ekstra takknemlige for at vi har ordnede toalettforhold. Slik er det ikke i resten av verden.
Jo! Det er i alle fall 4,2 milliarder mennesker som gjør det. Rett og slett fordi de ikke har noe ordentlig toalett. Du som har toalett, må gjerne takke. En ekstra stor takk kan du gi toalettet ditt den 19. november. Det er verdens toalettdag.
I Trondheim er vi heldige. Her har vi toalett, og Trondheim kommune jobber hver dag med å gjøre avløpshåndteringen enda bedre. Men det er også viktig hva du som innbygger i byen gjør!
Tiss, bæsj og dopapir
Den viktigste regelen er at det kun er tiss, bæsj og dopapir som skal i do. Alt annet skal i søpla. Våtservietter, q-tips, bleier, tamponger og annet søppel skaper mye trøbbel. Rør tettes og det blir stopp på renseanleggene. Det fører til unødvendig store kostnader, og den regninga må alle være med på å betale.
I tillegg kan kloakken ta nye veier når rørene går tett. Det betyr gjerne forsøpling og mikroplast i naturen, bekker, elver og sjø. Hvem vil vel ha badestranda si forurenset av kloakk, våtservietter og q-tips?
Ikke inviter rotta
Hva gjør du med matrester, fettrester og olje? Vi håper du kaster det i søpla. Det skal i alle fall ikke i vasken eller i do. Fett og matrester tiltrekker seg rotter. De stortrives i avløpsnettet hvis vi gir dem mat. Rørene dine kan også gå tette og du kan få kloakk i kjelleren.
Vi separerer
Trondheim kommune bygger hvert år nye vann- og avløpsrør og bytter ut gamle. Samtidig separerer vi; vi legger ekstra rør slik at regnvannet ikke havner sammen kloakken. Da kan vi slippe regnvannet rett i elva eller fjorden. Da blir det mindre volum i rørene og det blir mindre sannsynlig at kloakken finner nye veier hvis det er mye nedbør.
Befolkningsveksten fører også til større press på infrastruktur og renseanlegg. Det er derfor viktig at volumet reduseres gjennom at regnvannet går i egne rør.