Lademoen
På godfot med naboen
Rododendron-bonanza: Lademoen er en bydel som har en sterk arbeiderklassehistorie og jeg opplever også at det er en bydel som har et åpent rom for utforskende kunst, slik som dette prosjektet, sier Barbro Rønning og Betty Nilsen. Her står de i det som på folkemunne kalles pissbusken, en frodig rododendron.
Prosjektet Naboland ønsker å fremme godt naboskap på Lademoen i Trondheim. De bruker sosial kunst som et verktøy. I august inviterer de til lydsafari i Lademoparken.
Det småregner når vi går gjennom Lademoparken. Knallrosa rododendron lyser opp den ellers litt grå sommerdagen. Parkens store trekroner brer seg utover. Under utstrakte grener skimter vi to skikkelser som har søkt ly for regnet. Det er scenekunstner Barbro Rønning og produsent Betty Nilsen fra Nabolandprosjektet.
Naboland er et kunst- og teaterprosjekt på, om og for bydelen Lademoen i Trondheim. Prosjektet er en sosial og kunstnerisk prosess der innbyggerne i bydelen og lokale, kunstneriske aktører skal samarbeide om ulike kunstprosesser.
Vil bidra til økt fellesskap
– Vi ønsker å sette fokus på alt det som allerede er så bra i området, og jobbe for at tilhørigheten blant beboere skal bli enda sterkere, forteller Betty og Barbro.
Vi håper flere blir kjent med naboen sin, gjennom prosjektene i Naboland, og at det kan fremme trivsel.
De har definert fem nabolag i bydelen: Buran, Svartlamon, Lademoen, Voldsminde og Rosendal. Så jobber de med å skape ulike bydelshendelse med utgangspunkt i hvert av de fem nabolagene. Bydelshendelsene skal være kreative drypp. De har som formål å engasjere og samle det spesifikke nabolaget til kreativ utforskning – som en måte for å legge til rette for det nye nabolandet.
Lokalt samarbeid
Et konkret eksempel på en bydelshendelse er at de i sommer har samarbeidet med lokalkunstner Linn Halvorsrød, om prosjektet Lademoparken Lydsafari. Dette er et prosjekt hvor 12 beboere har vært med på workshops i Lademoparken, og deretter laget hvert sitt lydverk med utgangspunkt i parken. De ulike lydverkene, som så er satt sammen til en sammenhengende komposisjon, vil være tilgjengelig for publikum fra august.
– Naboland er en type engasjert og sosial kunst som har målsetninger om noe mer utover å være kunst. Vi jobber med å skape dialog og fellesskap gjennom kunstprosesser som er knyttet til området, så det er en annen måte å tenke kunst på, sier Barbro.
Bringer folk sammen
Både Barbro og Betty synes det er veldig spennende å ta utgangspunkt i steder når de jobber kunstnerisk, og de går inn med hud og hår når det er Lademoen som står i fokus. Betty bor selv på Svartlamon, mens Barbro bor i Rønningsbakken like ved.
– For min del handler det også om noe så enkelt at jeg vil legg til rette for at folk i bydelen skal bli bedre kjent med hverandre. Jeg tror kunstneriske prosesser åpner opp for en helt spesiell måte å være sammen og bli kjent på. Gjennom ulike bydelshendelser håper vi å bidra til at mange fra bydelen får helt nye erfaringer sammen, og blir mer knyttet til hverandre og bydelen sin. Tanken er at de som føler sterk tilhørighet til bydelen, også vil ta mer ansvar for stedet de bor på og for andre som bor der.
Lamosatsinga
Bydelen Lademoen rommer 5000 sjeler, og har en del utfordringer. Blant annet med stor prosent lavinntektsfamilier og en relativ høy prosentandel av ungdommer som er mottakere av sosialhjelp. Trondheim kommune har bestemt at Lademoen skal prioriteres i en områdesatsing. Beboere på Lademoen har selv døpt den som Lamosatsinga. Det betyr at i løpet av de neste 10 årene skal kommunen og bydelen jobbe sammen om å utvikle attraktive, trygge og inkluderende nabolag. Målet er at alle som bor i bydelen skal få økt livskvalitet.
