Levende by
Vi vil også sortere matavfall!
Miljøbevisst: Elevene i Miljørådet ved Ila skole ønsket ikke å vente med å sortere ut matavfall. De tok selv kontakt for å være med på pilotprosjektet som er satt i gang i høst. Nå er de klar til å informere de andre elevene ved skolen om hva som skal gjøres.
I Trondheim er det nå flere pilotprosjekter hvor boligeiere i noen bydeler tester ut kildesortering av matavfall. På Ila skole ønsker de ikke å vente når det gjelder miljøtiltak. Der har de nemlig et eget miljøråd som tar tak. Derfor ringte Sune fra Miljørådet for å spørre Trondheim Renholdsverk om de også kunne bli med.
Klart de skulle få være med! Berit Nordseth fra Trondheim Renholdsverk og Camilla Østerlie Borgersen fra avfallsgruppa i Trondheim kommune stilte opp med gode råd og utstyr.
Matavfall blir energi til bussen
Flere elever ved skolen er med på pilotene med utsortering av matavfall hjemme. I tillegg hadde skolen tidligere kompostert matavfall. Derfor var det helt naturlig å komme i gang så raskt som mulig.
Margaret A. Leirvik, som er ansvarlig for Miljørådet på skolen, forteller at komposteringen ble avsluttet under koronaen.
– På Ila er vi også bevisst på matsvinn, så her ble det ikke så mye matavfall. Det ble faktisk litt i minste laget til å holde en kompost gående.
Berit spør elevene hvorfor det er viktig å sortere ut matavfallet, og det er blir straks mange hender i været. Arbeidet med kompostering viser seg å ha gjort nytten, for mange vet at avfallet kan gjøres om til ny jord. Men ekstra kult blir det å høre at i tillegg til ny jord gjøres nå matavfallet om til biogass som skal brukes i bussene i byen. Matavfall samlet inn på skolen blir energi til bussen hjem!
I hvilken bøtte skal tørkepapiret?
Søppelsortering er ikke bare enkelt. Miljørådet på skolen består av elever fra 2.-7. trinn, og de får jobben med å lære opp de andre på trinnet. Noen utfordringer er det.
“På trinnet mitt ligger det noen ganger
bananskall i papiret.”
“Hos oss er det mange som kastermelkekartongene sammen med plasten.”
“Det er noen ganger vanskelig å huske attørt og bløtt papir skal kastes forskjellig.”
Nå blir det enda mer å huske på. Men alle i Miljørådet er motiverte for å lære opp både voksne og barn på skolen. Helt sikkert er det at de skal ta en tur på lærerværelset for å se om lærerne skjønner hvor kaffegrut og teposer skal være.
Miljøagenter både på skolen og i fritiden
Molly Wågø-Wares og Martin Randli Elden er representanter for 7. trinn. De tror den største utfordringen for elevene blir å huske at tørkepapiret skal i matavfallet. Det blir annerledes enn før.
Miljøarbeid er imidlertid ikke noe nytt for dem. De er begge også miljøagenter utenom skolen. På skolen har de jobbet med skolens sertifisering som Grønt flagg-skole, svart på miljøundersøkelser og tatt initiativ for å få flere søppelbøtter i Ilaparken.
– Som medlem i miljørådet er det jobben vår å lære opp de andre i klassen om hva som er riktig.
I likhet med Molly og Martin er de andre i Miljørådet ivrig etter å komme i gang så raskt som mulig. De henter ivrig både bøtter og poser, og orientering i egen klasse planlegges allerede neste dag. Når vi forlater skolen, er detaljplanleggingen godt i gang. Her handler det om å få alle med!
Endelig utsortering av matavfall
Mange har etterspurt og ventet på en ordning med kildesortering av matavfall for innbyggerne i kommunen. Før dette rulles ut i stor skala, testes nå hvilke løsninger som fungerer best. Seks nabolag er valgt ut til å teste ut de aktuelle løsningene.
Etter testperioden vil prosjektgruppa vurdere brukeropplevelse, utsorteringsgrad, behov for endringer, renovatørenes tilbakemelding og kostnadsnivå. Beboerne i de utvalgte nabolagene får en unik mulighet til å komme med innspill til innsamlingsløsningen og utstyret de tester. De fleste pilotprosjektene avsluttes i april 2022, men noen vil trolig fortsette til sommeren. Til slutt er det en helhetsvurdering som avgjør hvilken innsamlingsløsning som blir valgt. Planen er at anbefalingen skal vurderes av politikerne tidlig høsten 2022.
Prosjektgruppa ser også på ulike bærekraftige behandlingsløsninger for matavfallet, ulike posetyper og behov for nye areal og anlegg som omlastingsstasjon.
Fra 2023 er det et krav om at kommunen skal ha utsortering av matavfall. Endring av innsamlingsløsning for hele kommunen er en stor og kompleks oppgave. Vi innfører derfor matsortering i faser. Noen deler av kommunen vil ha oppstart i siste halvdel av 2022. Deretter vil det innføres del for del fortløpende i løpet av 2023.