Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Bli med

Vil være med å holde sjøen ren

Del denne artikkelen

God stemning: – En kjempeartig dag! Slik oppsummerer førsteklassingene Lone Marie og Aurelia fra Lilleby skole årets strandryddedag i Korsvika. Her er de nettopp ferdig med miljøquiz sammen prosjektleder for Renere havn, Silje Salomonsen. Foto: Tine Nilsen

Stor glede og entusiasme under strandryddedagen i Korsvika. Og skolebarna tok oppgaven på alvor!

Tekst
Tine Nilsen
Foto
Trondheim kommune
<strong>Ryddegjeng</strong>: Elevene fra Lilleby skole fant både plastikkbiter og plastpinner da de ryddet i Korsvika på strandryddedagen.

Ryddegjeng: Elevene fra Lilleby skole fant både plastikkbiter og plastpinner da de ryddet i Korsvika (foto: Carl-Erik Eriksson).

Utstyrt med hansker og poser rydder de stranda i Korsvika for plast og andre ting som ikke hører hjemme her. Årets strandryddedag er godt i gang, og det tar ikke lang tid før elevene ved Lilleby skole finner søppel og skrot som folk har kastet fra seg.

– Masse q-tips, plastbeger og små plastikkbiter. Det er ikke bra å kaste søppel i naturen, mener elevene bestemt.

Bjørn Arild Silseth har ansvar for Grønn barneby i Trondheim kommune, og liker det han hører.

– Barn som rydder og plukker søppel får gjennom slike dager med seg viktige holdninger. De blir både litt småsinte og irritert når de ser hva folk kaster, noe som forhåpentligvis gjør at det skal mer til før de kaster fra seg søppel selv, sier Silseth.

Se video fra miljødagen i Korsvika nederst i artikkelen.

 • Krabben er innen rekkevidde...

  Krabben er innen rekkevidde… (Foto: Carl-Erik Eriksson)

 • Dagens fangst! (Foto: Carl-Erik Eriksson)

 • Stolte elever fra Lilleby skole etter at krabbefangsten var et faktum. (Foto: Carl-Erik Eriksson)

 • Ryddegjeng: Elevene fra Lilleby skole fant både plastikkbiter og plastpinner da de ryddet i Korsvika på strandryddedagen.

  Ryddegjeng: Elevene fra Lilleby skole fant både plastikkbiter og plastpinner da de ryddet i Korsvika på strandryddedagen. (Foto: Carl-Erik Eriksson)

 • Strandryddedag i Korsvika: Det ble en litt annerledes skoledag for elevene fra Lilleby, og plakaten med ulike fisker studeres nøye. (Foto: Carl-Erik Eriksson)

Rydding = bevisstgjøring

Gjennom Strandryddedagen ønsker kommunen også en bevisstgjøring rundt hva som er greit og hva som ikke er greit å putte i vasken, toalettet og sluket. Mange tror renseanleggene fanger opp alt, men det gjør de ikke. Noe havner dermed rett i sjøen.

Men førsteklassingene Lone Marie Trondsgård og Aurelia B. Lilleengen vet hvor bomullspinnene ender opp hvis de kastes i do.

– I sjøen, roper de i kor. Og vi har i hvert fall funnet 78 stykker, kan Lone Marie fortelle.

For Trondheim er en slik dag spesielt viktig i år, nå som tidenes miljøopprydding i regi  av prosjekt Renere havn nettopp er ferdig.

– Sjøen rundt havna har vært svært forurenset på grunn av utslipp og avrenning gjennom flere hundre år. Nå som vi har ryddet opp er det veldig fint at vi har så mange gode hjelpere som vil være med å holde sjøen ren, sier prosjektleder i Renere havn, Silje Salomonsen.

Les også: Jakten på miljøgiftene

Renere havn i mål

I løpet av det siste året har Renere havn gravd opp 75 000 kubikkmeter forurenset masse fra sjøbunnen. I tillegg er det lagt ut ny, ren sjøbunn i Ilsvika, Brattøra, Kanalen og Nyhavna.

Dette er gjort for sikre et rikt marint liv og biologisk mangfold i sjøen. I tillegg skal arbeidet som er gjort hindre at miljøgifter og tungmetaller skal spre seg videre i næringskjeden slik at de havner på matfatet vårt.

Miljøsjef Marianne Langedal i Trondheim kommune vil derfor oppfordre hele byens befolkning til å være med å holde havna og sjøen ren.

– Det er viktig at alle hjelper til. Dette kan gjøres ved å levere avfall i godkjente beholdere eller mottak. Spesielt viktig er det å være nøye med farlig avfall når du for eksempel pusser båten, mekker bilen eller maler huset, sier Langedal.

Les også: Sykler og handlevogner dumpes i Kanalen

 • Fra sjø til fat: Stor stas da dykkerne kom i land med ei flyndre. En halv time etterpå lå den på grillen (foto: Carl-Erik Eriksson).

 • Dykkerne går i land og skal fylle akvariene med det de har funnet på sjøbunnen (foto: Carl-Erik Eriksson).

 • Alle ville ta og kjenne på sjøstjernene som dykkerne hentet fra sjøen. For mange var det aller første gang, og dermed ekstra stas.

 • I akvariene kunne elevene studere dyrelivet i sjøen på nært hold (foto: Carl-Erik Eriksson).

 • Fiskesprell sto for lunsjen, som elevene var med på å lage. Blåskjell, flyndre og laks sto på menyen (foto: Carl-Erik Eriksson).

 • Mye å lære av ekspertene når flyndra skal tilberedes (foto: Carl-Erik Eriksson).

 • Mange hadde aldri smakt blåskjell og ble overrasket over at de likte det. – Vår oppgave er å friste barna til å spise mer sjømat, sier Rune Sandø, Frode og Morten fra Fiskesprell (foto: Carl-Erik Eriksson).

 • Miljøquiz: Spørsmålene var mange og det måtte tenkes hard for å svare på oppgaven (foto: Carl-Erik Eriksson).

Lærerik skoledag

Og skolebarna tar miljøsjefen på ordet. De vil gjerne både bade og fiske i renere omgivelser når de blir store, og satte tydelig pris på å lære om sammenhengen mellom et godt miljø og livet i sjøen.

I tillegg til strandrydding sto også miljøquiz på programmet hvor premien var egen drikkeflaske fra Trondheim kommune. Stor begeistring ble det også da dykkerne gikk i land og fylte akvariene med blant annet sjøstjerner, skjell og ei flyndre.

– Se så søt den er! Å det kiler! Blåskjell er jo skikkelig godt, jo! Dette har vært en kjempeartig dag, kunne Lone Marie og Aurelia konstatere.

Se video fra miljødagen i Korsvika:

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?