Litt smarter
Deler kontor og kunnskap – utvikler nye idéer
Engasjert gjeng: Tverrfaglig og flerkulturelt samarbeid kjennetegner arbeidsdagene på prosjektkontoret. Foto: Carl-Erik Eriksson
Så enkelt: Samle kloke hoder på tvers av profesjoner, utstyre de med digitale verktøy og et felles areal – så bobler det over av gode idéer!?
– Kanskje ikke fullt så enkelt, men prosjektkontor virker. Det samler folk med ulik kompetanse som kun jobber med innhold i søknaden. Det skaper nye idéer og verdifulle prosjektforslag, sier prosjektleder Silja Rønningsen fra Rådmannens fagstab finans i Trondheim kommune.
– Trondheim kommune og NTNU snakker med én stemme. Da er det enklere å samarbeide med de øvrige aktørene, sier forskningsrådgiver ved NTNU, Håvard Wibe.
I april leverer Trondheim kommune og NTNU søknaden om å bli bli Smart City gjennom EUs Horisont 2020 program. For tredje gang. Prosjektet og prosessen er på dette tidspunktet langt mer veldrevet enn tidligere år.
Samarbeid rundt samme bord
I august startet samarbeidet rundt søknaden. Det ble opprettet et felles prosjektkontor i WattsUp – oppstartsfabrikken for grønne gründere, som ligger i Energibygget til TrønderEnergi på Lerkendal. Kontorlandskapet huser både partnere fra Trondheim kommune, NTNU og øvrige aktører. Det har gjort samarbeidet mer effektivt og strukturert.
Prosjektet er komplekst. Partene i søknaden sitter ikke bare i Trondheim, men også i Limerick og i de fem andre europeiske følgebyene.
– Vi møter utfordringer på tvers av landegrensene. Beslutningsstrukturene i de andre landene er mye mer omstendelige enn det vi er vant med i Norge. Det er praktisk å jobbe sammen, kunne dele tanker og idéer når de dukker opp og unngå misforståelser, sier Rønningsen.
– Jeg var med på søknadsprosessen også sist gang. I år er prosjektet bedre organisert enn på samme tid i fjor, sier Gøril Forbord ved TrønderEnergi, som ikke er i tvil om at prosjektkontoret er en suksessfaktor.
I tillegg til Trondheim kommune, NTNU og Trønderenergi, medvirker også 27 øvrige partnere i søknaden. Den norske andelen består av Powel, ABB Norway, AtB, AVIS, Statkraft varme, FourC og Kjeldsberg.
– Hadde ikke vi fra Norge vært samlet her, hadde samarbeidet blitt vanskeligere, sier Synne Bertelsen, energirådgiver i Trondheim kommune.
Varige samarbeidsrelasjoner
– Uansett hvordan søknadsprosessen ender, så er det etablert sterke samarbeidsrelasjoner og utviklet konkrete prosjekter som vi uansett tror vil gå videre, sier Forbord.
Prosjektet forankres i allerede eksisterende mål, strategier og politiske beslutninger. Dette betyr at om søknaden ikke går igjennom, vil likevel samarbeidet fortsette mot målene om en sunn, nyskapende og utslippsfri by innen 2050.
– Denne søknaden er på en måte bare et middel for å finansiere en del aktiviteter og prosjekter vi uansett ønsker å gjøre, avslutter TrønderEnergis Gøril Forbord.
Men partene planlegger selvfølgelig med suksess, og tar heller skuffelsen dersom søknaden ikke går igjennom. At prosjektkontoret er en suksess er det ingen tvil om!