Levende by
Mer lek, blomster og kos i Thornæsparken
Kjempefint! Det var reaksjonen til elevrådsstyret på Bispehaugen skole etter at de hadde fått høre om planene for parken. Fra venstre Peter Vinnem, Felix Theodor Potter Krogsrud, Stella Nybakk Whitlock, Synne Aukrust Alvestad, Ingrid Haagensen, Leah Vanilla Vesterdal Abrahamsen, Rita Amanuel Abraham og Felix Aukrust Alvestad.
Oppgraderingen av Thornæsparken på Møllenberg starter i vår, og her er det mange som har vært med og sagt hva de ønsker seg. Elevrådsstyret på Bispehaugen skole var tidlig ute med sine innspill, og etter at skisseprosjektet var klart, fikk de se nærmere på hva som var tatt med videre og komme med flere gode råd til kommunen.
Nå er detaljprosjektet klart, og da var det klart for en ny runde for å høre hva som blir virkelighet. Prosjektleder Sigrid Topsøe-Strøm Gilleberg i Trondheim kommune hadde med kart og fortalte hva som skal bygges i de ulike delene av parken.
For selv om det er vinter og snø, så det ut til at elevene fint klarte å se for seg både blomster, hengekøyer og lekeapparat.
– Kjempefint!
– Helheten er best – det blir fint å være her!
– Supert at det blir ting å leke med!
Elevrådsstyret var fornøyd med hva som skal skje selv om de hadde flere saker på den opprinnelige ønskelista. Den lista var lang. Sandvolleyballbane, basketkurver, fontene og zipline vil det ikke komme i parken. Men det blir nye benker og bord omkranset av mange blomster, paviljong og nytt lekeområde med klatrestativ med sklie. Her kan mange leke sammen slik de foreslo. Den store vippekarusellen som mange er glade i og forbinder med parken, skal selvsagt også være med videre.
En perle på Møllenberg
Thornæsparken er ingen stor park, men den er en liten perle for nabolaget på Møllenberg. Her bor det mange som ikke har egen hage, så da blir parken ekstra viktig som et sted å slappe av. Parken er også en viktig møteplass for de som bor på Møllenberg
– Her samles naboer til julegrantenning, her er det arrangement på Møllenbergdagen, det inviteres til marked og selvfølgelig mange uformelle treff. På sommeren er plenen full av studenter som soler seg og leser til eksamen.
Gilleberg forteller at det i oppgraderingen av parken spesielt har vært lagt vekt på å gjøre det mer attraktivt for barn. Det er kort vei til Bispehaugen skole og til Møllenberg barnehage som gjerne bruker parken på dagtid.
– Det er også en villet politikk at flere barnefamilier etablerer seg i området, så da må vi gjøre det attraktivt for barn å være her.
Tilrettelegging for alle
Benkene i parken skal skiftes ut, de gamle er i dårlig stand. Det vil også bli gjort tiltak slik at parken blir bedre tilgjengelig for alle.
– Vi vil utvide den ene gangveien gjennom parken slik at den blir bredere. I tillegg vil det bli montert håndløper i de bratteste partiene. Vi har også planlagt en ny hellelagt utsiktsplass øverst i parken hvor det er mulig å sette seg ned og nyte utsikten over byen og fjorden, forteller Gilleberg. Der står også en statue av Knut Olai Thornæs som har fått parken oppkalt etter seg. Statuen fra 1949 er laget av billedhugger Odd Hilt.
Miljø og gjenbruk
– Vi har lagt opp til mye gjenbruk i prosjektet. Vi planlegger å gjenbruke både masser, kantstein, lekeapparat og planter. Det som ikke skal gjenbrukes i parken, vil bli levert til kommunens gjenbrukslager på Nyhavna slik at det kan komme til nytte andre steder. Lekeutstyr som står i parken i dag skal settes i stand. En balanseline som ikke passet på kommunens nye lekeareal på Marinen, vil få et nytt liv her, forteller Gilleberg.
– Det er i tillegg ønskelig med mest mulig bruk av utslippsfrie maskiner i arbeidet, så det er tatt inn som en viktig del av konkurransen for de som vil ha jobben.
Prosjektet er ferdig planlagt. Nå handler det om å få entreprenør på plass. Planen er at arbeidet skal starte så tidlig som mulig i vår og bli ferdig i løpet av høsten. Under arbeidet vil mye av parken dessverre være utilgjengelig for bruk.