Bymeninger
Siste sjanse til å gi innspill til samfunnsplan
Gi innspill: Prosjektleder for samfunnsplanen i Trondheim kommune Hans Petter Wollebæk viser fram Samfunnsplanen Trondheimsløftet i andre etasje på Folkebiblioteket. Foto: Håvard Egge
Forslag til ny samfunnsplan for Trondheim fram til 2032 er ute på høring. Nå vil kommunen vite hva du tenker. Kom med dine innspill – sammen skaper vi Trondheim!
I samfunnsplanen Trondheimsløftet beskrives visjon for Trondheim, og mål og strategier for hvordan trondheimssamfunnet og kommunen som organisasjon skal utvikle seg i årene framover.
– Nå ønsker kommunen å vite hva du mener om planen, forteller prosjektleder for samfunnsplanen i Trondheim kommune Hans Petter Wollebæk.
Er den relevant for deg? Er den ambisiøs nok, og gir den en tydelig retning på hvordan vi i fellesskap kan jobbe mot en mer bærekraftig utvikling av byen vår?
Dette er en samfunnsplan
Samfunnsplanen er Trondheim kommunes overordnede, strategiske og samordnede plan. Den definerer mål og strategier for både byen som helhet og kommunen som organisasjon de neste ti årene.
– Planen er derfor et viktig verktøy for bedre og mer helhetlig planlegging og bærekraftig samfunnsutvikling. Den legger grunnlaget for overordnede prioriteringer i kommuneplanens arealdel. All annen planlegging i kommunen skal også forankres i samfunnsplanen, sier Wollebæk.
Visjonen
Visjonen som er foreslått i planen Trondheimsløftet: Sammen skaper vi Trondheim handler om hvordan kommunen og innbyggerne sammen skaper den byen vi ønsker å leve i, uten at det går på bekostning av mulighetene for kommende generasjoner.
– Vi skal løfte byen i ønsket retning, samtidig som vi inngår et løfte om å samarbeide for å nå målene vi setter oss. Med en tydelig forankring i FNs bærekraftsmål har vi laget forslag på tre hovedmål for Trondheim fram mot 2032, forteller Wollebæk.
De tre hovedmålene er:
*Trondheim tar ansvar for et grønnere samfunn.
*Trondheim er en by med sterke fellesskap.
*Kunnskaps- og teknologihovedstaden Trondheim er et kraftsentrum for en bedre verden.
Over 2000 innspill
Byens innbyggere har blitt invitert til å delta i utformingen av samfunnsplanen.
– Utfordringene vi står overfor er så sammensatte at kommunen selv ikke sitter med alle løsningene. Derfor ønsker vi å være mer nysgjerrige, involverende og lyttende til alle aktører i byen vår som har ulike ressurser, erfaringer og kunnskap, sier Wollebæk.
I arbeidet med samfunnsplanen har kommunen fått inn over 2000 innspill, ønsker og drømmer om hvordan Trondheim skal utvikle seg framover – både fra barn, unge, voksne og eldre, nærings- og samfunnsliv.
– Dette har vært med å forme innretningen på planen, forteller Wollebæk, og legger til:
– Den er med andre ord ikke laget i et vakuum inne på rådhuset.
Prosjektlederen forteller at det blant annet har vært et barnehagepanel i sving som fikk muligheten til å komme med sine perspektiver, tanker og meninger om hvordan byen bør utvikle seg videre.
Trondheimspanelet
Wollebæk trekker spesielt fram Trondheimspanelet sitt bidrag til utformingen av forslaget til ny samfunnsplan.
– Panelet er et tilfeldig og representativt utvalg av byens innbyggere. De har diskutert viktige dilemmaer knyttet til livskvalitet, mobilitet og bærekraft, hvordan redusere forskjellene i samfunnet, og andre ting som omhandler forbruk og gjenbruk. Sammen har de gitt gode råd og innspill til hvordan vi som samfunn bør omstille oss, forteller han.
Les mer om Trondheimspanelet her.
Viktig å involvere innbyggerne
– Planen er definitivt laget i samspill med byens innbyggere, sier Wollebæk stolt.
– Hvorfor er det så viktig for dere?
– Vi må løse samfunnsutfordringene i fellesskap. Derfor har det vært viktig å inkludere alle innbyggerne, kultur- og næringslivet og frivilligheten i utformingen av samfunnsplanen. At alle har muligheten til å delta er helt essensielt for at vi skal klare å nå målene. Da står vi sammen om løsningene, svarer Wollebæk.
Nå er altså forslaget til samfunnsplan ute på høring, og fristen for å komme med innspill er 27. mai.
– Vi oppfordrer alle innbyggerne til å engasjere seg i samfunnsplanen, og komme med innspill på de retningene som er satt for utviklingen av byen, sier Wollebæk.
Høringen er den siste medvirkningsaktiviteten som skal bidra til å kvalitetssikre planen. Etter fristen blir samfunnsplanen bearbeidet og sendt til politisk behandling etter sommerferien.