Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Bli med

Uterom skaper samhold i Klostergata

Del denne artikkelen
Ben Cato Malkenes og nabo Geir Morten “Trampe” Gamst er stolt over uterommet.

Trivelig uterom: Ben Cato Malkenes og nabo Geir Morten “Trampe” Gamst tilbringer stadig mer tid i uteområdene utenfor boligene i Klostergata. - Vi naboene er imponerte over innsatsen Ben har lagt ned. Takket være han trives vi alle mye bedre her, sier Gamst.

Da Ben Cato Malkenes flyttet til Klostergata innså han kjapt at uteområdene kunne bli den møteplassen beboerne trengte.

Tekst
Gry Kvarme-Joakimsen
Foto
Øyvind Blomstereng/Trondheim kommune

Ben Cato forteller at det ikke så særlig fint ut her da han flyttet inn. Det var vinter, det var mørkt og kaldt, og buskene var bare. Men ofte var det mye søppel, skrot og ugress på gårdsplassen.

 Det var rett og slett ikke særlig trivelig å være der. Det virket ikke som at naboene brydde seg, sier han.

Stemorsblomster til overs

Fram mot våren traff Ben Cato på en medarbeider fra bydrift. Han hadde akkurat plantet ut stemorsblomster på Agnar Mykles plass, og var i ferd med å pakke sammen. I bilen hadde han stemorsblomster til overs, og de skulle kastes.

Stiklinger av stemorsblomst.

Sikrer flere blomster: Ben Cato har tatt stiklinger av stemorsblomstene han fikk tidligere i år. Han håper på å kunne fylle blomsterbedene neste vår.

– Jeg kom i snakk med han fra bydrift, han var en skikkelig kjernekar! Det endte med at jeg fikk med meg tre planter, smiler Ben Cato.

– Jeg tenkte at kanskje disse tre stemorsplantene kunne gjøre det litt finere hos oss. Og fint ble det!

Opplevelsen av at et enkelt grep gjorde stor forskjell gjorde inntrykk på Ben Cato. Den trigget lysten til å gjøre mer for å bedre utemiljøet. Han fikk med seg noen av naboene, og sammen rev de en forfallen trevegg ved siden av et klesstativ som ingen brukte. I takt med at det gradvis ble ryddigere, ble det også kastet stadig mindre søppel på bakken i uteområdene.

Av driftsavdelingen ved Trondheim eiendom fikk de hjelp til å luke ugress.

– Jeg er i utgangspunktet hageinteressert. Som utdannet elektriker trives jeg dessuten med praktiske oppgaver. Mitt neste prosjekt ble derfor benken ute på gården, forteller han.

Benk ble samlingspunkt

Ved inngangspartiet til boligen i Klostergata står det nemlig en benk og et bord. På det tidspunktet hadde det ikke blitt malt siden 2008. Ben Cato tok med seg en stålbørste og gikk i gang med å fjerne gammel maling. For å forberede oppussing av benken. Sammen reparerte naboene benken og bordet i den grad det gikk.

– I sommer har denne benken blitt samlingspunktet vårt. Før sto benken der ubrukt, og forfalt i vær og vind. Nå brukes benken flittig. Vi er av og til så mange her at vi faktisk fikk oss en benk til, smiler Ben Cato.

– På godværsdager er det alltid noen du kan prate med der!

Beboere inkludert i felles prosjekt

Ben Catos innsats for utemiljøet har gjort at flere av beboerne nå engasjerer seg. De også vil holde uteområdene fine og ryddige. I sommer har flere av beboerne luket ugress og sådd plenfrø.

Beboerne i Klostergata har kanskje enda større behov for felles møteplasser og sosialt samvær enn leietakere i et vanlig borettslag.

– De aller fleste som bor her er arbeidsledige eller går på trygd. De er derfor hjemme på dagtid, forteller Ben Cato. – Mange her strever også med rus, dårlig psykisk helse og utenforskap. Å få folk interessert i hvordan det ser ut utenfor ytterdøra er også å inkludere dem i et felles prosjekt. Mennesker må inkluderes for å kunne integreres, slår han fast.

Uteområdet i Klostergata

Ildsjel: Ben Catos innsats inspirerer naboene, og de hjelper gjerne til med å holde uteområdene ryddige.

Initiativet er gull verdt

Driftssjef i Trondheim eiendom, Torbjørn Thoresen, er imponert over Ben Catos initiativ.

– Han har rett og slett fått til mye på den korte tida han har bodd i Klostergata. Ikke bare har han fått strammet opp inntrykket av uteområdene. Han har også klart å engasjere naboene i et felles prosjekt, og organisert arbeidet ute, sier Thoresen.

– Det er ingen tvil om at dette betyr mye for Ben Cato, og etter hvert også for beboerne i Klostergata. Men initiativet er også gull verdt for oss. Leietakere som føler eierskap til området de bor i, trives også bedre der de bor, forklarer driftssjefen.

– Man kan ikke stikke under stol at mange av beboerne har utfordringer av ulike slag. Men de er fullt kapable til å ha en mening om hva som skaper trivsel, understreker han.

Ønsker seg flere redskaper

Driftssjefen forteller også at han har bedt Ben Cato om en liste over utstyr som han mener trengs for å kunne fortsette å ta vare på utemiljøet i Klostergata.

– Om vi ikke kan oppfylle alle ønskemål så er det kanskje mulig å skaffe til veie noe. Vi vil gjerne legge til rette for at Ben Cato og naboene kan fortsette å skape et godt bomiljø i Klostergata, avslutter Toresen.

Ben Cato er glad for all støtte han og naboene kan få. Det betyr mye for å kunne fortsette å ta hånd om uteområdene.

– I starten synes jeg det var vanskelig å få gehør for at jeg ville gjøre noe her. Hittil har vi jobbet med det lille vi har, forteller han. Han er begeistret for at arbeidsinnsatsen han og naboene har lagt ned berømmes. På stående fot kan han ramse opp flere ting han mener de har behov for.

– Vi skulle gjerne hatt noen flere hageredskaper, litt maling til benken og bordet som står her ute. Og kanskje et redskapsskjul, sier Ben Cato.

– Vi har jo dessuten sådd plenfrø her, så hvis alt går bra har vi mer gress her til våren. Hvem vet, kanskje blir det behov for en plenklipper etter hvert!

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?