Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Bli med

#ikkefett

Del denne artikkelen
Fett og olje og olje skal kastes i søpla og ikke helles i vasken. Fett tetter rørene og rottene kommer til deg for å spise.

Fett og olje og olje skal kastes i søpla og ikke helles i vasken. Fett tetter rørene og rottene kommer til deg for å spise. Merete

Fett og søppel tetter rørene som fører kloakk til renseanlegg. Matrester og fett som skylles ut i avløpet er også med på å holde liv i byens rottebestand. De kommer gjerne på besøk der de finner en matbit.

I Trondheim har vi et problem med for mye søppel og fett i avløpsrørene. I verste fall kan kloakk slå tilbake i rørene og gi oversvømmelse i huset ditt. I tillegg koster fjerning av søppel og fett i avløpsnettet innbyggerne i Trondheim millioner av kroner hvert år – helt unødvendig!

Så her kommer noen gode råd om hvordan du kan kvitte deg med matrester og fett uten å invitere til rottefest eller oversvømmelse i kjelleren.

Hva gjør du med fettrester etter matlaging?

Etter vi har stekt fet mat som, for eksempel bacon, pinnekjøtt eller ribbe, ligger det igjen masse fett i panner og gryter. La stekepanne, kasserolle eller stekebrett stå til det blir kaldt. Da vil fettet stivne og du kan lett skrape det av og ha det i restavfallet.

I mange tilfeller er det lurt å bruke stekepose, for da vil alt fettet samle seg i stekeposen.

Hva gjør du med matolje og frityrolje?

Det skal ikke helles i vasken eller do! Brukt olje kan for eksempel helles over i en melkekartong og kastes i restavfallet. Olje fra glass med tunfisk, fetaost og oliven kan også brukes i salater, sauser og på poteter.

Hva gjør du med matrester fra supper og gryter?

Rester fra supper og gryter som helles i avløpet er deilig mat for rottene! I tillegg kan fett feste seg på rørveggene. Hell matrester over i en kartong og kast den i restavfallet.

Kaster du søppel i do?

Da risikerer du at rørene dine tettes og du kan få kloakk i kjelleren. Hvis offentlige rør og kloakkanlegg går tett, kan kloakken finne nye veier ut i bekker, elver og sjø. Ingen vil vel ha sitt nærområde forurenset med kloakk, bleier, våtservietter, q-tips? Derfor er det viktig at alle tar ansvar og kaster dette i søppelbøtta.

Tiss, bæsj og dopapir er det eneste som skal i do!

Har du lest disse sakene?