Levende by
Til alle skatere; det er bare å glede seg!
Nest størst: Utendørsanlegget for skating i Regnbueparken blir det nest største i Norge, etter Stavanger. Det er tegnet av skateren Joakim Ulseth. Illustrasjon: Betongpark AS
Arbeidet med skateanleggene i Regnbueparken er i full gang. Gravemaskiner har endevendt hele den grønne parken. Til høsten skal det nye anlegget for skateboard, BMX, sparkesykkel og inlines stå ferdig.
Skateparken blir Norges nest største i sitt slag og skal fylle 3500 kvadratmeter. Et større utendørs skateanlegg har i flere år stått på Idrettsrådet i Trondheim sin prioriteringsliste for nye større anlegg.
– Trondheim har de senere årene etablert en rekke mindre anlegg i byen, men ikke i nærheten av et så stort anlegg som vi nå får, forteller Mona Rise hos Idrett og friluftsliv i Trondheim kommune. Hun jobber med anleggene for egenorganisert aktivitet, og vet hvor viktig det er å trekke med seg erfarne utøvere i utviklingsarbeidet.
Tett samarbeid
Det har vært et ønske i mange år med en utendørs arena for skating. Idrettsrådet har jobbet aktivt for dette med god bistand fra Trondheim Skate Association (TSA).
– Da finansieringen var på plass inviterte kommunen oss med i planleggingen, forteller Rune Ravlosve. Han er styreleder i Trondheim Skate Association (TSA) og har holdt på med BMX fra han var 16 år. – Kommunen ønsket å vite hva vi ønska, hvilket type anlegg og hva som var nødvendig.
Med seg har han Joakim Ulseth. Han er hallansvarlig i TSA, designer og artist. Han har 19 års erfaring med skating og har i tillegg tegna 20 skateparker. De forteller at TSA er den største organisasjonen for egenorganisert rullende aktivitet i byen. Trikkestallen har 13000 brukere i året og 40 frivillige driftere. Aktiviteten er ikke organisert, folk ringer rundt selv.
– I 13-årsalderen er det mange som ramler ut av organisert aktivitet. I skatemiljøet er det flest gutter, men også en liten jentegruppe, sier Ulseth. – Vi har fast girlskate på onsdager. Jentene har lenge hatt et ønske om jentekveld for å skape et jentemiljø og en tryggere arena.
Ønsker hverdagsanlegg
I skateboard er det mye fokus på konkurranser. Derfor ønsker mange en arena som kan trekke til seg verdensstjerner.
– Vi mener dette er feil fokus. I stedet for de høye og skumle anleggene ønsker vi et anlegg for hverdagsaktivitet, forteller Ulseth. Vi kan også ha NM her, men det blir ikke noe typisk konkurranseanlegg. Det skal være tilrettelagt for alle ferdighetsnivåer.
Regnbueparken er delt i to av en høyspentlinje, derfor bygges det to anlegg i parken.
– Jeg ble tidlig spurt om å tegne anlegget, forteller Ulseth. Den minste delen vil ha lettere element hvor de minste kan være. Det vil også passe for voksne som vil holde på rolig.
Regnbueparken – skaternes fristed
Etter en grundig vurdering av egnet sted for en utendørs skateanlegg falt valget på Regnbueparken:
- området er stort og ligger rett ved en gang- og sykkelveg med direkte innsyn fra forbipasserende
- kollektivtilbud til Regnbueparken er forholdsvis godt med nærhet til bussholdeplass i Breidablikkvegen eller fra Lerkendal
- det er ikke boliger i umiddelbar nærhet, altså ingen store utfordringer med støy
Regnbueparken ble med andre ord en ideell lokalisering for en større skatepark.
– Det som var viktig for oss var å finne et stort nok areal. Vi mener Stavne er en bra plassering med lite støyproblematikk, så vi er veldig fornøyd, sier Ravlosve.
Ulseth forteller at hvert skateanlegg er unikt. Det som er annerledes med denne parken er nettopp størrelsen på arealet. En møteplass for bredden. Ferdighetsnivået på elementene er relativt lavt, det vil si mindre skummelt. Det er greit for de yngste, samtidig godt egnet for å øve seg opp teknisk.
Sosial møteplass
Ulseth har hatt tett dialog med Norconsult angående benker, sitteplasser, bålplasser og tak over noen av de sosiale sonene. Regnbueparken skal også være egnet for matlaging.
– Skatemiljøet er unikt. Her møtes de som er opptatt av skating og de er mye sammen. De henger i skateparken, filmer og studerer hverandre, forteller Ulseth.
Det er et godt utarbeidet areal rundt anleggene for vennegjenger som ikke ruller hele tiden. Det er interessant å være der det skjer. De ruller når de er motivert for det, ellers klapper de og heier på de andre, forteller han.
Felleshagen med frukttrær og bærbusker som er godt etablert i parken, blir stående som en hyggelig ramme i og rundt anleggene. På sensommer og tidlig høst kan bær og frukt bli et kjærkomment supplement til nistepakka…
– Jeg kommer til å bli fast beboer i parken, sier Ulseth med et stort glis 😁🛹
Ny attraksjon
Ravlosve slår fast at dette kommer til å bli populært!
– Folk kontakter oss om åpningstider i Trikkestallen – den har godt rykte, sier Ravlosve. Interessen for å holde på med skating og BMX slutter jo ikke, 50 åringene henger fortsatt med..
– Mange tar Norgesferie for å besøke anlegg. Vi kommer til å få besøk fra hele Norge og Skandinavia. De kommer med bil og telt, sier Ulseth. – Så vi er litt spent på tilgjengeligheten da; med bussforbindelser, nærbutikk og parkering, tilføyer han.
ALLE vet at den nye parken kommer, sier de i kor og vi tror det blir en attraksjon. Både barn, unge, yngre og eldre voksne vil komme. Det er bare å glede seg!
Det er sagt at åpningen blir 1. september 2022.