Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Bli med

Jakter det store bruktkuppet

Del denne artikkelen
Stinn brakke på skolens gjenbruksstasjon: Tale Selvåg(rød genser) og Elivya Skjetne gir råd og formaninger til elevmassen som har funnet veien til gjenbruksstasjonen i store-fri.

Stinn brakke på skolens gjenbruksstasjon: Tale Selvåg(rød genser) og Elivya Skjetne gir råd og formaninger til elevmassen som har funnet veien til gjenbruksstasjonen i store-fri.

Skoleklokka har nettopp ringt for langfriminutt på Steinerskolen Ila; i døra til gjenbruksstasjonen tyter det inn skoleelever. De er på jakt etter det store bruktkuppet.

Tekst
Knut Okkenhaug
Foto
Knut Okkenhaug

Målbevisste elever fra 4 og 3. trinn tar sikte på avdelingen for tekstiler: – Denne vil passe deg bra, sier ekspeditør Ingeborg Svare til Martina De Laplaza. Den lysegrønne genseren Martina holder opp, blir ikke 9-åringens endelige valg. Det blir i stedet en rød genser.

  • Vurdering: Martina De Laplaza sjekker ut en lysegrønn genser og får gode råd av Ingeborg Svare..

    Vurdering: Martina De Laplaza sjekker ut en lysegrønn genser og får gode råd av Ingeborg Svare..

  • Klesjakten ender med en rød genser for Martina. –Rett valg, mener Ingeborg Svare. I bakgrunnen: Even Fløan -Lundemo og Elivya Skjetne.

    Klesjakten ender med en rød genser for Martina. –Rett valg, mener Ingeborg Svare. I bakgrunnen: Even Fløan -Lundemo og Elivya Skjetne.

Et annet sted i lokalene får en ytterjakke ny eier. Inne i skoavdelingen blir et par slalomsko studert nøye av en jente. Det er et yrende liv inne i den gamle bua på Steinerskolen Ila, der elever fra 9-trinn er ekspeditører.

Tre ting

I to år har gjenbruksstasjonen eksistert. Elevene ved skolen står bak både idé, drift og utvikling av konseptet: Her har elever og foreldre mulighet til å levere inn tekstiler og sko som ikke lenger brukes.

<Strong>Avdeling vintersport:</Strong> Lauritz Rohde Aass (sittende) er kyndig ekspeditør for interesserte kunder.

Avdeling vintersport: Lauritz Rohde Aass (sittende) er kyndig ekspeditør for interesserte kunder.

I åpningstiden kan elever hente ut inntil tre ting hver. Det settes pris på om elevene som tar ut klær, også leverer fra seg klær de ikke lenger har bruk for, men det er ikke noe krav.

Store barn – små barn

– Er det noen som ønsker å se på sko også, kanskje? spør Tale Selvåg, og straks får hun et haleheng med seg til sko-avdelingen. Tekstiler og sko har blitt plassert og merket på en enkel og oversiktlig måte: “Store barn genser/t-skjorte” og “små barn genser/t-skjorte” står det på den ene veggen.

<Strong>Til tjeneste:</Strong> Even Fløan-Lundemo er serviceinnstilt butikkmedarbeider.

Til tjeneste: Even Fløan-Lundemo er serviceinnstilt butikkmedarbeider.

– Vi har brukt en del tid og tankevirksomhet på å merke klærne slik  at det skal være enkelt for oss å sortere dem, også etter at elever har vært her i friminuttene, sier Ingeborg Svare.  

Prisvinnere

Steinerskolen på Ila fikk i fjor Grønn Barneby sin pris for prosjektet sitt, “byttebod for klær og annet bruksutstyr”. Prisen på 20.000 kroner er brukt til miljøtiltak på skolen. Blant annet til å gjøre gjenbruksstasjonen enda bedre. I Trondheim er gjenbruk i vinden. Bibliotekene, støttet av kommunens klimamidler, arrangerer blant annet fiksefest.

Vinn-vinn

Rektor Geir Øyen er såre fornøyd med elevenes innsats med gjenbruksstasjonen:

– Foreldrene er begeistret for tiltaket. Det er vinn-vinn; det reduserer familiers utgifter til sko og klær, samtidig som ungene og foreldre får inn sunne holdninger rundt forbruk.

<Strong>Gjengen bak:</Strong> Dette er elevene som driver gjenbruksstasjonen på Steinerskolen. Fra v: Eva Ellefmo, Elivya Skjetne, Ingeborg Svare, Tale Selvåg, Peder Aronsen, Even Fløan-Lundemo, Asle Eric Stromberg, Lauritz Rohde Aass.

Gjengen bak: Dette er elevene som driver gjenbruksstasjonen på Steinerskolen. Fra v: Eva Ellefmo, Elivya Skjetne, Ingeborg Svare, Tale Selvåg, Peder Aronsen, Even Fløan-Lundemo, Asle Eric Stromberg, Lauritz Rohde Aass.

Inne på gjenbruksstasjonen er store-fri i ferd med å gå mot slutten. Gjenbruksstasjonen skal til å stenge. – Takk for at dere kom, velkommen tilbake, sier en av ekspeditørene og skyfler  etternølerne vennlig, men bestemt ut døra.

Har du lest disse sakene?