Levende by
Go’stemning på Møllenbergdagen
Aktivt Nabolag: studentene Natacha Amdal og Rikke Eftang Meinich jobber i prosjektet Aktivt nabolag. Prosjektet ønsker å gjøre det triveligere å bo i bydelen gjennom å legge til rette for engasjement og dialog mellom naboer, på tvers av aldersgrupper. Foto: Unni Skoglund
Akrobatikk, bruktmoteoppvisning, konserter, ansiktsmaling og nabolagsmarked var bare noen av de mange aktivitetene som trakk folk til Møllenbergdagen. Mange koste seg i strålende høstvær på dagen som har utviklet seg til en bydelsfestival.
Det summer av samtaler i Kirkeparken ved Bakke kirke. Ved pop-up sykkelverkstedet er er det fullt av folk. På Mythos tatoo sin stand er det mulig å få seg en midlertidig tatovering. Noen meter bortenfor kan du kjøpe deg en grønn plante til hus eller hage. I tillegg er parken også stedet for de som er på jakt etter et godt bruktkjøp på Nabolagsmarkedet. Møllenbergdagen trekker både naboer fra Møllenberg og Rosenborg og fra nabobydelene Bakklandet og Lademoen.
Midt i dette sydende «kaoset» finner vi Aktivt nabolag, som deler ut høstlyng. Alle som bor på Møllenberg og har lyst til å bli bedre kjent med naboen sin kan få en slik.
Hei nabo!
– Vi deler ut høstlyng i potter for å inspirere folk til å bli kjent med naboen. Planten skal plasseres på trappa eller foran inngangsdøra. Den signaliserer at de som bor der er åpen for at naboer banker på. Blomsterpottene har «Hei Møllenberg!» som påskrift. Vi ønsker at bydelen skal være et sted hvor flest mulig kjenner naboene sine og hvor alle føler seg trygge og velkommen, sier Rikke Eftang Meinich som står på stand for Aktivt nabolag.
Hun tilføyer at høstlyngen skal være en starthjelp. Kanskje kan det bidra til å sette i gang samtaler rundt noe positivt, i stedet for at første kontakt mellom naboene blir når det har oppstått et problem.
– Vi opplever at folk er positive til initiativet, som StudyTrondheim står bak. Det er lagd en brosjyre med gode tips til studentene om å gi nabovarsel og slutte vorspielet i tide. Brosjyrens budskap er viktig for bomiljøet og vi håper det blir godt tatt imot. Studentene ønsker nå å involvere beboerne i et valgt kvartal på Møllenberg, for å skape godt naboskap. Dette begynner vi med nå i høst, sier Natacha Amdal.
Sofie Engelstad i Møllenberg og Rosenborg velforening er begeistret over samarbeidet med Aktivt nabolag.
– Samarbeidet med Aktivt nabolag har vært et friskt pust for velforeninga. Engasjementet, kreativiteten og innsatsen fra dem og Møllenbergprosjektet har vært uvurderlig for gjennomføringa av Møllenbergdagen 2023. Prosjektlederne i Aktivt nabolag er alle studenter, og bidrar med nye innfallsvinkler rundt bomiljø og beboerinvolvering på Møllenberg og Rosenborg. Gjennom sitt nettverk når de ut til andre aktører og målgrupper enn hva velforeninga favner på egenhånd. Vi ser fram til å fortsette samarbeidet utøver høsten! Aktivt nabolag er ment å vare ut året. Vi ser godt hvor stor verdi det har for bydelen og håper at prosjektet videreføres.
Innholdsrik dag
I tillegg til aktivitetene i Kirkeparken er det politisk debatt på Bakke gård, flere historiske byvandringer, kunst pop-up på plassen ved Kunstakademiet og teaterverksted og bingo i Bakke kirke. Naboer, og andre som har latt seg lokke til bydelsfestivalen, trasker fra det ene til det andre og stemningen er god. Kanskje er det noen som hilser på en ny nabo for aller første gang?
Parken har også besøk av bolleselgere fra Rosenborg bakeri, kaffevogn fra Jacobsen og svart, og ikke minst food trucken Helt gresk, så ingen trenger å gå sultne herfra.
Benedicte Kvam, Alexander Kvello-Aune og sønnen deres Patrick på 8 år har sikret seg en matbit. De har bodd på Møllenberg i tre år. De ønsker seg flere barnefamilier og mindre utleie i området.
– Det er mange fine bygg Møllenberg og vi bor nært det meste, men slik det er i dag er det ikke et godt strøk for familier. Vi er plaget av festing, slåssing og folk som tisser på hushjørnene. Det har det blitt slik at vi gruer oss til høsten når studentene kommer tilbake. Slik kan vi ikke ha det og vi har bestemt oss for å flytte og har begynt å se på boliger utenfor Trondheim sentrum. Vi tenker at natteravner på Møllenberg kunne ha hjulpet på all uroen og bråket, sier Benedicte og Alexander.
Ja, til flere barnefamilier
På en annen kant av Kirkeparken treffer vi Mina Dehls og datteren Liana (9). De har bodd på Møllenberg helt siden Liana ble født i 2014. I dag selger de selvlagede ting på nabomarkedet.
– Vi trives godt i bydelen, og ønsker oss flere lekeapparater. Buranbanen og den nye lekeplassen der er veldig fin, synd det er litt få aktiviteter der for ungene. Sklie og disse står høyt oppe på ønskelista – kanskje dukker de opp når den nye Thornæsparken er ferdig restaurert, sier Mina Dehls håpefullt.
Musikken begynner å strømme ut over markedet. Studenter fra Jazzlinja har rigget seg til og benkene som er satt opp foran den enkle scenen, fylles fort opp. Flere band underholder og responsen fra publikum er god. Når konsertene er over griper vi tak i to fra publikum: Hans Kristian Sæterbakk og Signe Rix Berthelin.
– En slik dag er helt fantastisk og man føler virkelig at man er del av et større fellesskap i bydelen. Vi kjøpte leilighet på Møllenberg for ett og et halvt år siden og har tenkt å bli boende også etter at vi er blitt tre, sier Hans Christian og titter ned på Signe som er høygravid.
– Vårt ønske er at Møllenberg kan bli et sted for barnefamilier i enda større grad enn det er nå – for vi elsker å bo urbant, sier Signe.
Litt bortenfor er en grønn hekk med fargerike papirhjerter. Dette er et initiativ fra Møllenbergprosjektet. Hjertehekken er full av papirhjerter hvor både unge og gamle skrive ned hva de ønsker for bydelen sin.
Klar for besøk
Eli Eide og Curt Kristiansen er på vei bort fra boden til Aktivt nabolag. De har sikret seg en av de fine pottene med høstlyng, og er dermed klar for å ønske både nye og gamle naboer velkommen til en prat.
– Vi har bodd kjempelenge på Møllenberg og kan ikke tenke oss å bo et annet sted i byen, sier Curt og tilføyer: – Jeg er oppvokst her og gikk på Bispehaugen barneskolen. Den gangen var vi 600 elever og nå er det under halvparten så mange.
– Møllenberg trenger flere barnefamilier og mindre hybler. Det er trist at så mange utleiere ikke tar mer ansvar for at det skal være hyggelig her, sier Eli.
De har koset seg på Møllenbergdagen, og synes både bydelsfesten og høstlyngen er et gode initiativ.
– Vi vil bidra med å styrke nabolaget og snakker gjerne med flere naboer, så det er bare å banke på, oppfordrer de to.