Lademoen
Inviterer til La’mo snakk
PLAKATEN VED LAMOPARKEN: Initiativ og innsats fra beboere hjelper, det vitner denne lille historiske påminnelsen om. Foto: Glen Musk
Lademoen er en av Trondheims nye områdesatsinger. Nå starter kommunen samarbeidet med beboere og aktører i bydelen. Første steg er å bli godt kjent med hverandre.
Vil bli kjent med bydelen
Lademoen er valgt ut fordi bydelen har store interne forskjeller i levekår. En områdesatsing kan bidra til sosial bærekraft ved at flere beboere blir hørt, og gir økt livskvalitet for alle som bor i bydelen. Et viktig prinsipp for en områdesatsing er at aktuelle tiltak skal avdekkes gjennom dialog og samarbeid med beboere og aktører i området. Prioriterte oppgaver kan for eksempel være styrking av bomiljø og fysisk nærmiljø, og styrking av sosiale og kulturelle tiltak.
– Vi vet at å styrke de sosiale og fysiske møteplassene kan bidra til bedre relasjoner mellom grupper og nabolag i bydelen, forteller prosjektleder for oppstart av områdesatsingene Lene Markussen. Hun jobber i kommunedirektørens fagstab og har med seg mye erfaring fra arbeidet med områdesatsingen som er gjennomført for Saupstad-Kolstad.
Lokal ressursgruppe
Ett av de første grepene som gjøres er å etablere en lokal ressursgruppe i området.
– Vi trenger lokalbefolkningen og lokale aktørers synspunkt på livet i bydelen og få innspill på hvordan de selv kan bidra til å påvirke utvikling i eget nabolag, sier Markussen.
Hun forteller det er viktig å ta vare på og videreutvikle nettverk og tiltak som forener ulike grupper av innbyggere. Hvordan kan offentlige tjenester og eiendommer utvikles som arenaer og verktøy for å skape gode lokalsamfunn og levende nærmiljø, og bidra til sterke fellesskap? Kan godt kulturminnevern øke sosial miks og bolyst, og samtidig bidra til et aldersvennlig bymiljø som omfatter både studenter, innvandrere, barn og eldre? Hvordan kan utvikling av private og kommunale boliger og byrom bidra til større bolyst og bedre bomiljø?
Les saken om hvordan elevene på Lilleby skole involveres i fornying av skolen.
– Vi har derfor startet arbeidet med å kartlegge, og etablert en lokal ressursgruppe sammensatt av aktører som jobber tett på beboerne i bydelen, sier Markussen. Hun tilføyer at disse skal vi jobbe sammen med i mange år framover.
Arena for La’mo snakk
Det er også en ambisjon å etablere en åpen arena for innspill og engasjement fra alle beboere.
– Derfor inviterer vi nå til La’mo snakk i Lademoen bydelshus 29. mars forteller prosjektlederen. Det er starten på en 10 års samtale som vi drømmer om å få til sammen med beboerne i bydelen.
Hun sier videre at det er beboerne som kjenner Lademoen best og som kan hjelpe oss med å forstå hvordan det er å bo og være i bydelen i dag. Det første møtet handler om hvordan du som beboer har det i bydelen din. Vi vil gjerne høre hva beboere er fornøyd med og hva som kan bli bedre. Det er fordi vi ønsker å bygge et felles kunnskapsgrunnlag om hva som kjennetegner området. En slikt grunnlag er nødvendig for å prioritere gode tiltak som styrker trivsel og livskvalitet i bydelen.
– Vi håper mange vil finne veien til Lademoen bydelshus denne kvelden. Får du det ikke til, så vil vi finne andre anledninger til å snakke med deg. Vi ønsker å etablere en fast arena for La’mo snakk, sier Markussen.
Trondheims nye områdesatsinger
I 2021 vedtok Trondheims politikere at to nye områdesatsinger skulle prioriteres i byen; Lademoen og Tempe/Sorgenfri. Erfaringene fra Saupstad/Kolstad var gode og det var ønskelig å bruke arbeidsmetodikken i nye områder med levekårsutfordringer.
Levekårsutfordringer som hoper seg opp i visse byområder har fått økende oppmerksomhet de senere årene. Problemet er nylig satt i fokus i By- og levekårsutvalgets utredning NOU 2020:16 Levekår i byer. Områdesatsinger er en del av verktøykassen for å oppnå gode lokalsamfunn for alle.
Trondheim har, som andre byer, en tydelig opphopning av levekårsutfordringer i enkelte områder. Levekårsrapporten for Trondheim 2011 viser den geografiske fordelingen av sosial ulikhet i byen. Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT) 2019 gir også verdifull kunnskap om egenopplevd helse innenfor levekårssonene. Den gir et bilde av nærmiljøkvaliteter som ikke fanges opp i levekårsundersøkelsen. Nærmiljø og stedsidentitet har stor betydning for folkehelsa og for mulighetene til å leve gode liv.
Nasjonal satsing
Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) har en koordinerende rolle for samarbeidet mellom stat og kommune i områdesatsingene i Norge.
Trondheim kommune jobber med å få på plass en avtale med staten som sikrer prosjektmidler til satsingene på Lademoen og Tempe-Sorgenfri i 10 år. Det skal også utarbeides et områdeprogram for Lademoen og et områdeprogram for Tempe-Sorgenfri som beskriver mål og innsatsområder for satsingene. Trondheim kommune har fått 8,2 millioner kroner i statlige midler i 2022 for oppstart av begge satsingene. Kommunens egenandel utgjør stillingsressurser til programledelse. I det videre arbeidet er det forventet at både kommune, stat, og lokale private og offentlige aktører bidrar med prosjekter og tiltak inn i områdesatsingene.