Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Slik kan dine lure idéer nå fram til byplanleggerne

Del denne artikkelen
Prosjektleder Tove Hellem får gode innspill fra Fritjof Selnes Jensen og Anders Hjertenes

Prosjektleder Tove Hellem får gode innspill fra Fritjof Selnes Jensen og Anders Hjertenes Guro Kulset Merakerås

Trondheim har fått et nytt innspillskart der alle kan legge inn sine forslag til hvordan byen kan bli enda finere. Forslagene har allerede begynt å strømme på, og kommunen vil gjerne høre fra DEG.

Tekst
Guro Kulset Merakerås
Foto
Guro Kulset Merakerås

Putter vi lokalkunnskapen til alle trondhjemmere inn i én pott, har vi enormt detaljert kjennskap til hver gate, vei og gressplen. Det er nettopp denne samlede kunnskapen kommunen gjerne vil ha tilgang på når de ber innbyggerne om å gå inn på deres nye innspillskart.

Byplanlegger Tove Hellem fønsker at byens innbyggere gir sine innspill til hvordan byen kan bli finere.

Byplanlegger Tove Hellem ønsker at byens innbyggere gir sine innspill til hvordan byen kan bli finere.

– Hvordan skal vi kna bykroppen fram mot 2050 for å gjøre den enda finere? Hvor trenger den å strammes opp og fikses på, spør byplanlegger Tove Hellem. Det kan du og jeg ha en mening om. Og vi som bor ute i de ulike kroppsdelene, vi kjenner hver blodåre, hver muskel og hvert sår.

Hva kan du melde i fra om?

Gror snarveien i nabolaget igjen? Hadde stedet der ungene venter på hverandre på vei til skolen vært hyggeligere om det var et klatrestativ der i stedet for en øde grusplass? Savner du en liten bydelspark og har en idé om hvor den kunne vært plassert? Ønsker du deg en benk langs den faste turruta di?

Alt dette kan meldes inn i innspillskartet. En byutviklingsstrategi fram mot 2050 er nettopp sendt ut på høring, og kommunen er ivrige på å få til en dialog med innbyggerne.

– Kjempesmart!

På ei trapp i Erling Skakkes gate møter vi Fritjof Selnes Jensen (27) og Anders Hjertenæs (29). Tove benytter anledningen til å presentere og demonstrere kartet. Hun viser hvordan man enkelt legger inn et forslag, anonymt og stedsspesifisert på kart.

– Dette er jo kjempesmart! Jeg tror det er veldig mange der ute som har lyst til å si sine meninger om hva som er ønskelig sånn helt ned på nærmiljønivå, men vi vet jo ikke hvordan vi gjør det, sier Anders, og legger sporenstreks inn sine idéer for grusplassen på den andre siden av gata.

Lav terskel for engasjement

– Vi har prøvd å gjøre det enkelt å engasjere seg i byutvikling, og har laget dette kartet som et lavterskeltilbud, slik at folk ikke trenger å sende brev eller e-post til oss for å komme med forslag. Det er bare å gå inn på kartet og sette pekeren på stedet du har et forslag for, og så skrive det inn. Du må ikke oppgi navn eller nummer eller noe, og kartet kan selvsagt også brukes på mobil, forteller Tove.

Innspillskartet er enkelt å bruke og du slipper å logge inn eller identifisere deg.

Innspillskartet er enkelt å bruke og du slipper å logge inn eller identifisere deg.

Kommunen ønsker forslag til hvordan rom og plasser mellom byggene kan bli mer attraktive. Det er altså de små og halvstore tiltak som vil ha stor trivselseffekt de er på utkikk etter. Hva skal til for at gangveien til butikken, bussholdeplassen eller lekeplassen blir enda hyggeligere å oppholde seg på? Savner du noe som ville vært praktisk eller pent i din bydel? Skriv det inn på innspillskartet!

KLIKK HER FOR KART I HELSIDEVISNING


Lokalkunnskapsbank

Innspillene fra folk flest kan være til nytte for planleggere. Når de jobber med reguleringsplaner for et konkret sted, kan de gå inn og se hva slags innspill som er lagt inn i området, og vurdere om det kan bakes inn i planen.

– Vi ser jo på byens befolkning som en ressurs! Men dette verktøyet blir ikke bedre enn folk gjør det til. Vi kan lage en kunnskapsbank sammen. Hvis mange gjør innskudd i banken, blir den kjempenyttig, sier Tove. I starten av september var det kommet inn 150 innspill om tiltak som vil gjøre det finere å gå og sykle i byen, og som vil øke trivselen i uterom og bygningsmiljø.

– «Finere» er et subjektivt begrep. Folk legger ulike ting i ordet, og det er greit. Målet er å gjøre Trondheim enda mer attraktiv å gå, sykle og oppholde seg i, sier prosjektleder Tove Hellem.

Jeg, for eksempel, går ikke hvis det er utrivelig langs ruta, da velger jeg heller bilen. Slik er det nok mange som har det. Derfor er det viktig med hyggelige omgivelser, sier Tove.

Slik bruker du kartet

Åpne kartet i denne lenken, (mobilversjon her) og finn stedet du har et innspill til. Du kan velge mellom to karttyper pluss flyfoto. Zoom inn til du får nok detaljer til å markere riktig sted. Klikk eller trykk på stedet. En boks kommer opp, der du får velge kategori. Er forslaget ditt knyttet til å gjøre det triveligere å gå eller sykle, et uterom eller et kulturmiljø du mener skal tas vare på? Kryss av for den aktuelle kategorien og skriv deretter inn ditt forslag. Klikk «Registrer forslag», så blir innspillet registrert i kartet og kan leses av planleggere og andre brukere av kartet. Forslaget ligger inne uten ditt navn.

Betydningen av de små ting

På trappa sitter Fritjof og Anders og gjør seg kjent med verktøyet. De kan legge inn egne forslag, men også se hva andre har lagt inn. Sammen velger vi oss kategorien sykkel. En mengde markører kommer opp, og viser at syklistene har tatt i bruk innspillskartet. «Sett opp speil, slik at man ser om det kommer noen i gangtunnelen når man sykler ned fra gangbrua (veldig skarp sving)». «Her ligger en liten grusvei som brukes av mange i området. Denne grusveien begynner å bli veldig gjengrodd og det føles utrygt å bevege seg her når det er mørk.» Dette er eksempler på forbedringer som kommunen ikke nødvendigvis ville ha kommet på selv.

«Liten kaffevogn med bakverk og en koselig benk, gjerne på gressplen» taster Anders. «Utekino», slenger Fritjof inn, og forteller om en plan de har om å bruke en hvit nabovegg til dette.

– Det er ikke alltid så mye som skal til, det trenger ikke være millionprosjekter.

Man skal ikke undervurdere betydningen av de små ting. Dette kartet kan skrive inn på med en gang når en idé dukker opp – uten innlogging og heft. Det er lurt hvis målet er å få inn flest mulig forslag. Dere må nok sortere litt i etterkant, men det vil ligge en juvel der innimellom, smiler Anders.

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Takk for din påmelding!

Har du lest disse sakene?