Les også: Beboere på Lademoen hadde mye på hjertet
– Områdesatsinga passer godt inn i vår tankegang, og jeg håper på et godt samarbeid med dem fremover. Det er store forskjeller innad i bydelen, er det behov for å jobbe mer med å fremme fellesskap. Håpet er at alle som bor her, etter hvert, ser på seg selv som en del av det er flotte beboermangfoldet som bydelen kan skilte med, sier Barbro.
Naboland.no
Nabolandprosjektet har en egen nettside, og på denne samler kunstnerne inn minner, fortellinger, og andre personlige uttrykk, på spesifikke steder i et fargerikt bydelskart. Prosjektet har blant annet arrangert flere minnekafeer og invitert både gamle og unge til å komme og dele minner fra bydelen, som så er skrevet inn på nettsiden. Alle som har minner fra bydelen kan klikke seg inn på kartet og skrive inn sine minner.
«Lademoen forteller» er et av prosjektene i Naboland. Her har kunstnere Ekaterina Vasiljeva tegnet 13 ikoniske steder i bydelen, eksempelvis Lademoen kirke, UFFA, trikkestallen og Nyhuset på Svartlamon. Bildene er stilt ut i bydelshuset. Nå er 12 beboere fra bydelen i gang med å skrive historier fra disse stedene.
Fra tekster til utforskende kunst
Naboland samarbeider med det lokale historielaget og Lademoen bydelshus, og har i tillegg kontakt med Lademoen kunstnerverksted, Østbyen frivilligsentral, Lademoen Musikkorps, Babel visningsrom for kunst, Svartlamon Beboerforening med flere. Tillegg har de brukt nettsida www.naboland.no, sosiale medier og plakater for å nå beboerne.
– For å favne flest mulig må vi velge mange ulike innganger, men det er likevel vanskelig å sikre at vi når alle i bydelen. Men jungeltelegrafen ruller og går, så vi håper at de aller fleste skal ha hørt om Naboland i løpet av prosjektet, sier Betty.
Rais Neza Boneza kommer vandrende inn i parken og blir straks møtt med smil og hallorop fra Betty og Barbro. Rais er en av beboerne som de har lyktes med å engasjere i prosjektet. Han har lang fartstid i bydelen og er forfatter av yrke. I Naboland har han bidratt med tekster.
– Naboland er et spennende prosjekt. Jeg tenker det er svært viktig at vi som bor her gjør mer sammen for å styrke fellesskapet oss imellom, sier Rais.
Betty og Barbro gleder seg til tekstene, som Rais har bidratt til, skal presenteres.
– Det er stort spenn i tekstene, fra tradisjonelle fortellinger til performance-tekster som er svært visuelle. Under kulturnatt den 16. september, og seks fredager framover, skal noen av tekstene fremføres på Rosendal teater. Dette gleder vi oss veldig til, sier Barbro og oppfordrer alle i bydelen til å holde seg oppdatert på alle de ulike prosjektene som Naboland fører til.
På godfot med naboen
Regnet har fått selskap av sin bror vinden, og vi forlater den grønne Lademoparken med de beskyttende trekronene. Men før vi tar farvel har Barbro en siste kommentar:
– Vi håper flest mulig tar del i våre fellesskap-skapende prosjekter. Det er ikke så dumt å være på godfot med naboen, tilføyer hun med et stort smil.
Flott initiativ
– Slike initiativer som Naboland, er ekstra spennende når de kommer fra bydelen selv. At lokale kunstnere har gått sammen om å få frem historiene fra Lademoen. Måten de har invitert åpent for at alle skal kunne delta i historiefortellingen. Dette bidrar til den viktige lokale forankringen, sier Lene Markussen.
Prosjektlederen for etablering av områdesatsingene på Lademoen og på Tempe-Sorgenfri tilføyer at – Kunst og kultur som medvirkningsmetode er noe vi vil støtte opp om og utforske mer av i områdesatsingene.