Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Stasjonsplassen ønsker velkommen til Trondheim

Del denne artikkelen
På Stasjonsplassen har vi kunnet boltre oss i farger, og det ble valgt en knallrød farge i stil med togfargen på de store blomsterkassene, forteller prosjektleder Alzbeta Cepelkova.

Rødt som toget: På Stasjonsplassen har vi kunnet boltre oss i farger, og det ble valgt en knallrød farge i stil med togfargen på de store blomsterkassene, forteller prosjektleder Alzbeta Cepelkova.

Nå blir du ønsket velkommen til Trondheim med glade farger, sitteplasser, blomster og morsomme figurer på bakken. Det har rett og slett blitt hyggeligere å komme til byen for de som kommer med tog, regionbuss eller med hurtigbåt.

Tekst
Ingunn Grøtte
Foto
Ingunn Grøtte

– Stasjonsplassen har lenge vært en litt trist asfaltplass. Siden det skal etablere et helt nytt stasjonssenter på Brattøra, er det ikke aktuelt å gjøre store tiltak nå. Likevel har vi fått rustet opp plassen midlertidig med byromsmidler slik at den framstår mye triveligere, forteller Alzbeta Cepelkova hos Kommunalteknikk i Trondheim kommune.

Knallrødt som toget

For mange er Stasjonsplassen det første møtet med Trondheim. Det gjelder de som kommer med tog og buss til terminalen, men også de som kommer over brua fra hurtigbåtterminalen. Nå i sommerhalvåret kommer også veldig mange cruiseturister samme vei.
– Trondheim er en historisk by med mange gamle ærverdige bygninger, det er derfor begrenset hva hva som er tillatt når det gjelder fargebruk i Midtbyen. Her på Stasjonsplassen kunne vi imidlertid boltre oss litt mer i farger, og det ble valgt en knallrød farge i stil med togfargen på de store blomsterkassene.

Trondheim Bydrift har vært involvert i arbeidet og sørger blant annet for planter og blomster. Det er meningen at de største plantekassene skal være her hele året mens de mindre blir tatt inn på vinteren.

Her på Stasjonsplassen kunne vi boltre oss i farger

På dekoren på bakken er det valgt en blåfarge som harmonerer med rødfargen, og det er malt polygoner som en fortsettelse av dekoren fra Brattøra, på den andre siden av Sjøgangen.

Alzbeta Cepelkova

Prosjektleder: Alzbeta Cepelkova har vært prosjektleder for opprustning av Stasjonsplassen i tillegg til at hun også har hatt tegneoppdraget.

Avskjermede sitteplasser

– Varelevering er fortsatt tillatt på plassen, men for å unngå annen trafikk, er plantekassene plassert som et skille mellom veien og plassen. I tillegg er det innerste området på plassen ekstra avskjermet. Her er det sitteplasser og du kan sette deg ned og korte ned ventetiden med en matbit eller ei avis, forteller Cepelkova som i tillegg til å være prosjektleder også har tegnet plassen.

På samme område finner du også et kart over Norge med jernbanelinjer som innbyr til lek – og både små og store kan finne ut hvor neste togtur skal gå.

Det er også gjort plass til en bysykkelstasjon på plassen. Det gjør at det er enkelt å kombinere kollektivtrafikk med sykkel videre opp i byen.

Skulpturen "Forventning" skulle egentlig stå på Stasjonsplassen, men siden opprustningen av plassen i denne omgang er midlertidig, ble den plassert nærmere elva.

Forventning: Skulpturen «Forventning» skulle egentlig stå på Stasjonsplassen, men siden opprustningen av plassen i denne omgang er midlertidig, ble den plassert nærmere elva.

Forventning

Michael Elmgreen og Ingar Dragset har laget en skulptur som en del av satsingen på kunst i offentlige rom. Denne skulle egentlig også stå på Stasjonsplassen. Siden opprustningen av plassen i denne omgang er midlertidig, så passet det ikke å sette opp en skulptur her. Sammen med kunstnerne fant en i stedet en bedre plass nærmere elva vis-à-vis statuen av Stadsingeniør Dahl. Skulpturen “Forventning” ble avduket i fjor sommer. Eller ble den det?

Har du lest disse sakene?