Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Hoppet i sjøen for Renere havn

Del denne artikkelen

Feiret renere havn: Direktør i Miljødirektoratet Ellen Hambro holdt ord og hoppet i Brattørbassenget da prosjekt Renere havn var ferdig.

Det ble en flott markering da tidenes sjøbunnsopprydding ble feiret i Trondheim med statsrådbesøk og bading.

Tekst
Tine Nilsen
Foto
Trondheim kommune

De kom sjøveien på miljøvennlig vis, både statsråden og miljødirektøren, da de ble rodd over Kanalen av Fløtmann Clamer Meltzer fredag 3. juni. I strålende sol gikk de i land på Fosenkaia for å markere at Trondheim nå har landets reneste havn.

Fosenkaia var pyntet til fest, og til svingende toner fra Vikelvens jazzband ønsket havnedirektør Einar M. Hjorthol velkommen, før han ga ordet til klima- og miljøminister Vidar Helgesen som gratulerte Trondheim med at oppryddingen var ferdig.

– Dette er en stor dag for Trondheim. Oppryddingen gir mye mindre spredning av miljøgifter fra sjøbunnen, noe som gir bedre vilkår for livet i fjorden framover, sa Helgesen, som også roste samarbeidet mellom kommunen og miljømyndighetene.

– Resultatet er jo ikke så lett å se på overflaten, men vi vet at forurensningen på sjøbunnen nå er dekket til, sa klima- og miljøministeren.

  • Vikelvens Jazzband sørget for god stemning og svingende toner under markeringen av Renere havn på Fosenkaia, fredag 3. juni.

  • Klima- og miljøminister Vidar Helgesen ble rodd over Kanalen med Fløtmannsbåten sammen med miljødirektør Ellen Hambro og prosjektleder Silje Salomonsen.

  • Vert og direktør i Trondheim Havn, Einar M. Hjorthol, ga gjestene et lite minne fra oppryddingen i Trondheim. Her er det statsråden som får en flaske med ren sjøbunn med seg hjem.

  • Ren havn på flaske. Slik ser den nye sjøbunnen ut.

  • Varaordfører Hilde Opoku takket frivillige, båtfolket og ikke minst prosjektleder Silje Salomonsen for trygg og god håndtering av prosjektet Renere havn.

  • Maritim blå tråd: Ingen saks, men en nyslipt kniv måtte til da varaordfører Hilde Opoku åpnet en renere havn på Fosenkaia.

  • Fornøyd firkløver på Fosenkaia.

  • Reklamekampanjen til Renere havn vekker oppmerksomhet. Den siste plakaten i trilogien er nå blitt en del av fotoutstillingen til Renere havn.

  • Båtkortesje med to båter fra Kystlaget, redningsskøyta RS Uni, Tavern III, brannbåten og politibåt – alle bidro til å gjøre stas på markeringen. Her er det MS Anne Kathrine som holder vannshow til ære for en renere havn.

  • Sommerstemning i Brattørbassenget da Miljødirektoratets sjøbadegruppe stupte i vannet etter markeringen.

Feiret med et bad

Direktør i Miljødirektoratet Ellen Hambro, var også svært fornøyd med oppryddingen som nå er ferdig.

–Trondheim kommune har gjennomført oppryddingen på en meget profesjonell måte og med høy faglig kvalitet. Resultatet kan hele Trondheims befolkning nyte godt av nå, sa Hambro i talen sin på Fosenkaia.

Selv sto hun for markeringens mest sporty stunt da hun hoppet i Brattørbassenget sammen med sjøbadegruppa til Miljødirektoratet.

– Jeg slukte litt vann, men det smakte bare rent saltvann, lo miljødirektøren etter svømmeturen.

Takket båtfolket

Varaordfører Hilde Opoku fikk æren av å åpne en renere havn ved å kutte et blått tau som for anledningen var spent opp over Kanalen.

Men først takket hun båtfolket og andre for innsatsen.

– Renere havn har vært avhengig av gode samarbeidspartnere for å holde framdriften oppe, spesielt i Kanalen. Både Trondhjems Seilforening og Kystlaget har vært samarbeidsvillige, og kanskje spesielt Trondheim Båtforening hvor båteierne har flyttet båtene internt i Kanalen flere ganger det siste året, sa Opoku, som også takket tålmodige naboer som har måttet leve med litt støy i perioder.

<strong>Maritimt blått tau</strong>: Ingen saks, men en nyslipt kniv måtte til da varaordfører Hilde Opoku åpnet en renere havn på Fosenkaia.

Maritimt blått tau: Ingen saks, men en nyslipt kniv måtte til da varaordfører Hilde Opoku åpnet en renere havn på Fosenkaia.

Renere havn – dette er gjort

Tildekking

Sjøbunnen i Ilsvika, Brattørbassenget, Kanalen og Nyhavna er dekket med ren, knust kalkstein. Dette danner et filterlag på sjøbunnen og hindrer at miljøgifter sprer seg videre i næringskjeden og havner på matfatet vårt. Tildekkingen er det viktigste miljøtiltaket som er gjort. Til sammen er det lagt ut ca 400 000 kvadratmeter ny sjøbunn, noe som tilsvarer ca 55 fotballbaner.

Mudring

For å sikre dypt nok farvann for båtene som trafikkerer havna, er det gravd opp 75 000 kubikkmeter forurenset sjøbunn. Mudring er ikke et miljøtiltak alene og er kun gjort i områder der det har vært nødvendig. Tildekking med kalkstein er gjort etter at massene er fjernet.

Deponi

De forurensede massene som er gravd opp er isolert i to deponier i Nyhavna. 25 000 kubikkmeter forurenset sjøbunn i et strandkantdeponi har blitt et nytt landareal i området. 50 000 kubikkmeter ligger i et sjøbunnsdeponi utenfor Dora 1, hvor en naturlig grop i sjøbunnen sørger for stabilitet og rolige vannstrømmer. Begge deponiene er svær robuste og lukket slik at miljøgiftene ikke skal utgjøre en risiko for helse og miljø. Deponiene skal overvåkes i 12 år.

Ringvirkninger

Prosjekt Renere havn har tilført Trondheim verdier ut over det å gjøre sjøbunnen i havna renere:

For mer informasjon, se renerehavn.no.

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?