Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Litt smarter

Ombruks-entusiastenes beste tips

Del denne artikkelen
Karoline Kolby studerer brukte klær

Jakt på godbitene: – Det som er gøy med ombruk er jo skattejakten. Alt med sjel og en historie synes jeg er spennende, sier Karoline Kolby.

Vi har snakket med tre ombruksentusiaster om deres forhold til ombruk. Her er deres beste tips og triks.

Tekst
Vilde Tinmannsvik - Bennett
Foto
Privat

Karoline Kolby vokste opp med ei farmor som hadde loftet fullt av gamle klær og ting. Kombinasjonen av det og det faktum at Karoline elsket å kle se ut, gjorde at hun tidlig fant interessen i gamle og brukte ting.

– Hvorfor er ombruk viktig for deg og hvilket forhold har du til det?

– Jeg er veldig glad i ting med karakter og sjel, gjerne noe litt unikt – og det finner en oftere brukt enn nytt i butikk!

Skattejakten

Karoline har også et småbruk på Frosta som hun pusser opp over lang tid, her fyller hun gjerne på med brukte møbler og tekstiler.

Karoline Kolby styderer brukte ting i bruktbutikk.

Beste tips: – Ha god tid når du skal handle brukt, slik at du kan titte nøye og finne det plagget eller møbelet som snakker til deg, sier Karoline Kolby.

– Det som er gøy med ombruk er jo skattejakten – å lete etter det perfekte, men spesielle, plagget eller tingen. Alt med sjel og en historie synes jeg er spennende.

Karolines beste tips

Om hun skal gi ett råd om brukt-kjøp, vil Karoline gi dette:

– Ha god tid når du skal handle brukt, slik at du kan titte nøye og finne det plagget eller møbelet som snakker til deg. Jeg bruker mye tid på Finn.no, hvor jeg ikke nødvendigvis handler hver gang, men ser på brukte ting for å hente inspirasjon.

– Hvorfor handle brukt?

– Hvis man leter litt finner en ofte mye bedre kvaliteter for en billigere penge, enn om en kjøper nytt. Og så er det jo selvsagt miljøperspektivet.

Skandinavisk design

Mats Stenslet er grafisk designer og er over gjennomsnittet interessert i design og håndverk. Hans forhold til ombruk oppsto sammen med kjærligheten for ting fra den skandinaviske designperioden.

Mats Stenslet sitter i en stol, i et retro-miljø.

Hekta på design: Mats Stenslet er grafisk designer og er over gjennomsnittet interessert i design og håndverk.

– Jeg er opptatt av å omgi meg med brukte gjenstander, som har levd et liv, og som tåler å være med på en runde til.

Møbler og gjenstander

Mats samler først og fremst på møbler og gjenstander fra den skandinaviske designperioden. Han forteller at han heller vil finne en gammel og brukt gjenstand med sjel, hvor en kan bruke litt penger på å restaurere, reparere eller re-designe, fremfor å skulle brukt flerfoldige tusen på nye varer som ikke har i nærheten samme kvalitet eller holdbarhet.

– Ikke er de like unike heller – vi masseproduserer i mye større grad nå, enn før, sier Mats Stenslet.

Renessanse for gamle yrker

Et annet viktig aspekt med ombruk, reparasjon og restaurering som Mats trekker frem, er håndverksyrker – flere av dem har stått i fare for å dø ut her i Norge. Nå vil vi trolig få mer og mer bruk for dem igjen.

syerske ved symaskin

Flere på gang: Dersom folk kjøper mer brukt og ønsker å reparere fremfor å kjøpe nytt, vil vi jo potensielt få flere skreddere og andre håndverkere som i en periode nå nærmest har forsvunnet. Foto: Livid

– Det er viktig for meg at håndverket som blir gjort ved restaurering blir pent og riktig. Både av respekt for produktet og dens opprinnelige designer, og fordi en selvsagt ønsker at det skal bli så bra som mulig selv. Dersom folk kjøper mer brukt og ønsker å reparere fremfor å kjøpe nytt, vil vi jo potensielt få bruk for alt i fra hattemakere, til skiltmalere og en mye større andel møbelsnekkere. Det hadde vært utrolig gøy!

– Invester tid

– Hva er dine beste tips til andre som ønsker å kjøpe brukt?

– Jeg er jo som sagt en samler, så fra mitt perspektiv er det viktig at en investerer tid i å virkelig bli kjent med det en ønsker å samle på. Enten det er møbler fra en spesifikk designer, klær fra en periode eller noe helt annet. Kjøp bøker, oppsøk info og bli ordentlig kjent med det du interesserer deg for. Lær deg hva som er av verdi, slik at du vet hva du skal lete etter.

Kupp på loppis

En kan gjøre mange gode kupp på loppis og bruktbutikker, da mange ikke vet hva de gir i fra seg! Jeg bruker også auksjoner på nett en del, dette er jo veldig hendig når en vet spesifikt hva en er på leting etter.

– Synes du det å kjøpe brukt er tilgjengelig nok for folk flest?

– Vi har kommet langt. Moro å se at kommunen er med også, tar tak og bidrar til å etablere BrukOm på Nyhavna!

Lengre levetid

Vi har også snakket med Thea Martine Jacobsen, som er butikkleder på Livid Trondheim. Livid har fokus på bærekraft, reparasjon og ombruk.

Thea Martine Jacobsen, butikkleder på Livid Trondheim. Her sammen med en av sine ansatte.

Butikkleder: Thea Martine Jacobsen, butikkleder på Livid Trondheim. Her sammen med en av sine ansatte. Foto: Livid

– Hvorfor ble ombruk/reparasjon en viktig del av merkevaren for Livid?

– For oss har kvalitet og varighet alltid vært en viktig del av vår filosofi. Det å snu folks tankegang fra å kaste et plagg når det revnes eller slites, til at man heller kan få det fikset, kan gi plagget lenger levetid. Vi ønsker å fremme en mer bærekraftig levemåte, og tilbyr derfor reparasjon.

– Sjekk kvalitet

Thea mener vintage er en naturlig del av temaet,  og at ombruk er mye bedre for miljøet enn dagen bruk-og kast samfunn.

– Hva er dine beste tips til andre som ønsker å bli flinkere til å kjøre brukt/reparere over nytt?

– Når du skal kjøpe brukt er det lurt å se på kvalitet. Vil dette plagget kunne leve en stund videre? Har du en skjorte som har mistet en knapp eller et par jeans som har revnet, hør med venner eller familie, kanskje er det noen som kan hjelpe deg? Hør gjerne med en lokal skredder om de kan reparere plagget for deg heller enn å kjøpe nytt.

– Hvorfor bør vi kjøpe brukt eller reparere, fremfor å kjøpe nytt?

Det å produsere klær som varer lenger har en mye lavere påvirkning på miljøet enn fast-fashion. Ved å reparere eller bruke om, forlenger vi levetiden til disse plaggene, noe som forhåpentligvis legger press på moteindustrien og de store produsentene. I tillegg er det utrolig gøy å finne et plagg som du vet har en historie fra før av, og kunne bruke det videre.

Har du lest disse sakene?