Levende by
Vil gi 250 000 kroner til attraktive bytiltak
Engasjerende, underholdende eller humoristisk: Det er opp til søkereren å bestemme hva målet med tiltaket er. Det kan søkes om kan både aktiviteter, fysiske tiltak og prosjekter. Bildet viser åpninga til kunstsamlingen på Brattørkaia. Carl-Erik Eriksson/Trondheim kommune
Har du en god idé til hvordan Trondheim kan bli en mer attraktiv by? I så fall ønsker Trondheim kommune å høre fra deg.
– Vi vil vite mer om hva folk ønsker seg og hva de tenker kan bidra til å gjøre byen mer attraktiv, sier byplansjef Hilde Bøkestad.
En jury skal velge ut seks tiltak, som går videre til en folkeavstemning. Til slutt er det inntil tre tiltak som til sammen skal motta 250 000 kroner.
Frist for å sende inn forslag er 15. mai klokka 23.59. Forslagene sendes til trine.gjessen@trondheim.kommune.no
Norges mest attraktive by
Trondheim vant Statens pris for Norges mest attraktive by i 2015 for prosjektet St. Olavs Hospital. Prosjektet ble valgt blant 346 nominasjoner. Juryen for prisen Attraktiv by mente lokaliseringen av St. Olavs hospital er et forbilde for offentlig planlegging:
“At St. Olavs hospital er lagt til bykjernen i Trondheim viser at et sykehus har mulighet til å spille en større rolle gjennom å bygge en by, og ikke kun være en institusjon”.
Prisen omfattet en plakett og en pengepremie på 250 000 kroner. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) overrakte prisen til trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap), som mottok den på vegne av Trondheim kommune, NTNU og St. Olavs Hospital ved Helse Midt-Norge. Partene er rådspurt og sluttet seg til at kommunen kunne finne et egnet tiltak å benytte midlene på.
Politikerne ønsker innbyggerinitiativ
– Byutviklingskomiteen foreslo at prisen uavkortet bør brukes på et eller flere initiativ fra byens befolkning som kan bidra til å gjøre byen enda mer attraktiv, forteller byplansjefen.
Midlene ble satt på fond og skal nå fordeles videre til slike innbyggerinitiativ.
– Målet er å øke innbyggernes engasjement for byutviklingen og å støtte innbyggerinitiativ, sier Bøkestad.
Kriterier for tildeling
Prispengene skal deles ut til inntil tre tiltak. Tiltakene kan være et prosjekt eller en aktivitet, og alle Trondheims innbyggere kan foreslå tiltak. Send inn ditt forslag sammen med en plan for gjennomføring, og få med når du vil gjennomføre tiltaket og hvor det skal finne sted.
Følgende kriterier ligger til grunn for tildelingene:
− bidra til å skape en mer attraktiv by
− skape aktivitet og legge til rette for møter mellom mennesker
− være inkluderende og omfatte ulike aldersgrupper
− være offentlig tilgjengelig
Juryen kan velge å gi prispengene til færre kandidater. Dersom juryen vurderer at ingen søkere er kvalifisert, skal prisen lyses ut på nytt. Tildelingene kan ikke gis til jurymedlemmene eller andre i samme husstand som jurymedlemmene.
Folkets røst i finalen
Juryen skal innen midten av juni velge ut seks tiltak som går videre til en nettbasert avstemning. Stemmene fra avstemning og juryens innstilling vil telle 50/50 ved endelig tildeling. Juryen er satt sammen av fem personer; to politikere og en fra Rådmannen i Trondheim kommune, en fra NTNU fakultet for arkitektur og design, og en fra Næringsforeningen i Trondheimsregionen.
De heldige vinnerne offentliggjøres under prisutdelingen i slutten av august.