Levende by
Hva skjer på Cicignon og Elsa Laula Renbergs plass?
Lommeskog: Entreprenøren Søbstad bygger kasser med plass til både trær og sitteplasser. Den lille skogen er tenkt til både for opphold og frileik.
Det er aktivitet og byggearbeid på Cicignon og Elsa Laula Renbergs plass, men hva er det egentlig som skjer?
– Vi ønsker å teste ut ting som skal gjennomføres i en utvikling av plassen. Det gjelder både funksjon, lyssetting, avgrensninger, størrelser og bredder. Det er for eksempel viktig å vite at vi har nok plass til både de som vil sitte i solveggen og de som bare skal passere over plassen. Og det er viktig å vite om arrangementsområdet er stort nok og fungerer som tenkt, forteller prosjektleder Marit Solum.
Lommeskog med trær og sitteplasser
Nå er det lenge siden den store installasjonen “Flytende flyvende” dominerte plassen som nå heter Elsa Laula Renbergs plass. Flytende flyvende ble flyttet til Korsvika på grunn av tekniske utfordringer, byggearbeider og endringer i byrommet. Siden er byggearbeidene avsluttet, K.U.K åpnet i 2021, men plassen utenfor står fremdeles ganske tom.
– Nå bygges det en “lommeskog” på plassen med trær og sitteplasser. Den lille skogen er tenkt til både for opphold og frileik. I tillegg blir det noen trær mot Kjøpmannsgata for å teste ut hvor mye vegetasjon vi kan ha der. Vi ønsker å skjerme mot trafikken, men samtidig ha det åpent mot bryggerekka, forklarer Solum.
Nå bygges det en “lommeskog” på plassen
med trær og sitteplasser
– Vi har litt midler til uttesting, og i dette testprosjektet er det et mål å bruke mest mulig gjenbruksmaterialer. Foreløpig er det ikke bevilget penger til en permanent løsning. Utprøvingsperioden vil vare både i 2022 og 2023 – og kanskje lenger.
Ønsker et attraktivt område for lek
Selv om det mangler penger, mangler det ikke på planer og idéer til hva byrommet kan brukes til. Tilbake i 2019 ble det gjennomført en åpen idékonkurranse for studenter og nyutdannede, “Barn i sentrum”. Konkurransen førte til mange gode idéer til et byrom som inviterer til lek og opphold. Idéprosjektet “Urkraft” videreførte idéene om en plass som er tilrettelagt spesielt for barn og barnefamilier. Videre er det arbeidet med et forprosjekt som nå skal teste noen løsninger.
Mange etterspør lekeplasser midt i byen, og Cicignons plass er stedet hvor en ønsker et attraktivt område for lek. Men her blir det ikke testet ut noen lekeapparat nå?
– Her blir det noen snekrede treelementer og trestammer i tillegg til sitteplasser som vi håper skal inspirere til aktivitet og opphold. Vi skulle gjerne ha testet ut lekeapparat, men det blir fort dyrt og det er så strenge krav til sikkerhet. Med en gang høyden overstiger 60 cm, er det krav om fallunderlag, forklarer Solum som også understreker at her er det ikke særlig behov for testing: Vi vet at det er stor etterspørsel etter lekeapparat og vi jobber med å få til et attraktivt område for lek i det endelige prosjektet.
Gjenbruk av gamle trær
Gamle bytrær må noen ganger felles på grunn av tilstand og vurderinger rundt sikkerhet. Trær kan bli i så dårlig forfatning at det rett og slett er fare for at de faller ned av seg selv og skader noen. Nå skal noen trær felles i Kjøpmannsgata. Jan Røising, planlegger hos Bydrift, er glad for at trestammer blir lagt ut på Cicignons plass:
– Nå vil trærne bli gjenbrukt. Ikke bare en, men to ganger. Først blir de brukt til utsmykning og muligheter for aktivitet og opphold på Cicignons plass, i nærheten av der de stod. Etterpå vil de bli lagt et sted hvor de kan ligge og råtne i lang tid. Da blir de et biodeponi. Mange typer insekter, sopp, mose, biller og fugler trenger gamle døende eller døde trær for å overleve. Det er mye liv i død ved, forklarer Røising som legger til at det ikke er med lett hjerte store trær i bymiljøet felles. De er en del av kulturmiljøet. Det tar lang tid å erstatt et stort tre, og noen ganger gis det ikke tillatelse til replanting på grunn av kulturminner i bakken.