Levende by
Rosenborg bakeri holder stand på Møllenberg
Samme sted: Heidi Helgesen driver familiebedriften, fortsatt på samme sted hvor bakeriet ble startet i 1902. Foto: Adrian Pettersen Vattøy
Inne på Rosenborg Bakeri oser det av historie, gode lukter og forventningsfulle gjester. I over 120 år har bakeriet holdt til på Møllenberg, i de samme lokalene. En samlende og kulturbyggende institusjon i bydelen.
I Rosenborggata 10 finner du byens eldste bakeri, Rosenborg Bakeri. Bakeriet drives i dag av fjerde generasjons familie, søstrene Heidi og Kristi Helgesen. I over 120 år har bakeriet produsert og servert fersk bakst i lokalmiljøet, og har nå 14 bakerikaféer spredt utover Trondheim.
– Det spesielle med bakeriet her er at det var oldefaren min Magnus Helgesen, som kom hit rundt 1900, forteller Heidi Helgesen. Han var bakermester fra Egersund og hadde hørt at det var gode vilkår for bakere her, fordi Trondheim var en skipsby. Det var jo lokale bakerier på nesten hvert eneste hjørne, som leverte til skipene.
Rosenborg Bakeri satser sterkt på innovasjon og utvikling, men holder fast på det originale lokalet.
– Oldefar åpna her 2 januar 1902, med de samme dørene, og samme fasaden som er her i dag, forteller Helgesen. Over dørene står monogrammet hans, Magnus Helgesen. Og vi har bevart, gulvet er det samme (som da det åpnet), bladgulltaket og bladgullfasaden utenfor er den samme. Til og med flisene som vi har i hele bakeriet og i produksjonen er fra den tiden.
Familie, trend og tradisjon
Det tradisjonelle koselige interiøret, og det varierte utvalget, gjør at dette er et populært møtested for folk i området. Bakeriet har et bredt utvalg av tradisjonelle bakverk som er laget med ekte ingredienser og i henhold til gamle oppskrifter. De er også opptatte av å være innovative i form av nye oppskrifter og kreative utgaver av gamle oppskrifter. Fra ferske kanelsnurrer og sjokolade glaserte croissanter til påsmurte rundstykker. Rosenborg Bakeri tilbyr et utvalg av bakverk som kan friste for enhver smak.
– Vi har “trend og tradisjon” som kampordene våre, sier Helgesen.
– Vi har med oss veldig mange resepter, oppskrifter, fra oldefaren min sin tid, og vi er veldig innovative med å ta inn nye ting og trender. Vi har mange tusen produktlinjer, det er ikke alle som er like lønnsomme… men de er artige, sier hun og ler.
Heidi Helgesen driver stolt videre hennes oldefars bakeri, i miljøet hun vokste opp og sier: – Jeg har jo på en måte vokst opp i lokalene her. Jeg har ikke bodd her, men jeg har på en måte vært med faren min i all min dag. Det har liksom alltid vært helt naturlig at det her er det jeg vil gjøre, det her er det jeg skal jobbe med. Det ligger i blodet liksom.
Hvordan er det å drive en familiebedrift?
– Vi er såpass heldig at vi har et brennende engasjement for det vi driver med. Det er jo en stor familie-bedrift, men samtidig er det ingen tvil om at det er alle de som har sitt daglige brød som er den storfamilien. Vi er jo 180 stykker som jobber i bedriften. Så ja, vi e en stor sammensveiset gjeng, sier hun smilende.
Kultur og miljø
Rosenborg Bakeri er mer enn bare et sted for å kjøpe bakverk, det er også en viktig del av lokalsamfunnet. Bakeriet har et stort utvalg av kaffe og te, og det er et populært møtested for både naboer og turister. Mange av kundene hos bakeriet har vært faste opp gjennom årene, og noen av de kan fortelle historier om sine opplevelser der.
– Vi har besteforeldre som kommer og forteller at de husker at var med besteforeldrene sine hit til Rosenborgata på 30-tallet. Og at de fikk seg en kjeks eller noe annet av oldemor. Det er jo på en måte nesten en sånn institusjon i bydelen, det har alltid vært her. Folk husker det flere generasjoner tilbake, det kan komme folk inn å fortelle at oldefaren sin var baker her, forteller Helgesen.
Møtesteder som kafeer har en samlende effekt og kan være med på å bidra til et positivt mangfoldig lokalsamfunn. Bakklandet er et godt eksempel på et område som sprudler av liv, med sine mange forskjellige samlesteder, fra restauranter til kafeer.
– Vi ser i etableringene vi har i andre bydeler at bakeriet blir en slags lokal bydelskafé eller en plass hvor folk møtes. Der treffes både naboer, studenter og pensjonister. Det er også mange som kommer å tar lunsjen sin her. Hun forteller at to store gjenger møtes her 06:15 om morgen hver dag før de drar på jobb, og har gjort det i mange år.
Er det noe du ønsker deg for lokalområdet?
– At det hadde vært mye mer folk i gata, mer etableringer, små koselige nisjebutikker og slike ting. Det hadde vært så trivelig, restauranter og slikt, det hadde vært et stort pluss til strøket her, avslutter hus håpefullt.
Det er tydelig at Rosenborg Bakeri ikke bare er en bakerikafé, men en institusjon som er direkte knytt inn i kulturen og historien til området, og til byen Trondheim. Behovet for slike etableringer, som er samlende og kulturbyggende, vil alltid være stort.