Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Saupstad skal blomstre!

Del denne artikkelen

Ungdomsskoleelevene jobber sammen: – Dette er et kult prosjekt, sier Enoch Chepas, lengst til høyre. Her er han i aksjon sammen med, fra venstre: Hanne Graabræk, Claudia Kumin, Sara Abbas og Tom Andreas Størset Hepsø. Foto: Unni Skoglund

15 000 blomsterløk settes denne uka ned i jorda på Saupstad, slik at bydelen vil eksplodere i fargerike blomster til våren. Arrangementet er en generalprøve på et verdensrekordforsøk.

Tekst
Unni Skoglund

Det er hektisk aktivitet i høstsola når vi besøker Saupstad. Utenfor gamle Heimdal videregående, hvor Huseby ungdomsskole nå holder til, er en gjeng med 15-åringer i sving med hakke og spader.

– De ulike blomstene og fargene skal speile oss som bor her. Vi er ulike og samtidig flotte. Det synes jeg er et godt budskap, sier Claudia Kumin.

– Mange tror at det bare er dårlige ting som skjer i bydelen vår, men nå viser vi at vi kan gjøre noe bra, sier Sara Abbas.

Klassekameratene Tom Andreas Størset Hepsø og Hanne Graabræk er enige. – Det blir fint med blomster her. Bra å få pynta opp, sier de to.

Bydelen mobilisert

Det er Områdeløftet som står bak prosjektet med den store blomsterplantingen, hvor beboerne selv er de som skal utføre hovedjobben. Hele bydelen er mobilisert. Are R. Øyasæter, prosjektleder i Trondheim kommunes områdeprogram for Saupstad-Kolstad, er også klar for innsats i felten når vi treffer han.

– Vi har delt ut blomsterløk til skolene og barnehagene. I tillegg kommer både borettslag og enkeltpersoner og henter poser med blomsterløker fra standen vår på Torvet i bydelen i dag. I prinsippet kan folk plante hvor som helst. Men vi veileder også om områder hvor det er lett å få løkene i jorda, sier Øyasæther.

  • Sikter mot rekord: Are R. Øyasæter, prosjektleder i Områdeløftet har tro på at bydelen klarer å mønstre på nok mange hobbygartnere til at de neste år kan gå for verdensrekord i antall personer som planter blomster samtidig. Her er han sammen med Vidar Kvamstad i Rådmannens fagstab. Foto Unni Skoglund

  • Styrke identiteten: Å plante selv, og deretter se egne blomster gro, kan gi beboere i bydelen mer eierskap til fellesarealene. Etter hvert som beboerne planter markeres det med knappenåler på et bilde, hvor løk er satt ned. Foto: Unni Skoglund

  • Frodige Saupstad: Erik Andrew Cook, Ely Louise Rindal Bærøy og Nora Elise Hovin sørger for at det blir fargespill i blomster utenfor skolen til våren. Foto: Unni Skoglund

Både påskeliljer, krokus, tulipaner, perleblomster og snøstjerner plantes ut. Og alt av løk som settes ned i jorda er flerårig planter som sprer seg.

– Huseby ungdomsskole har tent veldig på ideen, og det synes vi er artig sier han.

Rundt oss er mange ungdommer i gang med det som ser ut som en litt vilkårlig, men entusiastisk planteaktivitet, på ulike steder utenfor skolen.

– Jeg synes det er bra at vi får litt praktisk arbeid utendørs, og ikke bare må sitte stille ved pulten, sier Ely Louise Rindal Bærøy.

– Siden det har vært søppel og bråk i området i forbindelse med bygging, er det fint at vi nå får ordna opp og pynta. Å gjøre det fint rundt oss, gir oss en bedre følelse, sier Nora Elise Hovin.

– Jeg synes det er bra at blomstene skal representere alle de ulike nasjonalitetene som bor i området, tilføyer Erik Andrew Cook.

Setter spor etter seg

Noen hundre meter lengre bort, utenfor den videregående skolen, er det Sigrid Gilleberg fra Byplankontoret i kommunen og beboer i Ringvegen borettslag, Eva Westad, som graver i jorda. De har et maskenett som hjelpemiddel, noe som gir et organisert bed.

– Jeg har bodd her siden 1987. Barna mine er oppvokst her, og nå har jeg barnebarn i området. Jeg er med på blomsterplantingen fordi jeg vil at fellesarealene i bydelen skal bli finere. Jeg håper blomstene kan være med på å dra folk ut i de grønne områdene vi har, når våren kommer. Og så er det jo litt artig å sette spor etter seg, sier Westad med et smil.

  • Farger omgivelsene: – Det er artig at ideen kom fra en beboer. Nå setter vi farge på omgivelsene, sier Sigrid Gilleberg fra Byplankontoret. Her planter hun blomsterløk sammen med Eva Westad, beboer i Ringvegen borettslag. Foto: Unni Skoglund

  • Frodige Saupstad: Erik Andrew Cook, Ely Louise Rindal Bærøy og Nora Elise Hovin sørger for at det blir fargespill i blomster utenfor skolen til våren. Foto: Unni Skoglund

  • Skal plante i borettslaget: Sammen med Lene Markussen fra kommunen ser Anne Elin Andersen og Roar Mikkelsen på hvor blomsterløken de tar med seg kan plantes ut. De bor i Kolstadflata borettslag. – Vi gleder vi oss til å se blomstene sprette fram til våren, sier de to. Foto: Unni Skoglund

Are R. Øyasæter forteller at ideen til det hele kom inn via Facebooksiden til Områdeløftet fra en beboer i bydelen, som var inspirert av et liknende blomsterplanteinitiativ i Steinkjer.

– Saupstad er en bydel med store grønne områder som innbyr til å bli mer fargerik enn de er nå. Bydelen har kjempedyktige borettslag, et av dem har til og med en ansatt en gartner. Nå har kommunen har lagt en plan for å gjøre bydelen enda mere frodig og da er det helt avgjørende å spille på lag med lokalbefolkningen, påpeker Øyasæther.

Verdensrekordforsøk

Blomsterplantingen nå i oktober er faktisk en generalprøve på et verdensrekordforsøk som skal finne sted neste høst. Da vil nemlig Områdeløftet at 1 500 personer skal plante 15 000 blomsterløker samme dag!

Øyasæther lener seg på spaden, mens han kikker utover grønne gressbakker.

– Her blir det forvandling allerede til våren. Men neste høst blir det storinnrykk av beboere som planter! Vi skal jobbe målrettet med organiseringen, og inviterer Guinness rekordbok til å dokumentere det som forhåpentligvis blir en rekord. Å plante sammen, i egne nærområder, er ypperlig samskaping og bidrar også til å gi folk eierskap til området.

Les mer: www.facebook.com/saupstadkolstad/

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?