Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Litt smarter

Jakten på de gode funnene

Del denne artikkelen

Ikke tomhendt tilbake: Hundebur og sykkel til niese ble fangsten til Ole Pedersen og Natalie Nesje da de besøkte BrukOM-butikken - Trondheim Renholdsverk sitt gjenbrukskonsept på Heggstadmoen.

Godbitene ligger på rekke og rad når BrukOM på Heggstadmoen gjenvinningsstasjon åpner porten for dagen. Det er allerede kø, for butikken har annonsert at de selger brukte hagemøbler på Facebook-gruppa. Det vil folk gjerne ha.

Tekst
Anne-Lise Aakervik
Foto
Anne-Lise Aakervik og Per Steinar Moen

Interessen for brukt er også stor resten av året, og vi har møtt noen entusiaster på jakt etter ting de trenger, og ting de ikke visste de trengte. 

– Jeg skal ha hagestoler akkurat nå, sier Esther Breivang. – Alt nytt hageutstyr er veldig dyrt, så derfor kommer jeg hit for å finne noe brukt. 

Det går ikke lenge før hun klapper tak i fem stødige og store stoler i kunstrotting. 

Kupp: Esther Breivang er knallfornøyd med sine fem hagestoler i kunstrotting!

– Nå mangler jeg bare et hagebord, men det finner jeg ikke her denne gangen, sier hun. Blikket sveiper kjapt rundt på plassen. 

Oppdateres på sosiale medier

Esther Breivang kjøper ellers nesten alt av saker og ting brukt. Hun følger med på forskjellige grupper på Facebook for å holde seg oppdatert og få vite når det legges ut noe som hun er på jakt etter.

– I tillegg gir jeg selv bort ting som jeg ikke har bruk for. Her om dagen forsvant det 19 sekker med klær fra oss, sier hun.  Det beste bruktkjøpet hun selv har gjort er en stor trekiste. – Den fylles nå med ting jeg har et helt spesielt forhold til, slik som de første skoene til barna hennes.  

Noe for de fleste: BrukOM er på jakt etter nye lokaler, i mellomtiden holder de pop up-utsalg med jevne mellomrom.

Etter en runde til på området har hun i tillegg funnet en sykkel som «ser helt ny ut»  til seg selv, samt et longboard og et bokstavspill som ennå ikke er pakket ut av plasten. Noe for hele familien altså. 

Et konsept vi trenger

BrukOM er Trondheim Renholdsverk sitt gjenbrukskonsept. Kristin Ottesen er daglig leder av BrukOM. Hun blir stadig overrasket over hva de får inn.  

– Vi får for eksempel mye kunst, antikke møbler og flotte serviser fra dødsbo, som viser seg å ha stor verdi. Jeg tror det er mye folk kaster i dag som kan gå til gjenbruk, sier hun.  

Merker økt interesse: Kristin Ottesen (t.v) er leder for BrukOM og ser positivt på økende interesse for bruktkjøp og resirkulering. – Vi har mange planer for BrukOM-konseptet i fremtiden. Til høyre kollega Torill Berg.

Over veien på selve avfallsmottaket er det Mike Drabløs som har ansvaret for BrukOM-disken. Her står det allerede en del kasser som folk har satt fra seg i løpet av formiddagen som han går gjennom. 

– Jeg plukker ut det som åpenbart ikke kan selges videre, og ting vi har veldig mye av, sier han. 

Full rulle

En kar som kommer med en lekelastebil i plast får beskjed om å levere den i restsøpla. Men den er jo hel! Jo, men den er solbleket, skitten og ganske gammel. Dette gjør den tungsolgt, vet Mike Drabløs: 

– Det pleier å være full rulle her første dag etter helligdager, samt på lørdager og mandager når folk har tid til å rydde og kjøre bort ting.

Ved kassa står Kathrine Austeslått og Rita Borchgrevink. De har funnet skateboard til «kidsa» og krukker til å plante i. 

Godt fornøyd: 70 kroner for alt skateboard, krukker og hyller. Kathrine Austeslått (t.h) og Rita Borchgrevink er fornøyd med dagens kupp.

– Vi skal kjøpe et drivhus, og jeg har allerede sådd, så jeg trenger større krukker til å plante i etter hvert, sier Kathrine. 

Hun liker godt å gå i bruktbutikker og finner ofte skatter som ingen andre har. 

– Det er kult. Ellers har jeg kjøpt en del brukte dongeribukser som jeg bruker til redesign, for jeg har lært av Jenny Skavlan, sier Kathrine og ler. 

Høye mål

Trondheim kommune ha som mål at hver og en av oss skal øke gjenbrukskjøp fra to kilo i dag til 17 kilo i 2030, sier Kristin Ottesen.

– Da må vi gjøre det enkelt for folk å kjøpe og levere inn. Og folk må selvsagt kjøpe mer brukt enn det de gjør i dag, sier Kristin Ottesen.

Hun ser helt klart at stadig flere kjøper brukt. 

Hvem som helst: – Tidligere kunne jeg ganske enkelt plukke ut en «brukomkunde». I dag kan det være hvem som helst, sier Kristin Ottesen.

