Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Bli med

Her låner du verktøy – gratis

Del denne artikkelen

Låner verktøy hyppig: Vidar Sæther fra Kolstad i Trondheim har allerede lånt verktøy på biblioteket en rekke ganger.

Ja, du leste riktig, nå kan du droppe dyre utgifter til verktøy du kun bruker noen få ganger. På bydelsbibliotekene får du låne det du trenger – helt gratis – uansett om du skal fikse sykkelen eller legge nytt gulv.

Tekst
Sara Husby
Foto
Sara Husby

De fleste av oss er godt kjent med hvordan et bibliotek fungerer – du kan låne med deg akkurat de bøkene du ønsker, uten å betale så mye som en krone. Intet mindre enn en genial idé, for bøker er dyrt, og la oss være ærlige, mange av dem leses kun den ene gangen. 

God kvalitet: Verktøyet som lånes ut på bydelsbibliotekene, er av god kvalitet, og utvalget er stort.

Slik er det gjerne også med forskjellige typer verktøy, det er noe de fleste av oss ikke har bruk for mer enn 1–2 ganger i løpet av et år. Maks! Og når vi først snakker om kostnad, er det ikke til å stikke under stol at verktøy er dyrt. Med mindre du låner, noe du kan på tre av bibliotekene i Trondheim. I løpet av året utvides ordningen til også å inkludere de tre andre bydelsbibliotekene.

Studenter kodeknekkere

– Målet med utlånsordningen er å begrense forbruket gjennom delingskultur. Da er bibliotekene, som allerede baserer seg på utlån, et naturlig sted.

Utlånsgeneral: Bibliotekar Tove Rudi Tanem er ansvarlig for bibliotekets satsing på låne, fikse og dele. Foto: Unni Skoglund

Det sier bibliotekar og prosjektleder for ordningen, Tove Rudi Tanem.

Prosjektet ble til da Framtiden i våre hender, i samarbeid med en gruppe studenter fra Eksperter i team, i 2017 ønsket å få til en offentlig utlånsordning for verktøy. Biblioteket på Moholt var først ut, og mindre enn et år etter, var verktøy på plass også på Byåsen og Saupstad. I løpet av året skal de tre siste bydelsbibliotekene – Heimdal, Risvollan og Ranheim – også tilby utlån av verktøy.

Stor målgruppe

Men hvem er det egentlig som låner verktøy på biblioteket?

– Alle! Det er det enkle svaret. På Moholt er det jo mange studenter, og det er naturlig nok ikke alle som har tilgang til verktøy etter å ha flyttet fra mamma og pappa til en liten hybel. Men det er langt fra bare studenter, vi har låntakere i alle aldre og fra alle samfunnslag, både damer og menn, forteller prosjektleder Tove.

Terrasse med lånt utstyr

En av de mange som har fått øynene opp for utlånsordningen, er Vidar Sæther. Han bor på Kolstad med familien, og har allerede 5–6 lån bak seg- og det siden i vår.

Da Vidar tidligere i sommer skulle legge ny terrasse, jobbet han først med sin egen kappsag, men for å få det så nøye og fint som han ønsket, måtte han i tillegg låne seg både sirkel- og stikksag.

– Ja, og så har jeg lånt en borhammer også, da jeg skulle fikse reoler i betongkjelleren – de har jo alt mulig på biblioteket, sier Vidar, som oppdaget ordningen ved en tilfeldighet.

– Jeg var på biblioteket her på Saupstad for å låne bøker, da jeg plutselig så det blå skapet med verktøy. Tidligere jobbet jeg på Bygger´n, så jeg la med én gang merke til at det var kvalitetsverktøy

Hyller på You Tube

Vidar var ikke før ferdig med terrassen, før han gikk i gang med neste prosjekt. Og neste. Og neste.

Tommel opp: Ordningen fungerer svært godt for Vidar, som synes det er fint at flere får muligheten til å låne gratis verktøy.

– Etter at jeg fikset terrassen, så jeg en You Tube-video om hvordan du kan lage dine egne blomsterkasser. Så ja, da ble det tre av dem. I tillegg har jeg lagd krydderhylle, en kombihylle til kokebøker og grytekluter og litt annet småtteri, gjerne med gjenbruksmaterialer. Ikke noe av dette hadde jeg fått til uten riktig verktøy, forteller han.

Lånetid: En uke

Det er én ukes lånetid på verktøy fra biblioteket, og ett verktøy per lån. Det er en ordning Vidar synes fungerer godt.

– Folk er generelt veldig flinke til å levere tilbake når de er ferdige, og de færreste beholder verktøyet en hel uke bare fordi de kan. Det er veldig fint, for i områder som dette er det mange som ikke nødvendigvis har midler til å kjøpe dyre verktøy, og spesielt ikke når det kun skal brukes et par ganger.

–Kjempesuksess

Det er tydelig at det er flere enn Vidar som ser verdien av å spare på å leie fremfor å eie. Totalt i 2018 var det 744 utlån gjennom bibliotekene, og allerede i slutten av august i år er tallet så mye som 659.

– Ordningen må kunne sies å være en kjempesuksess. Veldig mange er interesserte, og like mange forteller at de er svært fornøyde med ordningen. Flere og flere får det med seg, og vi ser at folk gjerne låner igjen og igjen, sier Tove, som får støtte fra småbarnsfaren på Kolstad:

Nye prosjekter: Hos familien på Kolstad er det alltid nye prosjekter på gang. Hva dette skal bli, gjenstår å se.

– For meg var det fantastisk å oppdage at det fantes en gratisordning som denne. Og så er det veldig kjekt med delingskultur. Jeg har alltid lånt av venner og familie, men det er supert å få satt det i system, avslutter Vidar, som skal videre til hytta i Hemne for nye prosjekter:

– Det stemmer, vi er i gang med å pusse opp soverommet, så sirkelsaga fra biblioteket blir med.

 

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Takk for din påmelding!

Har du lest disse sakene?