Levende by
Satser stort på lærlinger når nye Lade skole bygges
Vardelærlinger: Ole Robert Hermstad (nærmest) og Henrik Stageberg tar fagbrev innen betong. Fram til nye Lade skole står ferdig vil de få selskap på byggetomta av flere lærlinger i andre fag.
Trondheim kommune fremmer yrkesfagene ved å gjøre byggingen av nye Lade skole til landets første Vardeprosjekt utenfor Oslo.
– Det er veldig bra at det satses på oss lærlinger på byggeplassen. Vi har lært mye allerede, sier betonglærlingene Henrik Stageberg og Ole Robert Hermstad. De har nettopp vært med på oppstartsmøtet som markerte starten på lærlingprosjektet ved nye Lade skole.
Siden i fjor høst har det pågått grunnarbeid som graving, peling og sprenging på tomta hvor den nye barneskolen skal stå ferdig sommeren 2018. Nå er også de første veggene på det som skal bli skolens idrettshall kommet opp.
Som offentlig byggherre har Trondheim kommune i alle ny kontrakter krav om at det skal benyttes lærlinger i fag som har lærlingordninger. Når Lade skole nå bygges er partene, Trondheim kommune og totalentreprenør Betonmast AS, blitt enige om å ta satsingen på lærlinger ennå noen hakk høyere.
Tett oppfølging
Byggherre Trondheim kommune skal sammen med entreprenøren legge til rette for at byggeplassen på nye Lade skole blir en god læringsarena for yrkesfaglig opplæring.
Byggeprosjektet skal gjennomføres som om det var et Vardeprosjekt, en ordning som er etablert lokalt i Osloregionen etter initiativ fra Oslo håndverk- og industriforening (OHIF).
Dette innebærer at alle leverandører skal ha aktive lærlinger i prosjektet og en rekke flere tiltak for å fremme byggeplassen som læringsarena.
– Oppfølgingen av lærlingene på byggeplassen skal være tett. Etter hvert som flere kommer i gang skal det holdes jevnlige fellesmøter for å sikre god involvering, faglig utvikling og læring på tvers av fagene, sier prosjektleder i Trondheim kommune, Morten Marøy.
Lærlingene vil også få anledning til å være med på framdriftsmøter og vernerunder. Det skal settes av tid til samtaler og evaluering slik at erfaringer som gjøres underveis i byggefasen brukes til å fremme læring.
Styrker omdømmet til bransjen
Entreprenøren ser positivt på å gjennomføre Lade skole som et Vardeprosjekt.
– Fem lærlinger er allerede på plass og flere kommer, sier daglig leder Tom Utvik i Betonmast Trøndelag AS.
Entreprenøren var involvert i det aller første byggeprosjektet av denne typen i Oslo og vil hente erfaringer fra jobben som ble gjort med Haugenstua skole. Der ble byggeplassen et godt møtested for lærlingene, både faglig og sosialt. I en tid hvor færre søker seg til byggfagene mener Utvik slike ordninger er et viktig skritt i riktig retning.
– Dette vil ha betydning både for rekrutteringen og omdømmet til bransjen. Bransjen blir mer seriøs når kundene setter krav, og vi er glad for at Trondheim kommune som byggherre går foran, sier Utvik.
Gleder seg
For lærlingene Henrik Stageberg og Ole Robert Hermstad fortsetter arbeidsdagen utendørs. Den påbegynte betongveggen skal være ferdig om kort tid. De har begge forventninger til Vardeprosjektet etter blandede erfaringer fra andre prosjekter.
– Andre steder har jeg gått mye alene eller blitt satt til ryddejobber. Her får jeg være med på det som fagarbeiderne gjør, sier Stageberg, som gleder seg til fortsettelsen.
– Jeg håper blant annet å få være med på planleggingsmøter. Ellers er det mye å lære ved å vise interesse og ta initiativ selv. Det er aldri dumt å spørre hvorfor man skal gjøre det akkurat sånn, smiler han.