Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Litt smarter

“Utgått på dato” blir de lekreste retter

Del denne artikkelen

Engasjert: Rosalia Redondo Acosta - opprinnelig fra Mexico - er pasjonert kokk med konditor-utdannelse fra Cordon Blue i Paris. Hun deler mer enn gjerne sine tips om hvordan lage gode retter av overmoden frukt og grønt. Foto: Anne-Lise Aakervik

Kokken Rosalia Redondo Acosta vet å nyttegjøre seg av råvarer som har passert best før-dato. Og oppskriftene – de deler hun mer enn gjerne.

Tekst
Knut Okkenhaug
Foto
Anne-Lise Aakervik og Knut Okkenhaug

Du har sikkert vært der selv; stått med noen dvaske tomater eller bananer i hånda, kikket ned på søppelbøtta og gjort deg klar for en dose dårlig samvittighet i det frukt og grønt  havner i søpla. Fatt håp – her kommer rådene fra kokk Rosalia Redondo Acosta. For når det kommer til matlaging og utnyttelse av råvarer – også de overmodne, er Rosalia noe av en mester.

Kursholder: I Trondheim har Rosalia blant annet holdt kurs i hvordan utnytte restene fra matbordet. Foto: Anne-Lise Aakervik.

Epler og tomater – favoritter

Rosalia er ikke i tvil når hun skal svare på hva som er hennes favoritt-råvarer blant overmodne/gått-ut-på-dato-matvarer :

– Det må bli epler og tomater. Med epler kan man lage kaker, pai, muffins, pannekaker og syltetøy, sier Rosalia. Men det finnes enda flere bruksområder for overmodne epler; de kan brukes som puré – gjerne til svinekoteletter – eller som pektin (stivelse) for ulike typer syltetøy.

– Man kan også ha det i havregrøt og salater. Og med tomater kan man lage tomatsaus, suppe og salsa. Tomater kan også brukes i andre oppskrifter, for eksempel i paella, sier Rosalia.

  • Velsmakende: Overmodne tomater egner seg ypperlig som hovedingrediens i salsa. Viktige ingredienser er også chili, hvitløk og løk. Foto: Privat

  • Råvarer som kjøres noen runder i miksmasteren – det gjør susen når salsa skal lages.

  • Ingrediensene blandes..

  • Snart klart..

  • Og vips – ferdig salsa!

Respekten til råvarene

–  Det er viktig for deg å bidra til minst mulig matsvinn?

– Helt klart. Det er viktig for meg å inspirere andre til å ta vare på og nyttegjøre seg av råvarene. I det hele tatt har jeg stor respekt for ingredienser og råvarer. Jeg ønsker å la folk se hvordan vi kan begynne å påvirke verden med små bidrag hjemme på kjøkkenet. Som kokk har jeg et tett forhold til ingredienser, oppskrifter, ernæringsfakta og mattradisjoner fra ulike land. Dessuten har jeg en stor familie og jeg liker å lage matretter for dem fra hele verden.

Bilde av Yakitori på grillen

Japansk spesialitet: Yakitori – det er en typisk japansk grillrett der man griller ulike typer kjøtt og kylling. Man bruker også grønnsaker som vårløk, asparges, paprika, zucchini, aubergine, sopp og løk. Det trengs også en saus hvor grønnsaker og kjøtt dyppes. Til slutt er ris også servert med dette. Dette er en utmerket måte å bruke alle grønnsaker man har til overs. Foto: Privat

– Vær ærlig med deg selv

– Hva bør folk tenke igjennom når de handler mat – om det er et mål å ha minst mulig matsvinn?

– Du bør starte med å være ærlig med deg selv; hva er kapasiteten din når det gjelder å lage mat, veid opp mot andre oppgaver i hjem og på jobb. Ambisjonsnivået må tilpasses familie- og livssituasjon, budsjett og kunnskap. Så kan det være greit å ha et bevisst forhold til hva du skal ha i kjøleskap, fryser og matskap. For alt starter egentlig der; du må vite hva du har. Og så må du vite om matvaregruppene. Når det er gjort, er du klar til å handle i butikken, sier Rosalia.

– Mest svinn på frukt og grønt

Marte Lønvik Bjørnsund er daglig leder av Matsentralen Trondheim. I jobben erfarer hun det Rosalia snakker om:

Tips: Marte L Bjørnsund i Matsentralen minner om at all overmoden frukt og grønt kan bli til smoothie og deretter fryses. Foto: Glen Musk

– I Matsentralen er det frukt og grønt vi har mest svinn på, noe som kunne vært unngått hvis flere av organisasjonene/mottakerne hadde hatt kapasitet og kunnskap om foredling for å forlenge holdbarheten, sier, Marte. På oppfordring gir hun noen tips for å bidra matsvinn:

Min kollega Isabell sier det meste kan kokes ned og blandes med olje og krydder til å bli kraft eller baser for nedfrysning. Og all overmoden frukt og grønt kan bli til smoothie og fryses. Jeg er særlig opptatt av banan, fordi innenfor frukt og grønt har vi noe av de tyngste miljøfotavtrykkene, samtidig som dette er råvarer vi kaster mest av, sier Marte L. Bjørnsund.

  • Bananer i pannekake:Det er snadder, og lett å lage. Erstatt sukkeret med overmoden banan – og så har du fått nyttegjort deg av bananen som var i ferd med å ende i søpla! Foto: Knut Okkenhaug

Marte deler gjerne noen gode boktips på veien: – Jeg vil varmt anbefale bøkene «Spis opp maten» av Mette Nygård Havre og «Kunsten å ikke kaste mat», der  forfatter er Thomas Horne.

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Takk for din påmelding!

Har du lest disse sakene?