Litt smarter
Elevbedrift med knallsuksess
Konsentrert: Niklas Berggren (t.v) og Kasper Kjos har full oppmerksomhet på arbeidsoppgaven når de mekker sykkel. Et gjenstridig gir skal løsnes og plukkes fra hverandre. Girwire og skrue har rustet.
Et gjenstridig framgir på en sykkel skal snart gi tapt for to 13-åringer. Nok et oppdrag er i ferd med å bli løst i elevbedriften Bluss Bike Fix.
Inngangspartiet på Blussuvoll ungdomsskole er tatt i bruk som sykkelverksted for en skoletime. Kasper Kjos og Niklas Berggren har full oppmerksomhet på arbeidsoppgaven når de mekker sykkel. En rusten skrue har skapt trøbbel for de to gutta i 8C, men så løsner det – bokstavelig talt. Takket være litt rustløser kombinert med Kaspers finmotorikk med en skrutrekker.
Full ordrebok
Avdelingsleder Gunnar Krabseth er fornøyd med arbeidsgjengen i den nystartede elevbedriften. Ivrige sykkelreparatører får unna oppdragene. Og godt er det: To dager etter at det gikk ut melding til foreldre og ansatte på Blussuvoll ungdomsskole om at sykkelverkstedet Bluss Bike Fix var i gang, var ordreboka fulltegnet. I begynnelsen av april – et par uker senere – står 26 bestillinger i kø.
– Pågangen er såpass stor at vi har kapasitetsproblemer. Vi har spurt lærerne til noen av elevene i bedriften om de kan tas ut av ordinær undervisning etter lunsj på onsdager, slik at vi rekker over ordretilgangen, sier Gunnar Krabseth.
50 kr per time
Det er arbeidslivsfag i 8. trinn på ungdomsskolen som har etablert elevbedriften. De tar i mot sykler fra ansatte, elever og foresatte som trenger service. Det kan være vask, oljing og smøring, eller rene reparasjoner. Bedriften tar 50 kroner per time per elev som arbeider med sykkelen. Eventuelle deler som må byttes betales med innkjøpspris.
Gudmund Gabrielsen, far til en 9-klassing, går forbi sykkelreparatørene. Han har minst to sykler hjemme som kunne trengt en service.
– Jeg er nesten litt misunnelig på elevene. Å mekke sykkel skulle jeg gjerne lært meg selv også, sier Gudmund Gabrielsen. Han gjør en foreløpig avtale med Gunnar Krabseth om innlevering av syklene.
Pengestøtte fra kommunen
– El-sykler tar vi dessverre ikke inn med mindre det er snakk om vask, rens eller annen enkel service. Å fikse motor eller batteri på el-sykler krever utstyr og kompetanse som vi ikke har tilgang til, sier Gunnar Krabseth.
Skolen har inngått avtale med Brattørkaia sykkel for opplæring i sykkelreparasjons-faget. Det vil også være mulig å prøve seg som lærling på sykkelverkstedet på Brattøra. Elevbedriften Bluss Bike Fix er dels finansiert via oppstartsmidler fra Grønn Barneby i kommunens miljøenhet. Miljøpakken har sponset utstyr for sykkelreparasjon og mekkebukker.
– Tilbudet tar sikte på å stimulere til økt bruk av sykkel som fremkomstmiddel, noe som både gir miljøgevinst og helsegevinst, sier rådgiver Roy-Inge Sivertsen i Grønn Barneby.
– Bedre enn klasserommet
Tilbake i foajeen på Blussuvoll ungdomsskole er skoletimen for sykkelmekking på hell.
Sykkelreparatørene fra 8-trinn pakker sammen og setter ferdige og uferdige sykler tilbake i lagerrommet. Olav Wigum Røe (13) trives i mekke-rollen. – Dette er arti, det er bra å kunne fikse sykler og dermed hjelpe folk, sier Olav. Kompis Jørgen Drage Johnsen er enig: – Mye bedre dette enn å sitte i et klasserom!