Litt smarter
Brukt blir som nytt på Skansen
Blir som nytt: Dette spisebordet kan bli noens favorittbord, etter at Steinerskole-elever har gitt det et realt løft. Lærer Bao Le (med briller) bidrar med løftehjelp.
Et slitt bord får et hypermoderne preg med noen malingsstrøk. En gammel kjole blir til en tøff bluse. Elevene på Skansen videregående Steinerskole har redesign på timeplanen – og her skapes magi!
Det pågår en hektisk sluttspurt inne i et loftsrom på Steinerskolen i Ila. Nymalte møbler – bord, stoler og kommoder – skal stables og stå klare til inspeksjon innen skoledagens slutt. Et steinkast unna, inne i et klasserom i blåbygget ved Skansen småbåthavn, er en annen elev-gjeng i ferd med å ferdigstille prosjektene sine av klær, puter og kosedyr.
– Ble den ikke fin? spør lærer Kirsten Mykland. Hun viser fram joggebuksa Erle Kristianne Stranda har sydd om. Den har opprinnelig tilhørt Erles far, men nå har datteren sydd den inn, og satt på litt stæsj.
– Denne skal jeg bruke selv- iallfall i gymmen, sier Erle.
Lettvint og holdbart
I år bruker klassen Vg1 Bærekraftlinja ved Skansen videregående Steinerskole i Trondheim sin tradisjonelle uke med håndverkspraksis til å redesigne klær og møbler.
– Istedenfor å betrakte klær og møbler som billige forbruksvarer som kan kastes etter kort bruk, ønsker vi å understreke hvor viktig – og samtidig lettvint – det er å drive med gjenbruk. Målet er en sirkulærøkonomi der produktene holdes lengst mulig i kretsløpet, forklarer pedagogisk avdelingsleder Nico Schlösser.
Reparere – og lakkere
I møbelverkstedet lærer elevene seg både grunnleggende og mer avanserte teknikker som kan gi nytt liv til møblene: Slipe og lakkere, tegne og male på overflater, sette på tapet, bytte bein, trekke om osv. I klær-verkstedet handler det om å kunne reparere klær, men også om å endre dem: Sy på lapper, brodere, sy sammen på nytt, utvide ved hjelp av andre stoffer.
Innsikt i markedet
For å få tak i møblene har Skansen videregående Steinerskole samarbeidet med Trondheim Renholdsverk sin BrukOm-butikk. I tillegg har de et samarbeid med Emily Ho fra den lille Trondheimsbedriften The-RE-project.
Emily bidrar med håndverksmessig kunnskap om redesign av møbler, men har også innsikt i markedet: Hvilke møbler blir etterspurt? Hva slags design selger godt?
Støtte fra Klimamillionen
Deler av prosjektet er finansiert via Klimamillionen – en ny tilskuddsordning fra kommunen som skal bidra til til å involvere Trondheims innbyggere i det lokale klimaarbeidet. Tilskudd skal kunne gå til prosjekter som engasjerer innbyggerne i å nå kommunens klimamål. Alle aktører som har et organisasjonsnummer kan søke, men ikke-kommersielle aktører vil prioriteres. Det er satt av en million kroner inneværende år, med åpning for å forlenge tilskuddsordningen til 2023.
Det elevene lager, vil bli å se på BrukOm under Ombruksuka.
– Produktene skal sammen utgjøre innredningen til en liten hybelleilighet og skal bli stilt ut i BrukOm-butikken på Nyhavna i Trondheim under ombruksuka 20- 28.november, sier Nico Schlösser.