Levende by
Bedre sikkerhet i dammer i Bymarka
Bedre sikkerhet: Prosjektleder Benedicta Kiplesund fra Kommunalteknikk og Tore Haugan fra Trondheim Bydrift med vintermarkører som monteres vertikalt på de nye barrierene i Theisendammen og Leirsjøen.
Badesesongen nærmer seg. Nå er det montert barrierer i Theisendammen og Leirsjøen som skal gi bedre sikkerhet både for badende sommerstid og for de som ferdes på isen på vinteren.
De nye barrierene skal kunne ligge ute hele året med enkelt vedlikehold og lang levetid. Det har vært lenser mot overløpet i Theisendammen også tidligere, men kun om sommeren. Kvaliteten har ikke vært god nok til vinterbruk.
– Det vi gjør nå, er å sikre mot overløpet både vinter og sommer. Om vinteren kan en oppleve at isen er ekstra tynn nær overløpet, forteller Benedicta Kiplesund som er prosjektleder i Trondheim kommune.
Planlegger barrierer i flere dammer
– Her vil vi også spare oss mye arbeid. Disse barrierene skal være svært solide og tåle mye vær og vind. Leverandøren har levert slike lenser og barrierer til dammer over hele landet, også høyt til fjells, og de holder stand. I år monterer vi i Theisendammen og Leirsjøen slik at vi kan gjøre oss noen erfaringer, men målet er å få plass slike solide barrierer i flere dammer.
De nye barrierene har spesielle vintermarkører som står vertikalt mellom flottørene. Det gjør at barrierene vil være synlig selv om det kommer snø som dekker barrierene som ligger.
– Tiltakene vi gjør, er oppfølging av en intern risikoanalyse. Som dameier har Trondheim kommune ansvar for sikringstiltak. Vi har satt opp skilt, men dammene våre er mye brukt til rekreasjon og fritidsaktiviteter. Vi vil at både de som bader og svømmer, går på skøyter eller er på vannet i båt, kano eller kajakk skal føle seg trygge, sier Kiplesund.
Her skal det kun renne vann. Ingen skal utfor her.
Sikringen forsterkes
Overløpet på Theisendammen har et fall på tolv meter mot fjell og på Leirsjøen er det et fall på ti meter.
– Her skal det kun renne vann. Ingen skal utfor her. Vi gjør det vi kan for å hindre ulykker. Kommunen har tidligere montert skilt for både for usikker is og overløpsterskel, men vi ønsker nå å forsterke sikringen gjennom å markere overløpet enda bedre, forteller Kiplesund.
I tillegg til at barrierene varsler folk som bruker dammen sommer og vinter, vil barrierene også fange opp og lede til side drivgods slik at det ikke setter seg fast i overløpet.
Solide barrierer trenger solid fjell
Vidar Ydstebø og Per Kristian Hvidsten fra leverandøren Partner Plast AS (tidligere Aqua Guardian) hadde ikke akkurat badevær da de var i Trondheim for å montere de første barrierene. Ikke var det helt enkelt å finne solid fjell til å feste boltene ved Leirsjøen heller.
– Her måtte vi lage barrieren litt lengre enn opprinnelig planlagt for å finne solide nok fester for lensene, forteller Hvidsten. De reiser land og strand og monterer barrierer, spesielt mange i kraftanlegg. I Trondheim ble det klatring i ulendt terreng og arbeid fra båt, men de ser fram til å komme tilbake og montere flere!
Barrierene er i fargene rød og svart. Hvidsten forklarer at det er en standard som er brukt i hele landet, det skal være lett å kjenne igjen samme hvor du er. I tillegg er dette farger som tåler vær og vind og ikke så lett blekes av sola.