Elgeseter
Opplev byen fra Campusrunden
Bycampus: StudyTrondheim har et felles mål om en attraktiv og levende bycampus. Nordens beste campus er ambisjonen. Her er Eirik Søreide Hansen, Marthe Bugge Eriksen og Annika Sheine i fin flyt i løypa. Foto: Unni Skoglund
Bli kjent med NTNU sin Campus på Gløshaugen og trim samtidig! En ny turløype gjør det enkelt for både studenter og byens øvrige befolkning å kombinere trening og turgåing med å utforske universitetsområdet på Gløshaugen.
Gjennom paraplyorganisasjonen StudyTrondheim, har NTNU, SiT, Trondheim kommune, NTNUI og Velferdstinget gått sammen om å lage en ny, merket trimløype. Den har fått navnet Campusrunden, og slynger seg gjennom Dødens dal. Opp på platået ved Realfagsbygget på Gløshaugen og videre gjennom høyskoleparken.
– Målet er å bidra til å utvikle en mer aktiv campus. Der uteområdene i og rundt campus er tilrettelagt for fysisk aktivitet og sosialt samvær, sier Tore Blokkum, idrettsrådgiver i Studentsamskipnaden i Trondheim, Gjøvik og Ålesund (SiT)
Trimløypa som ble en realitet nå på tidlighøsten, er et av flere foreslåtte tiltak utendørs på Gløshaugen campus. Ønsket er å stimulere til økt aktivitet, med et sunt fortegn, både i campusområdet og i Trondheim for øvrig. Campusrunden er et prøvetiltak som skal evalueres om et års tid.
Når sammenslåingen av campus er gjennomført vil antall studenter og universitetsansatte i Gløshaugen/Hestehagen/Øya-området være rundt 13 000 flere enn i dag.
Lavterskeltilbud
Blokkum poengterer at Campusrunden skal være et lavterskeltilbud for studentene, samtidig som løypa er åpen for hele byen.
– Studentene på Gløshaugen har nå et trimtilbud i umiddelbar nærhet til der undervisningen foregår. Det er fine grøntområder rundt campus og med den nye turløypa ønsker vi også å løfte fram eksisterende stier og veier og knytte dem sammen, sier han og tilføyer: – Dette er også et tiltak som kan bidra til at flere kan bli kjent med campusplatået.
Campusrunden er omtrent tre kilometer lang, og følger både grusstier og asfalterte gangstier, i en fin trase rundt campusplatået.
– Alle er selvsagt hjertelig velkommen til å bruke løypa, enten det er som en rusletur i et avbrekk fra jobb og studier, eller for å trene, sier Blokkum.
Sunt studentmiljø
Studentene, med NTNUI i spissen, mener en mer aktiv campus vil være en styrke for studentenes læringsmiljø, helse og trivsel. Campusrunden ser de på som et gode for alle andre som beveger seg i området. En slik løype er et viktig ledd i å koble universitetet og byen sammen.
– Tiltak som trimløypa er viktig inn mot samlingen av Campus. Vi vil skape en sporty Campus med et sunt miljø, og da er det kjempebra at vi har treningsmuligheter rett utenfor forelesningssalene, sier Eirik Søreide Hansen, leder i NTNUI.
NTNUI har allerede arrangert løp i løypa, da de kåret NTNUs raskeste under arrangementet Treningsløftet. Dette tenker de skal bli et årlig arrangement, og at Campusrunden da har sin naturlige plass i dette arrangementet.
– Løypa er såpass krevende at vi som trener regelmessig får godt utbytte av å løpe i den, samtidig som den kan brukes som en trimløype for turgåere, sier Hansen.
På sikt ønsker NTNUI at løypa oppgraderes til universell utforming og at det kommer belysning langs løypa.
– Potensialet for Campusrunden og liknende løyper på Campus er stort, men skal vi ha håp om å favne alle, er det behov for bedre tilrettelegging. I dag er deler av traseen krevende både når det gjelder vått gress og bratte, smale etapper. Det bør gå an at to personer kan passere hverandre, eller jogge ved siden av hverandre, i alle deler av løypa, poengterer Eirik Søreide Hansen.
Viktig for helsa
NTNUI-erne framhever trening sin store betydning for både fysisk og psykisk helse. Mange studenter føler på prestasjonspresset, og det å da kunne koble av med en gå- eller løpetur, kan bidra positivt for å få ned stressnivået.
– At løypa er integrert i campusområdet er viktig, for det å se at noen trener fungerer også som en oppfordring til andre studenter, som forhåpentligvis blir fristet til å hive seg med. Trening er veldig viktig for studentenes fysiske og psykiske form. Vi tenker at Campusrunden kan være et tiltak for å gjøre dørstokkmila så liten som mulig, tilføyer Marthe Bugge Eriksen, i NTNUI sitt hovedstyre.