Litt smarter
Åpner bruktbutikk og aktivitetshus på Nyhavna
Enkle å nå: – Vi er veldig fornøyd med å ha funnet lokaler på Nyhavna. Her er vi enkle å nå, fra nesten hvor som helst i byen. Samtidig er vi tett på Svartlamon, som jo har mye fokus på gjenbruk og byøkologi. I tillegg er Nyhavna et kjempespennende byutviklingsområde, sier Kristin Ottesen og Tone K. Berg. Her er de foran kontorbygget de nylig har flyttet inn i. Foto: Unni Skoglund
Midt mellom industrien på Nyhavna er Trondheim Renholdsverk i gang med å rigge en stor bruktbutikk. På sikt ønsker prosjektet BrukOm å etablere et aktivitetshus med fokus på sirkulær økonomi.
Med Trondheim stål og Dora som naboer er konseptet BrukOm i ferd med å finne seg godt til rette i en av trønderhovedstadens mest spennende bydeler, nemlig Nyhavna. Et stort, rødt kontorbygg og en diger lagerhall skal i løpet av kort tid syde av aktivitet. Kristin Ottesen, prosjektleder for butikken og prosjektet BrukOm, og kommunikasjonsrådgiver Tone K. Berg, viser fram lokalet som er i ferd med å omskapes til en romslig bruktbutikk. Det er Trondheim Renholdsverk som står bak BrukOm.
– Å bruke ting om igjen er essensielt for å ta vare på ressursene vi forvalter. Fokuset på gjenbruk øker jevnt og trutt, og vi vil bidra til å sette ytterligere fokus på ombruk, sier Ottesen.
Kurs- og kompetansesenter
BrukOm har i dag en liten butikk på Heggstadmoen. I 2019 begynte renholdsverket å se seg om etter lokaler mer sentralt i Trondheim, med tanke på å utvide konseptet BrukOm. I sommer skrev de kontrakt på lokalene på Nyhavna. Når den nye butikken på rundt 500 m² åpner, vil butikken på Heggstadmoen stenge dørene. Men Trondheim Renholdsverk tenker ikke bare på bruktbutikk, de har større planer enn som så.
– Vi ønsker å skape et aktivitetshus som har fokus på gjenbruk og som kjører kurs og bygger kompetanse rundt dette, sier Ottersen.
Høsten som var inviterte BrukOm en rekke ulike aktører inn på et dialogmøte. Utgangspunktet var å knytte til seg flere beslektede virksomheter innen eksempelvis redesign, skoreparasjon eller lignende. I etterkant av møtet har BrukOm hatt enkeltsamtaler med hele 27 aktører for å se på muligheten for samarbeid og det å skape noe utover selve bruktbutikken.
Aktiviteter i helgene
– Vi håper at vi sammen med flere aktører kan bygge opp et attraktivt senter som har fokus på gjenbruk og miljø. Vi vil lage et sted som mange kan ha lyst til å besøke. Vi vil ha aktiviteter her, eksempelvis for familier i helgene, sier Ottersen.
Miljø- og solidaritetsorganisasjonen Framtiden i våre hender har allerede flyttet inn i kontorbygget. Det har også firmaet Loopfront gjort. De jobber opp mot kommuner for å registrere alt som finnes av gjenbruksmateriell i forbindelse med bygg som skal rives. Fra portalen deres kan folk som har byggeprosjekter, finne brukte materialer de kan benytte seg av for en billig penge.
Kontorbygget er på 1000 m², fordelt på fire etasjer. Vi trasker gjennom rom som er tatt i bruk og kikker inn i tomme lokaler som bare venter på ny aktivitet. Men vegg i vegg med kontorbygget er det enda mere plass å boltre seg på. I en diger lagerhall er en truck i full aktivitet med å skufle møbler og bruktskatter opp i et hyllesystem som strekker seg mange meter over gulvet.
Inne i den store hallen ser BrukOm også for seg at det kommer opp salgsboder hvor folk kan leie seg inn i forbindelse med markedsdag eller andre arrangement.
Solgte 16 tonn bruktmøbler på to dager
– Den store hallen, kombinert med kontorlokaler, gir mange muligheter for å samle krefter. Jeg håper eksempelvis vi kan ha omvisninger for barnehager og skoler, for å lære dem om matsvinn og viktigheten av gjenbruk av ting, sier Ottesen.
Kollega Tone K. Berg tilføyer: – Det er essensielt at kommende generasjoner får dette med gjenbruk og ressursutnyttelse inn under huden. Det er vi helt avhengige av, for kloden sin del.
For noen måneder siden arrangerte BrukOm en såkalt popup. I lokalene på Nyhavna og fikk da testet interessen for bruktbutikken sin. Da presenterte og solgte de møbler de hadde fått inn på Heggstadmoen. I løpet av to femtimersdager solgte de hele 16 tonn med brukte møbler og ting!
– Det var lange køer rundt bygget her. Folk sto i kø i timevis i håp om å sikre seg gode bruktkjøp. Det noen vil kaste, kan andre se stor nytte av, og vi vil stimulere til forlenget liv. Å kunne bidra til en omfordeling av ressurser synes vi er veldig bra. Selvsagt til en rimelig penge, sier Berg.
Gjenbruksmaterialer blir mikrohus
Sykler, stellebord, kommoder, lamper og gulvtepper er noe av det som allerede er på plass på lageret. Utvalget er stort og mangfoldig. Snart vil det være tilgjengelig for kjøp i bruktbutikken BrukOm. Inne i hallen er også et annet prosjekt i gang. Arkitektstudenter fra NTNU bygger et mikrohus av gjenbruksmaterialer fra Heggstadmoen. Mikrohuset er plassert oppå en henger og vil gjerne være transportabelt.
– Vi er veldig fornøyde med de aktørene vi så langt har fått på plass. Det kribler i fingrene våre. Det blir utrolig spennende å komme skikkelig i gang og begynne å ta imot publikum i løpet av våren, sier Ottesen og Berg. Sistnevnte tar et splitthopp i begeistring.