Levende by
Endelig vann på Munkholmen igjen
Vann: God grunn til å flagge for at det endelig er permanent vann på Munkholmen igjen. Bildet er tatt under nattarbeidet når den blå vannledningen ble lagt. (Foto: Magnus Nygaard Haugen)
Vannforsyninga er viktig for drifta på Munkholmen. I fjor havarerte den gamle vannledningen, og det har vært jobbet hardt med å få plass en ny til årets sesong. Endelig er det bare å skru opp kranene igjen!
Lindis Valsø som driver Tripps Båtservice er veldig godt fornøyd med at vannforsyningen nå er på plass.
– Ja, nå er det godt at det er på plass. Det er en lettelse. Det har vært mye skriverier rundt vannsituasjonen på Munkholmen både i fjor og utover våren. Det har ført til mindre bestillinger og mange har vært i tvil om det i det hele tatt har vært åpent på Munkholmen.
Kontinuerlig drift viktig
Marius Austeen som er rådgiver hos Enhet for idrett og friluftsliv i Trondheim kommune er svært glad for at vannet nå er på plass igjen.
– Vi har ansvar for friluftstilbudet på Munkholmen. Men for å ordne ny vannforsyning har vi vært helt avhengig av andre enheter. Jeg er veldig stolt og takknemlig for jobben som Bydrift har gjort med å frakte vann i båt til Munkholmen i vår. De har virkelig vært på tilbudssiden! Når det gjelder å få på plass en ny permanent vannforsyning, har vi overlatt prosjektansvaret fullt og helt til Kommunalteknikk.
– Drifta på Munkholmen er veldig viktig for oss. Det ble vurdert å bruke denne sesongen til å få på plass ny vannforsyning, men å holde stengt en hel sesong fant vi raskt ut var en dårlig løsning for alle parter. Satsingen på Munkholmen er viktig for oss. Sammen med Statsbygg har vi fått bygget nytt kjøkken i 2020 og i 2014 ble det bygget ny brygge.
Robust vannforsyning
Hos Kommunalteknikk har Eli Holen vært prosjektleder for å få på plass den nye vannforsyningen. Selv om det er vann i krana nå, er ikke prosjektet helt ferdig.
– Nå var det viktigste å få koblet på vannet så raskt som mulig. Vi har derfor gjort det vi må. Så gjenstår det noe arbeid som vi tar etter at sesongen er ferdig til høsten. Da skal det etableres en kum på Munkholmen som gjør at vannledningen kan rengjøres.
Holen forteller at det har vært noen spesielle utfordringer i prosjektet.
– Den gamle vannledningen var privat og gikk fra Korsvika. I fjor hadde betonglodd på vannledningen forvitret bort, ledningen hadde så flytt opp til overflaten og sannsynligvis har den blitt påkjørt og kuttet av. Vi måtte finne en mer robust forsyning og vi har derfor brukt en annen type rør som er “ferdigvekta” i seg selv og legger seg på bunnen.
Ny trasé nødvendig
– Vår første utfordring var å finne en ny trasé. På grunn av et ras som gikk fra Ladehammeren på 90-tallet, var ikke den gamle traseen egnet. Vi endte opp med Brattørkaia etter mange vurderinger og hensyn. Det var viktig å ikke forstyrre dyreliv, ta hensyn til miljø, dybde på fjorden, ankring av båter – og selvsagt at strekningen ikke ble lengre enn nødvendig.
– Dette prosjektet er ganske annerledes enn de vanlige prosjektene våre. Det var et omfattende behov for avklaringer opp mot riksantikvaren og sjøfartsmyndigheter som vi vanligvis ikke møter. Heldigvis bidro Statsbygg og gjorde avklaringer mot antikvariske myndigheter. Men alle prosesser, avklaringer og tillatelser som måtte være på plass, gjorde at prosjektet tok litt lengre tid enn vi ønsket, forteller Holen.
I siste fase ventet prosjektet på godt vær! Det var ikke mulig å legge ned vannledningen når det var mye sjø og bølger.
– Det måtte også skje uten at det hindret annen aktivitet på havna. Det ble derfor nattarbeid på byggeleder Magnus Nygaard Haugen, SHA koordinator Rune Halvorsen og entreprenørene.
2000 liter vann per tur
Sesongen på Munkholmen startet helga etter 17. mai, og da var det finvær i Trøndelag. Pål Roar Aunvåg er driftsleder hos Trondheim Bydrift som fikk oppdraget med å frakte vann til Munkholmen før den permanente vannledningen var på plass.
– Den største utfordringen har vært å ordne med nok vann. Allerede klokka 14 på åpningslørdagen var det tomt for vann. Med 500 på besøk går det noen liter. Vi hadde opprinnelig ikke tenkt å kjøre vann i helgene, men heldigvis har vi fleksible ansatte!
Over 30 turer til Munkholmen med vanndunker ble det. På hver båttur kunne de ta med 2000 liter vann. På Munkholmen var det plassert seks 1000-liters dunker bak restauranten.
– Det var en del arbeid med hver vannleveranse. Alle koblinger og slanger måtte vaskes i klor hver gang. Vi kunne ikke risikere at for eksempel avføring fra fugler kom inn i drikkevannet. I tillegg til klorvasken tok vi også jevnlige vannprøver som ble levert til analyse, sier Aunvåg som forteller at de fikk god hjelp fra vann- og avløpsavdelingen til hvordan de skulle håndtere oppdraget.
– Det var ikke så mange som hadde tro på at vi skulle få til dette. Men det gjorde vi!