Ottesen ser at det er spesielt ungdom som er gode på gjenbruk. De plukker opp moter og trender, liker redesign, og kjøper gjerne brukte klær og ting.

Pop up

Det litt uvanlige trykket denne dagen er en ekstraordinær pop up med tema hageutstyr. I løpet av våren kommer det mye hageutstyr inn. Og det går raskt unna. En kunde blir stolt eier av et sett med Manilla-møbler. De minner henne om mormorens hagemøbler, og sommeren er reddet. Rundt hyllene med leker og barnesykler er det flere besteforeldre som jakter på ting til barnebarna. Bedre enn å kjøpe nytt, sier en og forsvinner med gravemaskin, sykkel og trillebår i miniformat. 

Inger Haugen ser gjerne innom de forskjellige bruktbutikkene i Trondheims-området jevnlig. – Her finner jeg gjerne noen skatter, og ser jeg nytten i ting så kjøper jeg. Og hvis det ikke blir slik jeg har tenkt, kan jeg jo levere tilbake igjen, vet du.

Denne gangen fant hun et søtt lite insektshotell.  

Hotell: Inger Haugen falt for et lite insektshotell denne gangen.

– Det var litt på impuls akkurat det da, smiler hun. 

Svart kløver

Innendørs står Wenche Tiller og spekulerer. 

– Jeg går ofte i gjenbruksbutikker, men har ikke vært på BrukOm før jeg oppdaget den på Facebook.  

Tiller leter spesielt etter deler til serviser hun samler på. Hun er alltid på leting etter noe nytt. De får ikke bare stå å skinne i skapene heller. 

– Ofte bruker jeg både nye og gamle ting når jeg dekker på bordet, og da kommer gode kjøp fra bruktbutikken godt med, sier hun. 

Det beste kjøpet hun noen gang har gjort må nok være serviset «Svart kløver» som er en klassiker fra Egersund. Det er vanskelig å finne slike ting i dag. Denne gangen fant hun noe til barnebarnet. Hun drar opp en plastboks med bondegårdsdyr som ser uåpnet ut. 

Ha alltid en plan

Anne-Lise Renbjør og Øyvind Waage er erfarne bruktkjøpere.

–Vi har vært på bruktmarkeder både i Norge, Sverige og Spania, men har stort sett en plan når vi drar. Vi er glade i gamle møbler med sjel og historie, sier Anne-Lise.  

Ved siden av henne står to enkle kaféstoler. Planen er klar:

–Den ene blir et stativ for blomsterkrukker, og på den andre skal jeg sette fra meg kleskurva når jeg skal henge opp klær til tørk, sier hun. 

Øyvind kjøper gjerne gammelt verktøy som har måttet vike for den elektriske versjonen. 

Manuelt bor: Øyvind Waage kjøper gjerne gammelt verktøy som har måttet vike for den elektriske versjonen. – I dag fant jeg dette boret som drives med håndkraft, sier han og viser frem. Innerst i garasjen hjemme har han innredet et lite verksted. Foto: Per Steinar Moen

–Ombruk er bra, det er bra for lommeboka og for miljøet. Men vi kjøper jo bare det vi ser vi kan bruke til noe. Det er lurt å ha en plan, samtidig må man jo være litt åpen også. Man vet jo aldri hva man finner, sier Anne-Lise Renbjør.

Det kan Natalie Nesje og Ole Pedersen skrive under på. 

– Egentlig er vi på jakt etter krukker til hagen, men fant ikke noe vi ville ha. Derimot fant vi dette, sier Natalie Nesje og holder frem en barnesykkel og et hundebur i hendene. 

– Dette er dyre ting å kjøpe nytt, så brukt er ideelt, sier de. 

Hundeburet er til parets dansk-svenske gårdshund og sykkelen er til et av tantebarna – hvem av dem vet de ennå ikke. Heldig er den som får sykkelen uansett. 

  • Skattejakt:Olivenslipte glass til en billig penge og porselen fra gamle Sovjetunionen merket med USSR. Vannpipe til kjæresten eller kurver til hagen. Du vet aldri hva du finner på bruktmarked.

  • Til en hver anledning: Her er nips og naps til en hver og til hver en anledning.

  • Fra bruk og kast til gjenbruk: På gjenbruksstasjonen kan du levere inn det som går videre til butikken BrukOM.

  • Stort utvalg: Sykler, hagemøbler, krukker, sportsutstyr, hundebur og golfkøller! Utvalget av utstyr til et aktivt liv og hagen er stort.

  • Klar for golf? På jakt etter en ny hobby? Det er stort utvalg i golfutstyr!

Ting til huset

Heldig er også Othilie på to år. Mamma Susanne Sandnes var på jakt etter en sykkel – og fant raskt en i rosafarget som Othilie ville ha.

– Hjemme har vi foreløpig bare en trehjulssykkel, den fungerer nok ennå en stund, men nå har vi i alle fall en med to hjul når den dagen kommer, sier hun.

Susanne kjøper gjerne brukt. 

– Vi har akkurat flyttet og har behov for mye forskjellige. Da er det fint å sjekke bruktbutikkene og som regel finner jeg det jeg trenger, sier hun. 

Har du lest disse sakene?