Lademoen
Disse prosjektene vil prege Lademoen i 2023
Over 100 personer samlet seg i Lademoen bydelshus for å høre om aktuelle prosjekter og fremdrift for områdesatsinga i bydelen.
I 2022 er det brukt tid og ressurser på å bli godt kjent både med områdets utfordringer og muligheter, og de som bor på Lademoen. Nå har La’mosatsinga straks en ferdigstilt programbeskrivelse og handlingsplan på bordet.
Handlingsplanen tar for seg hvilke prosjekter og tiltak som allerede er satt i gang, og hva som skal skje videre i løpet av 2023. Det er innbyggernes egne opplevelser som blir brukt som utgangspunkt for hvilke tiltak som gjøres.
Til tross for en følelse av mangfold, urbane kvaliteter og sterk stedstilhørighet, opplever innbyggerne at det er utfordringer knyttet til utrygghet og gjennomtrekk av beboere. Det er også behov for flere sosiale møteplasser.
I tiden fremover skal områdesatsinga jobbe med fire overordnede innsatsområder; nærmiljø, bolig, inkludering og byutvikling. Programleder Tonje Bostad forteller at det spesielt vil være fokus på å legge til rette for at flere barnefamilier skal bli boende i bydelen, og at de skal kjenne på trygghet og trivsel i nærmiljøet.
Aktive innbyggere
Lademoen er en bydel med mange aktive innbyggere som ønsker å bidra til en positiv utvikling for nærmiljøet. Åpningen av Buran bydelsbibliotek har vært et svært velkomment bidrag til området. Bibliotekar Oda Øverbø kan vise til stor suksess etter utvidede åpningstider og oppstarten av et eget frøbibliotek, hvor du helt gratis kan bytte til deg frø og stiklinger for egen dyrking.
– Buran bibliotek begynner å bli som et vanlig bydelsbibliotek hvor folk kommer for å lese avisa, sitte og jobbe, eller bestille bøker. Barnehagene er innom for å ha lesestunder, så nå begynner det virkelig å bli liv og røre. Det er vi veldig glad for, sier en fornøyd Øverbø.
Lokale initiativer
Det var også flere private aktører som presenterte sine pågående aktiviteter og planer under La’mosnakk. Dette er lokale initiativ som er åpent for alle å ta del i. Her er en oversikt over de som deltok denne kvelden:
Gravearbeid i Innherredsveien
Byutviklingsdirektør i Trondheim, Bente Næverdal, trakk frem noen tydelige satsningsområder for uterom, og forbedringer og tilrettelegging for transportåren gjennom bydelen.
Det har vært knyttet stor interesse til arbeidet med å gjøre Innherredsveien om til ren miljøgate. Roar Dypvik fra Trøndelag fylkeskommune fortalte om seneste nytt, og kunne informere om planlagt oppstart av gravearbeid i juni 2023. Miljøgata skal etter planen være ferdig høsten 2025. Her kan du lese mer om arbeidet med miljøgata.
Oppgraderer uterom
Et fokus på bedre utnyttelse og bevaring av uterommene i bydelen kunne også Sigrid Gilleberg, landskapsarkitekt i Trondheim kommune, fortelle om.
– Vi jobber både med de store parkene, som Buranparken, Strandveiparken og Lamoparken. Akkurat i dag er vi på jakt etter de glemte små stedene, forbindelsene og møteplassene rett utenfor døra som vi gjerne vil finne og få til å skinne.
Gilleberg peker på behovet for å forbedre noen av de eksisterende uterommene slik at det møter behovet til områdets beboere.
– Vi vet at folk er opptatt av at det skal bli tryggere. Mange er opptatt av at undergangene og gangforbindelsene rundt dem kan føles litt skumle. Det er trist ettersom det er der mange ferdes, og det burde være aller finest å gå her og treffe naboene sine. Så det må vi ta tak i, sier Gilleberg.
En viktig del av Trondheimsløftet
Trondheimsløftet er den nye samfunnsplanen til Trondheim kommune. Den inneholder visjoner og mål som kommunen skal jobbe for å nå innen 2032. De tre overgripende samfunnsmålene er;
- Trondheim skal ta ansvar for et grønnere og mer sirkulært samfunn
- Kunnskaps- og teknologihovedstaden Trondheim skal være et kraftsentrum
- Trondheim skal være en mangfoldig by med et sterkt fellesskap
Kommunedirektør Morten Wolden ga en kort presentasjon av det pågående arbeidet under La’mosnakk, og presiserte at innsatsen som legges ned i områdesatsingene gir et godt grunnlag for arbeidet som skal gjøres i resten av byen.
– Trondheimsløftet er den nye masterplanen til Trondheim. Den bygger på bærekraftsmålene, og dreier seg om å mobilisere bysamfunnet for å møte de utfordringene vi står ovenfor. Da er områdesatsingene både her på Lademoen og på Tempe-Sorgenfri midt i blinken. Det gjelder å få med seg folket og se hvordan de ønsker å utvikle nærmiljøet sitt. Det skal vi i Trondheim kommune bidra til, sier Wolden.