Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Litt smarter

Ombruk varer lengst

Del denne artikkelen
Kjøp ting som varer. Så fint kan det bli med ombruk.

Evig eies det reparerte: Oppskriften er egentlig ganske enkel: Kjøp ting du virkelig har bruk for. Kjøp noe som varer og kan repareres. Bruk det lenge, reparer det og bruk det igjen.

Interessen for å ta vare på ting og bruke om, bare øker. Det viser en ny innbyggerundersøkelse fra Trondheim.

Tekst
Knut Okkenhaug
Foto
Endre Forbord

Trondhjemmere vil reparere og ombruke. I undersøkelsen fra Opinion, bestilt av Miljøenheten i kommunen, sier 8 av 10 at det er svært eller litt sannsynlig at de vil reparere fremfor å kjøpe nytt. Og det er smart. For hvis det er
noe som virkelig monner for både miljøet og lommeboka, så er det akkurat dette.

Kan det repareres?

Oppskriften er egentlig ganske enkel: Kjøp ting du virkelig har bruk for. Kjøp noe som varer og kan repareres. Bruk det lenge, reparer det og bruk det igjen. Det er ikke verre enn det.

Sigurd og Mats reparerer kjøkkenmaskin

RESOLUTT: Sigurd Hellesvik (t.v.) og Mats Formo gikk drastisk til verks for å få åpnet en kjøkkenmaskin under en fiksefest i januar i fjor. Men med hell. Foto: Unni Skoglund

Og nå er det til med enklere enn det var, for Trondheim bobler av gode initiativ og tilbud for deg som vil bruke om.

Tips som kan bli lønnsomme

Finnes det skomakere lenger? Ja, det gjør det. Og kanskje vil det bli flere av dem fremover. Bruk og kast er ut. Bruk, og bruk på nytt er inn, skal vi tolke funnene i spørreundersøkelsen.

Reparerering av bukse

Nytt liv til favorittbuksa: Med enkle triks er det som regler en lett sak å gi jeansen forlenget liv.

Her har vi samlet nyttige tips og lenker til noen av de gode initiativene som er etablert i Trondheim, og som det kan være greit å kjenne til:

Livid Jeans har systue i butikken sin. Her får du reparert favorittjeansen som med godt stell kan være med noen tiår. Rett over gata finner du Norsk Flid Husfliden. Også med systue, og ifølge dem er interessen for arvede bunader snart større enn ny. Og systua jobber året rundt med reparasjon, vedlikehold og tilpasning av bunader for neste generasjon. En gang i året arrangerer de Fiksedag, med åpent hus for de som vil ha et lynkurs i enkel reparasjon av klær.

Slik ser en ferdigfikset dongeribukse ut

Klassisk slitasje: Hull i buksebak; rettsøm er det fineste, men det fungerer også å sikksakke fram og tilbake over hullet. Eller å sy langsmed hullet og kanten av lappen. Foto: Unni Skoglund

Bare noen kvartaler unna finner du Transit, som er bruktbutikk og verksted i ett. Her får gammelt fint interiør nytt liv. Fretex kjenner de fleste, og TRVs store ombrukshub på Nyhavna er ikke så langt unna heller.

Et marked

Og sånn kan vi fortsette å liste opp. For det er virkelig marked for reparatør-bedrifter i Trondheim nå. Og da er det nye muligheter for alle som vil ta vare på tingene sine og synes det er minst like spennende å jakte på gammelt nytt, som å hoppe på kortvarige trender. På Ta vare på det du har finnes en liste over noen av de mange reparatørene i Trondheim.

 

 

 

 

 

Har du lest disse sakene?