Lademoen
Bli med og form bydelen din
La’mosatsinga er i gang for fullt. Vi har snakket med flere innbyggere om hva som gjør denne bydelen unik, hvilke utfordringer den står overfor og hvordan den best kan utvikle seg i tiden fremover.
Lademoen er én av to områder som er valgt ut til Trondheim kommune sin områdesatsing. I forbindelse med oppstarten har vi tatt en prat med flere innbyggere, for å høre deres meninger, ønsker og behov i tiden fremover. I filmen over kan du se et utvalg.
Kvaliteter og utfordringer
Flere trekker frem de samme kvalitetene når de beskriver Lademoen som bydel. Den ene dagen er det et stille og tilbaketrukket strøk, og dagen etter kan det være masse aktivitet. Det blir beskrevet som et særegent bymiljø med spennende arkitektur, en interessant miks av folk, jovialitet og mangfold. Samtidig er det flere som nevner at fellesskapet kunne blitt styrket. Elin Øvretveit mener blant annet at flere av verdiene på Svartlamon kan bli tatt med ut i bydelen.
– Det handler om tilhørighet, om å bli sett, om medvirkning. Det å være med og skape bydelen sin, sier Øvretveit.
Gjennom områdesatsinga skal kommunen og innbyggerne de neste 10 årene jobbe sammen om å utvikle enda mer attraktive, trygge og inkluderende nabolag. Programleder for områdesatsingene i Trondheim, Tonje Bostad, forteller at områderettet innsats handler om å ta innbyggerne på alvor og forstå hva de trenger, slik at det er godt å bo i bydelen.
– Opplevd livskvalitet er veldig individuelt og det kan være mange ulike faktorer som spiller inn. Derfor er det viktig å få forståelse av hvem de som bor i bydelene er, og hvilke behov de har, forteller Bostad.
Legge til rette for barnefamilier
Inntrykket så langt er at mange trives og er fornøyd med bydelen sin. Samtidig blir det ikke lagt skjul på at dette er et område med flere utfordringer. Gjennom kartlegginger har kommunen blant annet fått høre at det er mange barnefamilier som flytter ut av bydelen. Det gjør de på grunn av trangboddhet, mangel på familieboliger og aktivitetstilbud for barn. I tillegg opplever mange deler av bydelen som utrygg.
Enkelte tiltak er satt i gang for å gjøre det mer attraktivt for barnefamilier. Blant annet opprustes nå Buranbanen og et testbibliotek er nettopp åpnet like ved.
– Dette er en start, og de neste ti årene skal vi jobbe sammen med de som bor her og sikre at det blir enda flere møteplasser, både ute og inne. Underveis kan innbyggerne komme med innspill og ønsker, sier Bostad.
Arenaer for medvirkning
Innbyggerinvolvering er en viktig del av områdesatsinga, og kommunen vil i tiden fremover etablere ulike arenaer for medvirkning. De kartlegger blant annet hva befolkningen ønsker seg, hva innbyggerne kan bidra med selv, hvilke ressurser som finnes og hvordan nærmiljøene er.
– Lademoen er en bydel med et enormt engasjement. Det er en pulserende bydel hvor det skjer masse. I utgangspunktet trenger de ikke oss for nettopp det, men vi kan kanskje bidra med det lille ekstra for å finne ut hva som er vanskelig eller må forbedres, slik at alle som bor her kan ha det bra, sier Bostad.
På Lademoen er det blant annet gjennomført to runder med La’mosnakk, som er en åpen arena der innbyggere kan komme med innspill og ønsker for området.
– Her ønsker vi at flest mulig møter opp og bidrar med det de kan om bydelen sin; det som er bra og det som mangler. Det hjelper oss med å finne ut hva innsatsområdene i satsingen skal være, sier Bostad.
Kommunen vil også samarbeide med ulike ressurser i bydelen, for eksempel skoler, barnehager, frivilligheten og kunstnermiljøet. I tillegg finnes det digitale kanaler hvor du kan dele dine meninger og høre andre naboer sine innspill, blant annet i dette idékartet,
eller på Facebook-siden til La’mosatsinga.
Neste La’mosnakk blir i november (dato kommer).