Levende by
Nyhavna blomstrer med ny gangforbindelse
Plantesamarbeid: Deltakere fra Blå Kors “Steg for steg” har plantet trær og bidratt til å gjøre Nyhavna triveligere for de som tar den nye snarveien fr Reina. Fornøyde samarbeidspartnere er Charlotte Lorck fra BN Entreprenør, Ann Elisabeth Sandnes og Hege Levidatter Hansen fra Blå Kors og Nina Brenne fra Kommunalteknikk, Trondheim kommune.
Her har mennesker som strever med hverdagen funnet glede i å plante trær, busker og stauder. Midt i det gamle industriområdet er første steg tatt for å gjøre Nyhavna grønnere. Deltakere fra Blå Kors steg for steg sitt prosjekt “Sammen for Nyhavna” bidro med liv og lyst i arbeidet med plantingen. Gangforbindelsen fra Reina til kaikanten ved Dora havnebasseng er oppgradert med flotte plantekasser.
Trondheim kommune arrangerte i 2022 en plan- og designkonkurranse som hadde som mål å komme med forslag til en midlertidig, offentlig tilgjengelig og attraktiv rute gjennom Nyhavna for myke trafikanter. Den røde tråden i vinnerforslaget fra BOGL “Naturen leder vei” er et sammenhengende grøntdrag langs hele traseen. Nå er første etappen bygd.
Drømte om å bli anleggsgartner
Prosjektet er gjennomført i regi av Trondheim kommune, og det er BN entreprenør som har utført arbeidet. Men helt i sluttfasen fikk vi uventet hjelp!
– Blå Kors steg for steg sine brukere har utfordringer som trenger støtte til å gjøre ønskede endringer i livet. De trenger hverdagskompetanse, aktivitet og å gjøre noe meningsfullt, forteller Hege Levidatter Hansen.
De var på jakt etter noe som kunne motivere deltakerne og gi dem mening. Det viste seg at flere var opptatt av bærekraft og miljø. Samtidig var en ansatt hos Blå Kors spesielt opptatt av utviklingen på Nyhavna og hadde lest om den planlagte promenaden. De søkte og fikk midler fra Sparebankstiftelsen SMN. Workshops ble arrangert hvor de diskuterte hva de kunne gjøre.
– Noen drømte om å bli anleggsgartner, andre ville bare ha aktivitet!
Blomster og håp spirer på Nyhavna
I vinter ble “Sammen på Nyhavna”- prosjektet utfordret til å finne andre aktiviteter.
– Vi gjennomførte workshops der deltakerne fikk komme med ideer til aktiviteter de ønsket å gjøre. Etter dette har vi blant annet frøsådd ca. 500 sommerblomster som nå pryder området rundt Havet på Nyhavna.
Slike oppdrag betyr mye for våre brukere.
De får utfordringer og kan se resultatet av hva de gjør.
Og så dukket snarveien på Nyhavna opp med store blomsterkasser. Her fikk deltakerne være med på å plante både store trær, busker og stauder.
– Slike oppdrag betyr mye for våre brukere. De får utfordringer og kan se resultatet av hva de gjør. Det gir mestringsfølelse og stolthet. Samtidig handler det om å få ta del i noe samfunnsnyttig, noe de kan fortelle andre om, sier Hansen som tenker at det er viktig også å ta i bruk arbeidskraftreserven deres.
Imponert over innsatsen
Men dette er ikke en jobb som ufaglærte kan gjøre alene. Anleggsgartner Charlotte Lorck fra BN Entreprenør var med og instruerte deltakerne i hvordan plantingen skulle gjøres.
– Det var veldig spennende å få være med å instruere og samtidig etablere et nytt grøntanlegg. Jeg tror de likte godt å jobbe ute i frisk luft. Og her kunne de raskt se resultater som mange får glede av. For meg var det veldig fint å se gleden i øynene deres. I tillegg er jeg veldig fornøyd med arbeidet som ble gjort og imponert over innsatsen.
Nina Brenne er prosjektleder i Trondheim kommune og har koordinert samarbeidet. Nå gjenstår det bare for deltakerne å fylle på bark mellom plantene, så er det praktiske arbeidet i denne delen av prosjektet ferdig. Men den grønne veien på Nyhavna har nettopp startet.
– Planen er å fortsette videre, men framdriften er foreløpig ikke klar. Neste etappe blir antagelig Ormen Langes vei.
I forslaget fra BOGL er det sammenhengende grøntdrag langs hele traseen. I tillegg er det et langt stålrør som kan geleide gangtrafikken gjennom hele bydelen. Røret er inspirert av Nyhavnas mange stålkonstruksjoner.