Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Holstvollen – Nytt turmål i Bymarka

Del denne artikkelen
Dronefoto, Holstvollen

Holstvollen anno 2019: Området er åpnet opp og blitt et attraktivt turmål med benker, gapahuk og bålplass (dronefoto: Øystein Brujordet, Trondheim kommune).

Plutselig er vi der; en lysning i skogen. Med benker, gapahuk og bålplass. Stedet hvor Holstvollen gård ble drevet i flere generasjoner har entret en ny epoke. Nå er gårdstuftene tilrettelagt som turmål.

Tekst
Unni Skoglund
Foto
Unni Skoglund

Vi er i Bymarka, nærmere bestemt i Trollamarka. En knapp kilometer fra Olavsspranget. Vi står på tomtegrunnen til Holstvollen gård som ble revet i 2017.

– Jeg trodde det skulle bli trasig å komme til Holstvollen etter at bygningene ble revet, men det har gått bra. Det har blitt så fint her, sier Aud Danielsen (88).

Hun ser seg rundt. Betrakter de nyslåtte jordene. Trærne som hun har sett vokse seg store. Hun ble født på gården i 1931, mens besteforeldrene hennes drev den. Siden tok onkelen hennes over, og hun fortsatte å besøke gården hyppig. Nå håper hun mange andre tar turen hit, til det som kommunen har lagt til rette for at skal bli et nytt turmål i Trollamarka.

– Gården var så forfallen at kommunen endte opp med å rive. De siste årene var det rett og slett farlig å bevege seg nært gårdsbygningene. Når det først ble slik var vi bevisst på at vi ønsket å gjøre dette til et utfartssted, sier Åge Singsaas i Eierskapsenheten i Trondheim kommune.

 • Illustrasjon av Holstvollen

  Glansdager: Holstvollen fra den tiden gården var i full drift, i 1959. Tegnet av Leif Otto Furuseth etter flyfoto (Trondheim kommune).

 • Dronefoto av Holstvollen

  Nye tider: Holstvollen har blitt et attraktiv turmål med benker, gapahuk og bålplass. Lavvoene vitner om at flere skoleklasser allerede har tatt området i bruk. Det gjenstår å så mer gress slik at området blir grønnere (dronefoto: Øystein Brujordet, Trondheim kommune).

 • Bilde av gapahuk på Holstvollen

  Fra fjøs til gapahuk: Gapahuken er bygd av tømmer fra fjøset på Holstvollen. På det viset lever en av bygningene videre. På bildet ser vi (f.v) Åge Singsaas, Aud Danielsen og Per Andreas Hareide (foto: Unni Skoglund).

 • Grill på Holstvollen

  Grillplass: En hestesko med benker og grillplass er noe av det du i dag finner på Holstvollen. Trolla barnehage er blant dem som har tatt stedet i bruk (foto: Unni Skoglund).

 • Sitteplass, Holstvollen

  Sitteplass til mange: Det er nå tilrettelagt for at mange turgåere kan besøk Holstvollen samtidig. Fra platået der hus, fjøs og stabbur tidligere sto, har du i dag flott utsikt utover Bymarka (foto: Unni Skoglund).

 • Gamle jordbruksmaskiner, Holstvollen

  Gamle jordbruksredskaper: Noen av redskapene som sto i låven kan du nå studere om du tar turen opp til Holstvollen (foto: Unni Skoglund).

 • Kart over området

  Holstvollen ligger i Bymarka (Trollamarka). Adkomst fra Tømmerdalen (p-plass), Trollahaugen (p-plass og buss) eller fra andre utfartssteder som for eksempel Skistua (p-plass og buss). Fra Trollahaugen er det ca. 1,1 km fram til Holstvollen. Turen går på skogsbilvei, og barnevogn og rullestol kan kjøre helt fram. Turen fra innerst i Tømmerdalen er på ca. 2 km. Mesteparten av denne veien er sti. Barnevogn og rullestol kommer ikke frem her.

Tilrettelagt for hele byen

Det er fortsatt glør i den oppmurte utepeisen, og en mengde fotspor vitner om nylige gjester.

– Det er elever fra Ugla ungdomsskole som har vært her på overnatting. De hadde med seg lavvoer og har vært her flere netter denne uka, sier Per Andreas Hareide i Trondheim eiendom-utbygging. Han har vært prosjektleder for nye Holstvollen og er glad turmålet blir brukt.

Holstvollen ligger litt over en kilometer fra øverst i Trolla. Det er en god vei innover for å gå eller sykle på.

– Vi håper området nå vil være en berikelse, både for de som bor i nærheten og for byens øvrige innbyggere, sier Hareide.

Se oversikt over flere turmål i Trondheim.

 • Infotavle Holstvollen

  Infotavle: Byåsen historielag har bidratt mye i arbeidet med informasjonstavla. Tegner Leif Otto Furseth har tegnet en gjengivelse av gården slik den var i sine glansdager på 50-60-tallet, basert på et gammelt flyfoto fra 1958. Her er Per Andreas Hareide fra Trondheim kommune sammen med Aud Danielsen som ble født på gården, og Åge Singsaas fra kommunen ved informasjonstavla (foto: Unni Skoglund).

 • Infotavle Holstvollen

  Historien I august 2019 ble det avduket en informasjonsplate om gården. Både Byåsen historielag og Aud Danielsen, niese av Josef Holstvoll, har bidratt til teksten på informasjonsplaten.

 • Skilting Holstvollen

  Holstvollen er knyttet til nettverket av tilrettelagte stier i Bymarka. Skal du til Trolltjern eller St. Olavsspranget er Holstvollen ”like rundt hjørnet” (foto: Unni Skoglund).

 • Jordkjeller Holstvollen

  Jordkjeller: Til høyre i bildet ser vi muren etter jordkjelleren på den gamle gården. Av sikkerhetsårsaker er inngangen nå murt igjen (foto: Unni Skoglund).

 • Salamanderdam, Holstvollen

  Salamanderdammen: Mens gården var i drift var dammen adskillig større. Det var her dyrene på gården drakk seg utørste i sommerhalvåret. Nå er det salamanderne som lever her (foto: Unni Skoglund).

Ny start for Holstvollen

Kommunen har også samarbeidet med Trolla IL, og idrettslaget har bidratt med informasjon, plakater, servering og fasiliteter knyttet til infomøte i forkant av riving, samt rydding og dugnad underveis i prosjektet.

– Mange i Trolla husker godt da det var drift der. Blant disse er det litt blandede følelser rundt det som har vært og det som gården har blitt til, sier Arild Mork, formann Trolla IL.

Selv er han blant Trollas nyere beboere og han opplever at de som har flyttet til bydelen de siste 10-15 årene, og ikke har et forhold til den gamle gården, omfavner Holstvollen som et flott turmål.

– Nå er stedet blitt tatt frem i lyset igjen, gresset slås, skogen rundt er ryddet og området ser mer iøynefallende fint ut. En åpen plass i marka slik som Holstvollen byr på nå, gir rom for masse aktivitet og turglede for mange fra hele Trondheim framover. Historien vil vises for fremtidige generasjoner på den fine infotavlen. Stedet har fått en ny start og en ny tidsregning, sier Mork.

Les mer om historien til Holstvollen (tekst på informasjonstavla)

Salamanderdam

En liten dam hører også med til gården, og i den lever salamanderne livets glade dager i sommerhalvåret. I vinterhalvåret trekker de, i følge eksperter, inn i skogen.

Aud Danielsen har egne minner fra salamanderdammen; som da hun som 6-åring falt ut i den og ble berget av oldefaren. Det endte godt og hun smiler når hun forteller. Hun har allerede vært på Holstvollen flere ganger etter at stedet ble gjenåpnet og tilrettelagt som turmål. Hun har hatt med seg både døtrene og andre slektninger. Minnene fra gården er mange.

– Jeg setter stor pris på at Holstvollen ikke går i glemmeboka. Nå er det et sted å gå til, og gårdens historie er fint formidlet i tekst og bilder. Jeg håper mange tar turen inn hit og skaper sine egne minner fra stedet, sier 88-åringen.

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Takk for din påmelding!

Har du lest disse sakene?