Litt smarter
Klimagassutslipp på vei ned

Mye må skje i byen vår skal vi nå klimamålene innen 2030. De siste utslippsmålingene viser en reell nedgang i klimagassutslipp i Trondheim. Her fra en formiddag med frostrøyk over fjorden.
Klimagassutslippene i Trondheim er redusert tilsvarende utslippene fra 15.000 personbiler i perioden 2019 til 2020.
Ifølge de nye tallene fra Miljødirektoratet gikk utslippene ned i Trondheim med 5,8 prosent fra 2019 til 2020. Det er nesten 25.000 tusen tonn CO2-ekvivalenter.
– Det er en betydelig reduksjon og tilsvarer utslippene fra cirka 15.000 personbiler, ifølge rådgiver innen klima og energi, Simon James Loveland i Miljøenheten, Trondheim kommune.

Gledelig – med forbehold: Dette er det andre året på rad vi ser at utslippene går ned med nesten seks prosent. – Det er selvfølgelig gledelig når vi vet vi har dårlig tid med å kutte utslipp raskt nok for å nå klimamålene lokalt og globalt. Samtidig må vi huske på at 2020 var det første «korona-året». Noe av årsaken til utslippsreduksjonen kan vise seg å være kortvarig, sier Simon J Loveland.
CO2-ekvivalenter er en måleenhet som gjøre det mulig å regne alle klimagasser i forhold til hvordan de påvirker klimaet.
Tre hovedområder
Det var 18. januar at Miljødirektoratet publiserte nye, oppdaterte tall for klimagassutslipp i kommunene i 2020. Klimamålene for Trondheim er 80% kutt i klimagassutslippene innen 2030, sammenliknet med 2009. I 2020 var utslippene 24,7 prosent lavere enn i 2009 i følge Miljødirektoratets tall. Bystyrets mål for 2020 var at klimagassutslippene i 2020 skulle være 10 prosent lavere sammenlignet med 2009. Med andre ord er 2020-målet nådd med god margin.
– Reduksjonen i 2020 kan delvis ha vært på grunn av faktorer knyttet til korona-pandemien, for eksempel mindre trafikk, sier Loveland. Han er klar på hva som må til fremover for å kunne nå målsettingen om 80% reduksjon innen 2030, sammenliknet med 2009:
– I klimabudsjettet har vi identifisert tre hovedområder som står for om lag tre-fjerdedeler av utslippene i Trondheim: Veitrafikk, anleggsmaskiner og annet som bruker rød diesel, samt produksjon av fjernvarme. På disse områdene må utslippene markant ned, ifølge Loveland.
Veitrafikk – stor utslippskilde
Veitrafikken alene står for 36 prosent av utslippene i 2020.
Det er tre hovedårsaker til at klimagassutslippene fra transport er redusert i Trondheim de siste årene, ifølge Loveland: Det er iverksatt nasjonale og lokale tiltak for å fremme nullutslippskjøretøy. Miljøpakken har tiltak for å begrense trafikkvekst. Og den nasjonale ordningen for innblanding av biodrivstoff i bensin og diesel reduserer utslippene.

Mål: For å nå målsettingen om 80 prosent reduksjon av klimagassutslipp innen 2030 sammenliknet med 2009, har kommunen i klimabudsjettet identifisert tre hovedområder som står for ca. tre-fjerdedeler av utslippene i Trondheim: Veitrafikk, anleggsmaskiner og annet som bruker rød diesel, samt produksjon av fjernvarme. Her fylles biogass på lastebil, fra det nye nye fyllestasjonen på Tiller som blant annet muliggjør fossilfri tungtransport mellom Oslo og Trondheim.
– Summen av endringene i bio-innblanding, trafikkmengden og andel nullutslippskjøretøy, har ført til 7 prosent reduksjon i klimagassutslipp fra veitrafikk i 2020, sammenlignet med 2019, sier Simon James Loveland.
Forbrenningsanlegg
Energiforsyning står for 23 prosent, eller nær en fjerdedel av de samlede klimagassutslippene i Trondheim. 90 prosent av disse utslippene i 2020 kom fra forbrenning av avfall på Statkraft Varmes anlegg på Tiller, mens de resterende 10 prosent kom fra bruk av naturgass til spisslast (varmen vi må ta i bruk for å dekke et ekstra behov for oppvarming på kalde dager). Samlet sett var utslipp fra energiforsyning 11 prosent lavere i 2020 enn i 2019.
Mobile batterikonteinere
Annen mobil forbrenning er den siste store utslippskilden. Utslipp fra annen mobil forbrenning kommer fra alt som går på avgiftsfri diesel i kommunen; anleggsmaskiner, traktorer, aggregat og så videre.

Utslippsfrie anleggsplasser: Bygge- og anleggsbransjen er i starten av en overgang til å bruke elektriske maskiner istedenfor diesel, og dette kan ha mange positive effekter utover klimagassutslipp. Bedre arbeidsmiljø for de som jobber på byggeplassen for eksempel, og mindre støy og dårlig luft for de som bor rundt. Her fra Nidarvoll-prosjektene der deler av maskinparken går på el, og lades via en batteri-konteiner.
I 2020 var utslipp fra annen mobil forbrenning 3 prosent lavere enn i 2018. Trondheim kommune har siden 2017 begynt å stille krav om fossil- og utslippsfrie gjennomføring av bygge- og anleggsprosjekter. I tillegg legges det til rette for utprøving av nye løsninger, for eksempel bruk av mobile batteri-konteinere til å lade elektriske gravemaskiner, på anleggsplasser der det er dårlig med tilgang til nok strøm. Trondheim kommune er en stor byggherre, og denne satsingen skal bidra til målet om at hele Trondheims bygge- og anleggsvirksomhet skal være utslippsfri innen 2030.