Levende by
Vil være med å holde sjøen ren
God stemning: – En kjempeartig dag! Slik oppsummerer førsteklassingene Lone Marie og Aurelia fra Lilleby skole årets strandryddedag i Korsvika. Her er de nettopp ferdig med miljøquiz sammen prosjektleder for Renere havn, Silje Salomonsen. Foto: Tine Nilsen
Stor glede og entusiasme under strandryddedagen i Korsvika. Og skolebarna tok oppgaven på alvor!
Utstyrt med hansker og poser rydder de stranda i Korsvika for plast og andre ting som ikke hører hjemme her. Årets strandryddedag er godt i gang, og det tar ikke lang tid før elevene ved Lilleby skole finner søppel og skrot som folk har kastet fra seg.
– Masse q-tips, plastbeger og små plastikkbiter. Det er ikke bra å kaste søppel i naturen, mener elevene bestemt.
Bjørn Arild Silseth har ansvar for Grønn barneby i Trondheim kommune, og liker det han hører.
– Barn som rydder og plukker søppel får gjennom slike dager med seg viktige holdninger. De blir både litt småsinte og irritert når de ser hva folk kaster, noe som forhåpentligvis gjør at det skal mer til før de kaster fra seg søppel selv, sier Silseth.
Se video fra miljødagen i Korsvika nederst i artikkelen.
Rydding = bevisstgjøring
Gjennom Strandryddedagen ønsker kommunen også en bevisstgjøring rundt hva som er greit og hva som ikke er greit å putte i vasken, toalettet og sluket. Mange tror renseanleggene fanger opp alt, men det gjør de ikke. Noe havner dermed rett i sjøen.
Men førsteklassingene Lone Marie Trondsgård og Aurelia B. Lilleengen vet hvor bomullspinnene ender opp hvis de kastes i do.
– I sjøen, roper de i kor. Og vi har i hvert fall funnet 78 stykker, kan Lone Marie fortelle.
For Trondheim er en slik dag spesielt viktig i år, nå som tidenes miljøopprydding i regi av prosjekt Renere havn nettopp er ferdig.
– Sjøen rundt havna har vært svært forurenset på grunn av utslipp og avrenning gjennom flere hundre år. Nå som vi har ryddet opp er det veldig fint at vi har så mange gode hjelpere som vil være med å holde sjøen ren, sier prosjektleder i Renere havn, Silje Salomonsen.
Les også: Jakten på miljøgiftene
Renere havn i mål
I løpet av det siste året har Renere havn gravd opp 75 000 kubikkmeter forurenset masse fra sjøbunnen. I tillegg er det lagt ut ny, ren sjøbunn i Ilsvika, Brattøra, Kanalen og Nyhavna.
Dette er gjort for sikre et rikt marint liv og biologisk mangfold i sjøen. I tillegg skal arbeidet som er gjort hindre at miljøgifter og tungmetaller skal spre seg videre i næringskjeden slik at de havner på matfatet vårt.
Miljøsjef Marianne Langedal i Trondheim kommune vil derfor oppfordre hele byens befolkning til å være med å holde havna og sjøen ren.
– Det er viktig at alle hjelper til. Dette kan gjøres ved å levere avfall i godkjente beholdere eller mottak. Spesielt viktig er det å være nøye med farlig avfall når du for eksempel pusser båten, mekker bilen eller maler huset, sier Langedal.
Les også: Sykler og handlevogner dumpes i Kanalen
Lærerik skoledag
Og skolebarna tar miljøsjefen på ordet. De vil gjerne både bade og fiske i renere omgivelser når de blir store, og satte tydelig pris på å lære om sammenhengen mellom et godt miljø og livet i sjøen.
I tillegg til strandrydding sto også miljøquiz på programmet hvor premien var egen drikkeflaske fra Trondheim kommune. Stor begeistring ble det også da dykkerne gikk i land og fylte akvariene med blant annet sjøstjerner, skjell og ei flyndre.
– Se så søt den er! Å det kiler! Blåskjell er jo skikkelig godt, jo! Dette har vært en kjempeartig dag, kunne Lone Marie og Aurelia konstatere.
Se video fra miljødagen i Korsvika: