Litt smarter
Bærekraftig førjulstid i barnehagen
Baksten i boks: Melkekartonger kan brukes til så mangt – her har femåringene Mari og Lily laget flotte kakebokser, som skal fylles med hjemmebakte kjeks, før de blir til julegaver.
Julepynt og gaver trenger slettes ikke å være dyrt. Bli inspirert i førjulsstria av barnehagen som vant Grønn Barnebys pris i år.
– Vi finner det meste vi behøver for å lage kjempefine ting, rett utenfor døra – både kongler, stein og alt annet vi trenger for å lage gjenbrukspynt i naturmateriale. Det sier pedagogisk leder Anita Lie Kvien på småbarnsavdelingen i Ila barnehage.
I år er det forventet at hver og en av oss kommer til å bruke 10 850 kroner på julehandelen, ifølge tall fra Virke. Det tilsvarer hele 58 milliarder kroner, og er et tall barn og voksne i Ilabekken barnehager har lite til overs for. Der er nemlig miljøperspektivet det som veier tyngst – året rundt.
Pepperkaker på gjenbruksglass
Ilabekken barnehager, som består av de to barnehagene Ila og Iladalen, mottok tidligere i år Grønn Barnebys pris for 2019. Barnehagene, som har vært sertifisert med Grønt Flagg siden 2008, har lenge fokusert på miljøopplæring, og førjulstiden er intet unntak.
– I dag er det blant annet pepperkakebaking som står på programmet. De ferdige pepperkakene putter vi i gjenbruksglass, som vi har samlet inn i barnehagen og fått fra foreldre. Resultatet blir kjempefine julegaver, forteller Lie Kvien.
Baking med Go-Pro
Klokken er halv ti denne mandag morgenen i desember, på kjøkkenet i barnehagen er Kolbjørn, Aya og Ylva i full gang med baksten. Sistnevnte med et GoPro-kamera på hodet. Litt rart å dokumentere bakingen, synes du? Nei, da! I 2018 vant nemlig Ilabekken barnehager også den digitale barnehageprisen, fordi de inkluderer digitale verktøy på en pedagogisk og god måte i arbeidet med barn.
Pepperkakemark
På nabobordet maler Frida og Erik kongler og brukte syltetøyglass, som heldige foreldre og besteforeldre skal få i julegave. Ute daler snøen, inne er det full konsentrasjon.
– Se! Jeg har laget en pepperkakemark, forteller Ylva entusiastisk, og de andre strømmer til for å se.
At det er mark barna lager, og ikke de mer tradisjonelle nøttene og hjertene, er langt fra tilfeldig.
– Her på huset er alle, både store og små, over gjennomsnittet opptatt av hvilke levende vesener vi omgir oss med. Tidligere i år plantet vi for eksempel Erika, en slags «overgangsgave» til humler og bier, som fungerte som et ekstra matfat før vinteren, forteller Lie Kvien.
Slik forklarer ansatte ved Ilabekken barnehager hvordan de jobber:
Dyrker egne vekster
Og barna i Ilabekken barnehager, de kan mer enn de fleste om miljø. Tema som avfall og forbruk, dyrking og kompostering, klima og biologisk mangfold, er en del av hverdagen. I tillegg fokuserer de på dyrking og bruk av egenproduserte vekster i kostholdet, forklarer Lie Kvien.
– Vi ønsker at barna allerede fra ung alder skal lære seg å ta i bruk naturen. Her får ungene være med på dyrking, de følger med på hvordan grønnsaker, frø og urter utvikler seg, før de får være med på høsting, helt frem til høydepunktet: Å sette det ferdige resultatet på matbordet.
Julegaver fra hjertet
Rundt om i det gule trehuset i Koefoedgeilan er det flere ting som tyder på at jula nærmer seg. Karse spirer i gullfargede hermetikkbokser, og i vinduene henger det julepynt av trolldeig.
– Hvis du ser etter, ser du at øynene er laget av brukte melkekorker, sier Lie Kvien, og peker på trolldeigspøkelsene.
Slik forklarer barnehageansatte jobben de gjør ved Ilabekken barnehager:
Gjenbruk
For de ansatte i Ilabekken barnehager er det viktig å lære barna om gjenbruk, og at det ikke er nødvendig å bruke så mye penger på julegaver.
– Det blir på en måte en kontrast til samfunnet for øvrig. Vi ønsker at alle familiene skal kunne bidra med det de har, som brukte glass og hermetikkbokser. De leverer det til oss, og får en lyslykt eller liten karse-plante tilbake fra barna. På den måten får alle et eierskap til det vi lager, sier Lie Kvien.
På kjøkkenet nærmer pepperkakebakingen seg slutten, og Kolbjørn, Aya og Ylva har gått over til å se gjennom GoPro-videoen – godt fornøyde med resultatet, virker det som:
– Pepperkakemarken! Den laget jeg, uttaler Aya stolt.
Eplesmør i julegave
Noen hundre meter lenger ned mot Ilsvikøra, i det som er Iladalen barnehage, er fem år gamle Julius i full gang med å kutte epler.
– Det skal bli til eplesmør, som barna kan gi i julegave til foreldrene, forklarer pedagogisk leder Helene Sæther Sand.
Begge avdelingene dyrker egne grønnsaker ute, og er opptatt av at matsvinnet skal holdes på et minimum.
– Skallet som blir til overs etter at eplesmøret er ferdig, går rett i komposten. Vi har også bokashi-kompostering, som vi bruker til plantenæring. At vi alltid tenker bærekraft, er nok en god beskrivelse av både barn og voksne i Ilabekken barnehager, forteller Sæther Sand.
Hjembakst i kartong
Det gjelder også for femåringene Lily og Mari, som er i dyp konsentrasjon over to grønnmalte melkekartonger. Målet er en julepyntet boks fylt med hjemmebakte kjeks.
– Som mamma og pappa skal få, forteller de to entusiastisk.
Vårt besøk i Ila nærmer seg slutten, men før vi sier ha det, vil Gharam og Maram (begge fem år) vise oss hvor epleskallet skal ende sine dager.
– Det skal ikke i søpla, men i komposten!