Levende by
En liten grønn perle i Jernbanebyen
Jernbanebyen aktivitetspark: Nå skal den grønne lungen på Heimdal oppgraderes til leke- og aktivitetspark. Bildet viser hele parken som ligger mellom Olav Ullvågs veg og Ole Øisangs vei mens det ennå er vinter og snø. (Foto: Glen Musk)
Mellom Olav Gullvågs veg og Ole Øisangs vei på Heimdal ligger det en litt sliten kommunal park. Denne parken skal nå oppgraderes til leke- og aktivitetspark. Her skal det bygges paviljong med lys og lekehytter. Nytt lekeutstyr, trimapparater og fotballbane vil i tillegg sørge for gode muligheter til aktivitet!
Dette er nemlig en park som nabolaget er veldig glad i, og den brukes av alle aldersgrupper. Den som kjenner parken aller best er antagelig Astrid Vavold Ruderaas. Hun har vært leder av Heimdal grendehus og Jernbanebyen beboerforening siden 1980!
– Det er vel egentlig ingen park. Det er vel mest en fotballbane som islegges om vinteren. Vi er veldig glad for at området nå blir oppgradert, sier Ruderaas som også var initiativtaker.
Treffsted for alle aldersgrupper
Ruderaas forteller at det er beboerforeninga som tidligere har rustet opp stedet. De har selv skaffet bord og benker og gjort avtaler med Trondheim Bydrift om å ta vare på disse om vinteren.
– Vi kjøpte også et flott klatrehus med to etasjer, men dette ble tatt ned etter at det var en dødsulykke i forbindelse med et slikt hus et annet sted i landet. Vi hadde ikke råd til å kjøpe et annet hus, men nå blir det nye lekehus i parken – så det gleder vi oss til.
St. Hansaften er vi mange generasjoner sammen her.
Flere som har flyttet kommer tilbake for å være med.
Dette er et treffsted som mange setter pris på. Anne Segtnan og Astrid Ruderaas forteller at hver St. Hans-aften møtes både gammel og ung til bål og feiring i parken.
– Ja, da er vi mange generasjoner sammen her, og vi opplever at de som har flyttet ut kommer tilbake for å være med på disse tilstelningene, forteller Ruderaas som presiserer at det er mange ulike grupper som bruker parken.
– Til tross for dårlig vær telte jeg her om dagen hele elleve mødre med en en flokk med unger som var her! Ruderaas presiserer at hun er glad for at det blir bygd paviljong med tak i parken. Med det lumske trønderværet skal det bli godt å ha noe å gå under når det regner!
Paviljonger med lys
For når oppgraderingen av Jernbanebyen aktivitetspark står ferdig, er det bygget to paviljonger med lys slik at det blir enda triveligere å være der – uansett vær.
– Ja, her blir det både nye paviljonger og nye lekeapparat og lekehytter, forteller Marit Solum som er prosjektleder. Hun har tatt over for Sofie Svingen Solheim som har permisjon. Solheim hadde i planleggingsprosessen kontakt med både barnehager, naboer, barnevernsinstitusjon i nabolaget, representanter for Ungdommens bystyre og beboerforeningen. Det er derfor mange grupper som har kommet med ønsker for parken.
Fotballbane om sommeren og isbane om vinteren settes pris på av mange – så den kombinasjonen beholdes. En nyhet blir imidlertid trimapparatene som settes opp nær den ene paviljongen. Her kan det både trimmes og klatres.
– Med utgangspunkt i planer, budsjett og innspill fra nabolaget ble det konkludert med at ballbanen skulle bestå og at et større trimelement skulle etableres. Ballbanen blir med gressdekke slik at banen vil bli mer attraktiv for bruk på sommeren. Etter sterke ønsker fra nærmiljøet vil denne bli islagt når det er mulig om vinteren. Trimelementene skal være godt egnet for alle, forteller Mona Rise fra Idrett og friluftsliv.
Gjenbruk og utslippsfritt
Lekeplassen skal være universelt utformet, og miljøperspektivet er viktig i alle kommunens prosjekter. Her gjenbrukes benker og avfallsdunker som pusses opp og males i stil med de nye elementene i parken. Målet er også at selve anleggsprosjektet skal være utslippsfritt. Det er en stor fordel for naboer og arbeidsfolk. Her blir det mindre støy fra maskiner og en slipper unna med mindre eksos i lufta. Prosjektet støttes med klimasatsmidler fra Miljødirektoratet.