Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Litt smarter

Tråkker til for renere by

Del denne artikkelen

Kjører søppel på to hjul: Kristian Velle erfarer at elsyklene er egnet for jobben de utfører i Midtbyen. – Syklene er lett å parkere, og det er lett å komme til stedene der vi skal plukke søppel. Men det tar litt tid å venne seg til en såpass stor sykkel, sier Kristian Velle.

De tråkker Midtbyen rundt på jakt etter søppel. Kristian (22) og Jørgen (19) bruker elsykkel som fremkomstmiddel når de skal gjøre jobben for Trondheim bydrift.

Tekst
Knut Okkenhaug
Foto
Knut Okkenhaug Video: Merete Mauland

Med sin etthånds søppelplukker snapper Jørgen Alfer opp papiret som ligger på bakken. Sekundet etterpå havner avfallet  i søppelposen som igjen legges i transportkassa på den splitter nye, elektriske avfalls-sykkelen. Det er klart for nye tråkk på jakt etter avfall.

Dette kaster folk

Jørgen Alfer og Kristian Velle fra henholdsvis Trondheim og Ørsta, er blant de heldige som har fått sommerjobb.

Enkelt og greit: Med sine etthånds søppelplukkere er det en smal sak for Jørgen Alfer (foran) og Kristian Velle å plukke opp avfall fra fortauet.

Etter sommeren havner Jørgen i Forsvaret på Madla, Kristian fortsetter studier ved høgskulen i hjemfylket. Men nå er det søppelplukking som gjelder. Etter bare noen dager i jobben har de dannet seg et inntrykk av søppel-situasjonen i Midtbyen.

– Der det ferdes mest folk, er det naturlig nok mest søppel. Så det blir en del plukking på Torget, Olav Tryggvasons gate, Nordre og Prinsens gate, sier Jørgen.

Tettere på: Jørgen Alfer plukker søppel i Stiftsgårdsparken. Med elsykkel kommer han tettere på arbeidsområdet.

Papir fra burgermåltid, kaffekopper i plast eller papir, aluminiumsfolie – plastbestikk og ispinner. Det er gjerne etterlatenskaper som havner i lastevogna på elsykkelen. 

– Smart

 Thea Bye (18) er blant de som går forbi. Hun gløtter på de litt merkelige elsyklene som ble en del av bybildet i Midtbyen i slutten av juni.

Supert tiltak: Thea Bye synes det er flott at elsykler er tatt i bruk som fremkomstmiddel for de som skal holde Midtbyen ren. – Det er både smart og miljøvennlig, sier Thea.

Thea synes det er flott at kommunen har gått til innkjøp av elsykler som fremkomstmiddel for de som skal holde Midtbyen ren. – Det er både smart og miljøvennlig. Og så er det et bra signal av kommunen når søpla hentes ut med et kjøretøy som ikke forurenser, sier Thea.

Kristian og Jørgen nikker. De erfarer at elsyklene er egnet for jobben de utfører i Midtbyen. – Det er lett å parkere, og lett å komme til stedene der vi skal plukke søppel. Men det tar litt tid å venne seg til en såpass stor sykkel, sier Kristian Velle.

Et renere bidrag

Kristian Lauritzen, avdelingsleder i Trondheim bydrift, er godt fornøyd med nyanskaffelsen – så langt.

– De tas i bruk fordi syklene kan brukes på alle områder – både i parker, på torv og stier, hvor bil ikke kan nyttes. Du kommer rett og slett tettere inn på arbeidsområdet med elsykkel, og de er lite sjenerende for publikum. Bydrift vil prøve disse syklene denne sesongen. Elsykkel er et nullutslippskjøretøy, og dermed bidrar de til renere byluft. Dersom de blir en suksess, skal vi ikke se bort fra at det kan bli aktuelt å kjøpe flere, sier Kristian Lauritzen. 

Har du lest disse sakene?