Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Men jobben er ingen lek!

Del denne artikkelen

Reparerer, repeterer: Petter Nervik og Per Øyvind Molden trives som lekeplassinspektører. Unni Skoglund

Det er lek og latter på flere kanter da Petter Nervik og Per Øyvind Molden ankommer Nyborg skole. De er to av kommunens fire sertifiserte lekeplassinspektører og sørger for at kommunens lekeapparater er velfungerende og trygge.

Tekst
Unni Skoglund
Foto
Unni Skoglund

Jobben lekeplassinspektørene utfører, er ikke så synlig, men av aller høyeste viktighet. Den er på ingen måte en lek. De er en del av Trondheim kommune store apparat av driftspersonell som sørger for at offentlige bygg driftes og stelles godt.

− Jeg opplever jobben som svært meningsfull. Det handler om helsa til neste generasjon, sier Petter Nervik.

Nervik og Molden er begge sertifiserte som lekeplassinspektører etter kurs hos Norsk sertifisering. De er de eneste i Trondheim eiendom som har denne sertifiseringen, i tillegg har Trondheim bydrift to lekeplassinspektører.

− Vi to har ansvar for lekeapparater i 124 barnehager, 60 skoler og i tilknytning til 20 kommunale boliger, sier Molden.

− Kontrollene gjøres skikkelig, vi har nok å henge fingrene i, tilføyer Nervik.

Mellom en og fem lekeplasser kontrolleres på en vanlig arbeidsdag. Antallet varierer etter hvor mange lekeapparater som finnes i hver skolegård eller barnehage, og hvor mye som må utbedres. Kontrollene utendørs foregår i hovedsak i sommerhalvåret. I vinterhalvåret er de opptatt med å reparere mindre lekeapparater innendørs på lagerrommet i Granåsen. Råttent treverk skiftes, og apparater males opp igjen.

Skolebesøk: Denne gangen er det Nyborg skole og barnehage på Byåsen som får besøk av inspektørene. Foto: Carl-Erik Eriksson

Skolebesøk: Denne gangen er det Nyborg skole og barnehage på Byåsen som får besøk av inspektørene. Dissene blir sjekket ekstra grundig. Foto: Carl-Erik Eriksson

Grønt lys på Nyborg
Sola skinner, det er friminutt og lekeapparatene både i skolegården og i barnehagen som ligger like ved, er i flittig bruk på Nyborg. Nervik har med seg en bag med utstyr som brukes når apparatene sjekkes. Blant annet instrumenter for å sjekke at størrelsen på åpninger i klatrenett er etter forskriftene og at snorer fra barneklærne ikke kan sette seg fast i sprekker og liknende.

Småplukk: En bolt i et lekestativ er knekt og må erstattes. − Dette regnes som en C-feil, som ikke er farlig, men som skal repareres, forklarer Nervik.

Småplukk: En bolt i et lekestativ er knekt og må erstattes. − Dette regnes som en C-feil, som ikke er farlig, men som skal repareres, forklarer Nervik.

I dag er ungene for travle med leken sin til å bry seg om de to reparatørene, men det er ikke uvanlig at småttiser kommer med nysgjerrige blikk og spørsmål.

− Jeg synes unger er fantastisk artig! De stiller alltid spørsmål ut fra sitt ståsted, og det hender nok at jeg tøyser litt når jeg svarer dem, humrer Nervik.

Denne gangen er alt i skjønneste orden på Nyborg og lekeplassene gis grønt lys av inspektørene. De finner kun en C feil. En bolt mangler på et stativ, men det er på ingen umiddelbare farer i tilknytting til den. Likevel skal bolten erstattes så snart det lar seg gjøre.

Løftet standarden på lekeplassene
Da Per Øyvind Molden tok sertifiseringen i 2005 ble han kommunens aller første sertifiserte lekeplassinstruktør. Da han startet gjennomgang av lekeplasser og apparater for var det en svært omfattende jobb å gå løs på. De fire første årene var han for det meste alene om jobben.

− Å kontrollere lekeplasser og lekeutstyr var ikke gjort systematisk før dette. Det var så stort etterslep at jeg brukte fire år før jeg kom meg gjennom første runde med å kontrollere og reparere alle lekeplassene med tilhørende apparater. Nå er det et helt annet nivå på lekeplassene. Hvert år sjekkes alle lekeplasser og standarden er gjennomgående god, sier Molden fornøyd.

Mens vi snakker kaster vi noen blikk bort på en stor runddisse hvor det er seks-syv unger oppi. Begeistrede hvin høres idet dissen svinger fra den ene siden til den andre. Her er det lek, fellesskap og mestring av fart. Nervik kommenterer at dissa strengt tatt ikke er lagd for å disses i den retningen den blir brukt i akkurat nå.

Full fart: Disser brukes hyppig på de fleste lekeplasser og er derfor den typen utstyr som oftest repareres. 70 disser fikk byttet kjettingene sine i fjor. Her er det skoleelever på Nyborg skole som er i farta.

Full fart: Disser brukes hyppig på de fleste lekeplasser og er derfor den typen utstyr som oftest repareres. 70 disser fikk byttet kjettingene sine i fjor. Her er det skoleelever på Nyborg skole som er i farta.

− Unger finner alltid nye måter å ta lekeapparater i bruk på, det må vi ta hensyn til, sier han.

Å skifte disse kjettingene er noe av det inspektørene gjør hyppigst, slitasjen er stor. I 2015 fikk 70 disser nye kjettinger. I tillegg ble 66 lekeapparater skiftet ut.

− Det er tilfredsstillende å vite at kommunens lekeplasser holder en god standard. Jeg hadde selv små unger da jeg meldte meg for å ta sertifiseringen, og var naturlig nok opptatt av at lekeplassene skal være trygge, sier Molden.

De to inspektørene synes de har en viktig og trivelig jobb.

− Det beste med jobben er fantastiske kollegaer, at oppgavene er meningsfylte og medfører stor grad av selvstendighet, sier de to, før de avslutter kontrollen og vinker farvel til ungene.

 

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?