Transport & miljø

Spar miljø og lommebok med å låne utstyr

Del denne artikkelen
Litt smarter

Ut på tur: Kim André Vingen Schei fikk muligheter til teste skøyteisen på Kattem, etter å ha lånt seg skøyter på Kolstad fotballklubbs utlånssentral. Foto: Unni Skoglund.

Du trenger ikke fylle opp garasjen med sportsutstyr du bruker noen få ganger i året. Trondheim kommunen låner ut tipp, topp utstyr – helt gratis.

Tekst
Unni Skoglund

− Det er smart å låne framfor å eie alt selv, og vi ser at interessen er økende, sier Hanne Aaserud som er rådgiver i Miljøenheten.

Siden 2012 har Trondheim kommune hatt flere utlånssentraler. Ved hjelp av samarbeidspartnere, som bibliotek og frivillighetssentraler, låner kommunen i dag ut alt fra blomsterfrø til kanoer og verktøy. Til sammen seks ulike lånetilbud er i dag i drift, spredt rundt i Trondheim.

Aaserud framhever at utstyr som benyttes til sports- og friluftsaktiviteter er veldig velegnet som låneutstyr.

− Det brukes utrolig mye penger på sportsutstyr i Norge. Siden barn veldig fort vokser ut av skøyter og ski, ender en god del av utstyret som fyll i boden eller i verste fall som avfall. Gjennom å låne utstyr, framfor å kjøpe, sparer man både penger og bruker mindre av jordas begrensede ressurser, sier hun.

Fornøyd låntaker
Kolstad fotball administrerer en av utlånssentralene til kommunen. De fikk 150 000 kroner til innkjøp av sportsutstyr ved oppstart, og har siden selv spyttet i penger til oppgradering og vedlikehold av dette. I det nye klubbhuset sitt på Saupstad har de blant annet sykler, telt, ryggsekker, kanoer, primus, ski, skøyter, pulk og akematter til utlåns.

− Det var veldig bra å få låne skøyter, og skøytene var kjempefine, sier Kim André Vingen Schei.

Han er innom klubbhuset for å levere tilbake skøytene en uke etter at han hentet de på samme sted. I mellomtiden har både han og skøytene svingte seg på isen ved Kattem skole.

− Han hadde vokst ut av de gamle skøytene sine, og det var uaktuelt for oss å gå i butikken å kjøpe skøyter som kanskje bare blir brukt en gang eller to, sier moren hans, Linn Schei, og tilføyer: − Det er et kjempebra tilbud med utlånssentraler og jeg ble positivt overrasket over kvaliteten på skøytene – de var nyslipte og veldig pent brukt.

Mangfold av utstyr: Utlånssentralen hos Kolstad fotball er det Jan Morten Bjerkan som ordner med. – Det er ingen tvil om at det er behov for utlånssentraler som vår. Vi får flere og flere henvendelser, sier han. Foto: Unni Skoglund.

Populært tilbud
Jan Morten Bjerkan, i Kolstad fotball, er den som ordner med utlånet av sportsutstyret som fotballklubben har til rådighet. Han forteller at de har fokus på at utstyret skal være av en slik kvalitet at det ikke anses for annenrangs. I tillegg til å låne ut utstyr til mange enkeltpersoner, har de jevnlig også utlån til barnehager og skoler.

− Vi har eksempelvis et par hele klassesett med skøyter, så hvis det skal være skøytedag på en skole i nærheten, så er dette et godt alternativ, framholder Bjerken.

Han forteller at utlånssentralen brukes av folk fra alle samfunnslag, og at de har mer enn 200 utlånsdager i året.

− Etterspørselen har økt jevnt og trutt siden vi startet opp for fire år siden og vi har også utvidet hva vi tilbyr etter innspill fra låntakerne.

Utlånssystemet er tillitsbasert. De som låner legitimerer seg og signerer en kontrakt, men oppgir ikke kontonummer eller betaler depositum.

− Vår erfaring er at utstyret leveres tilbake i samme tilstand som det var i da de lånte det. Kun en eneste gang i løpet av disse årene har det skjedd at vi har lånt ut noe som ikke har blitt levert tilbake, sier Bjerkan.

Utvider lånetilbudet
Til sommeren utvider kommunen lånetilbudet ved bibliotekene hvor du nå skal kunne låne elektriske transportsykler. To vil være tilgjengelig på Trondheim hovedbibliotek, mens to til vil lånes ut ved Moholt bibliotek.

− Å legge til rette for gode låne- og delemuligheter er en del av Trondheim kommunes strategi. Å kunne låne utstyr istedenfor å fylle opp boden sin med ting man kun trenger en sjelden gang, er rett og slett smart, sier Hanne Aaserud i Miljøenheten.

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Takk for din påmelding!

Saken plassert geografisk

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?